Környezetünk védelmére

Háztartásunkban jelentős mennyiségben és növekvő mértékben "termelünk" veszélyes hulladékokat, amelyeket az ún. kommunális hulladékoktól elkülönítve kell kezelnünk. A kommunális hulladékok nagyrészt hamar lebomló, vagy időnként ugyan hosszú életű, de mindenképpen ártalmatlan anyagok (ételmaradékok, csomagolóanyagok), amelyek a hulladéklerakó helyekre kerülnek kiszállításra, vagy hulladékégetőkben hasznosulnak. Az előbbi a hagyományos, korszerűtlen, környezetünket károsan terhelő megoldás, az utóbbi a korszerű, környezetbarát.

A nagy képhez KLIKK ide!Mindenképpen fontos, hogy se a kommu nális hulladékgyűjtő telepre, se a hulladékégetőbe ne kerüljön veszélyes hulladék, de lehetőleg újrahasznosítható hulladék sem. A veszélyes hulladéknál (akkumulátorok, szárazelemek, gyógyszerek, vegyszerek, olajféleségek, elektronikai és számítástechnikai alkatrészek stb.) ezt nem is kell külön magyarázni, az újrahasznosíthatóknál pedig egyszerűen pazarlás és felesleges környezeti terhelés, hiszen ezek a hulladékok alapanyagként szolgálhatnak egy következő gyártási folyamatban.
Bár a szelektív hulladékgyűjtés ma még nem terjedt el nálunk, de kevesen tudják, hogy például Budapesten egy telefonhívásba kerül, hogy teljesen ingyen papírhulladék-gyűjtőt helyezzenek ki, és azt rendszeresen ürítsék. Az itt elhelyezett papír nem terheli feleslegesen a "fizetett" kukát, és a papírgyártás alapanyagaként hasznosul. Bizonyos mértékig szelektíven történik a hulladékgyűjtés az évente egyszer-kétszer elvégzett lomtalanításkor is.
Külön telepeken kezelik az ipari hulladékokat. A rajzunkon bemutatott szuhogyi hulladékkezelő telepen kohászati salakokat, porokat, szennyezett talajt, nehézfémtartalmú hulladékokat, azbeszttartalmú anyagokat stb. lehet elhelyezni. Nem ide valók viszont az éghető, a folyékony, a robbanásveszélyes, tűzveszélyes hulladékok, az oxidálódó, vízzel, levegővel, CO2-vel reakcióba lépő, esetleg radioaktív anyagok, az állati és egészségügyi eredetű hulladékok. Ezeknek a veszélyes-hulladék égetőművekben (pl. Dorog) van a helye.

Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt. szelektív hulladékgyűjtő udvarai Budapesten    
III., Testvérhegyi út 10/A. Tel.: 250-0733
IV., Ugró Gyula sor 1-3. Tel.: 230-2644
IV., Zichy M. u. - Istvántelki út sarok Tel.: 370-9863
VIII., Sárkány utca 5. Tel.: 210-3995
IX., Ecseri út 9. Tel.: 280-6664
X., Fehér köz 2. Tel.: 260-9119
XI., Bánk bán u. 8-10. Tel.: 464-5907
XIII., Tatai út 96. Tel.: 329-8437
XIV., Füredi út 74. mellett Tel.: 222-5552
XV., Károlyi Sándor u. 119. Tel.: 305-2429
XVI., Csömöri út 2-4. Tel.: 405-4584
XXI., Bajáki Ferenc u. 86. Tel.: 420-7710

Díjmentesen veszik át az alábbi hulladékokat:

 • Színes üveg, fehér üveg.
 • PET palack.
 • Papír, fém italdoboz.
 • Elhasználódott háztartási gép.
 • Szárazelem.
 • Használt sütőzsiradék és csomagolóanyagai.
 • Fáradt olaj.
 • Elektronikai hulladék.
 • Használt akkumulátor.
   

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit tegyünk az elhasznált fényforrásokkal?

A fényforrásokhoz kapcsolódóan is fontos a környezettudatos gondolkodás. Egy hagyományos izzót – amíg lehet kapni – elvileg még ki lehet dobni a háztartási szemétbe élettartama végén, mert csak...


Mi mehet a csatornába?

A szennyvízhálózat napjainkra a lakóterületek döntő részén kiépült. A hálózatra kötött lakóépületekből a WC-k, mosdók, mosógépek, és mosogatók használatából keletkező úgynevezett háztartási...