Kisbútorok bútorlapból

Az alábbiakban két, bútorlapokból elkészíthető lakószobai kisbútort szeretnék bemutatni. Formaviláguk példázza azt, hogy ebből az olcsó és nem "nemes" anyagból is lehet eredeti megjelenésű termékeket létrehozni, igaz, némi többletmunkával. A termékek színvilága a fényképen fekete-szürke, de természetesen más fóliaszín és kombináció is választható. Mindkét bútor formavilága hangsúlyos "V" alakzatra épül, ezek megtámasztását pedig a kis háromszög alakzatok biztosítják. Minden elem 19 mm-es bútorlapból készült.

Dohányzóasztal

Az első egy dohányzóasztal, standard magasság és asztalfelület méretekkel. A "V" oldalelemek 20 cm-es rövid oldalain 60°-os ferde vágási felület van, erre figyelni kell a szabáskor. A kis háromszögek egyenlő oldalúak, 20 cm oldalhosszal. Az egyes elemeket 8 mm átmérőjű, 40 mm hosszú csapokkal, ragasztással rögzíthetjük. A csapok helye a végektől 40 mm-re van. Ha megvannak a méretre vágott elemek, célszerű egy próbaösszeállítást végezni, hogy pontosan illeszkednek-e egymáshoz. A ragasztás történhet egy ütemben, de könnyebb a kétlépcsős ragasztás: először a lefektetett "V" oldalelemekhez ragasztani a kis háromszögeket, ügyelve az egymáshoz viszonyított párhuzamosságra és az oldalelemhez képest merőlegességre. Ezután a lefordított asztallapra az oldalelemeket, majd az alsó talpelemet ragasztani.

TV-videó állvány

A nagyításhoz KLIKK ide!A másik bútor egy TV-videó tartó, ez már faesztergált alkatrészeket is tartalmaz. (Összhangban a háttérben látható lámpákkal, melyek elkészítését a későbbiekben fogjuk bemutatni.) Szintén csapozással és ragasztással készült. Formailag az előző konstrukciót követi, csak magasabb méretekkel, illetve egy közbenső polccal a videóhoz. Ennek a polcnak a rögzítése történik a golyó alakú kötőelemekkel. A golyók keményfából készültek (ásónyél volt az alapanyag, ezért adódott a 32 mm-es átmérő, de ennek értéke nem kritikus, 30-35mm közötti lehet). A golyók első típusa - amelyek a "V" oldalelemekhez kerülnek - egy esztergált csappal, erre merőlegesen pedig egy csap furattal rendelkezik. A második típus szimmetrikusan két esztergált csappal készült. Az egyik csap az alsó illetve a polcelemhez illeszkedik, a másik egy-egy alucső tartóhoz illeszkedik. A felhasznált alucső 12 mm külső, 10 mm belső átmérővel rendelkezett, eltérő csőméreteknél az esztergált csapméretet is módosítani kell. A golyókat és az alumínium tartókat ragasztás előtt érdemes festeni, az előre kigondolt színkombináció szerint. Célszerűen eltérő színnel. A leszabott bútorlapok látható éleit - csakúgy, mint az előző bútordarabnál - összeállítás előtt élfóliázni kell. Itt is érdemes egy próbaösszeállítás az illeszkedések vizsgálatához. A ragasztás itt mindenképpen többlépcsős: először a "V" oldalelemekhez csapozással ragasztani a festett első típusú golyókat, ügyelve a 60°-os elforgatásra, és ugyancsak csapozással a kis háromszögeket. Az alucsövekbe beragaszthatók a második típusú golyók.
Második ütemben - a rajzok alapján végiggondolva az elemek helyzetét - az oldalelemeket a talpra, majd a függőleges előszerelt tartó csöveket, a videótartó polcot, végül a felső TV tartólapot kell rögzítenünk. A száradási idő alatt célszerű kötözéssel összefogni az egyes részeket az elmozdulás ellen.
A TV-videó tartó 51-55 cm-es TV-hez lett méretezve (a képen 51 cm-es TV-vel látható). Nagyobb készülékek esetén az alapelem, a háromszögek, az oldal és felső elem szélességi méreteit növelni kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Lendvay Sándor

Címkék: bútorlap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti fatárgyak javítása

A kert tulajdonosok a szabad területet is igyekeznek igényeik szerint kényelmessé tenni különféle kültéri használatra készült bútorokkal. Aműanyag tartóssága vitathatatlan, de sokan inkább a fából...


Modern megoldások bútorokra, bútorajtókra

Mindenki életében előbb-utóbb bekövetkezik az a pillanat, amikor lakásába új bútort tervez készíttetni vagy szeretné felújítani a már meglévőket. Sokan választják a napjainkban divatos minimál...