Sparky alapgép

Januári lapszámunkban már írtunk a Sparky gépekről általában, és részletesen is bemutattunk egy speciális eszközt, a falhoronymarót. Azt kifejezetten az iparos rétegnek ajánlottuk, többek között jó ára miatt. Folytatásként egy ütvefúrógépet tesztelhettünk, amelyre nehezen mondhatnánk, hogy valamilyen különlegességével kitűnik a sok hasonló gyártmány közül. Bemutatónkban nem is akarjuk így tálalni. A Sparky BUR 150 E típusjelű fúrógépe olyan, mint sok ismert gyártó hasonló kategóriájú gépe.

Komoly teljesítményű, 600 W-os alapgépről van szó, amely nagy nyomatékával és 0-tól 2800 fordulat/percig szabályozható fordulatszámával valóban a barkácsolók alapgépének tekinthető. 43 mm-es, euronormás nyakrésze nem csak a markolat rögzítésére alkalmas, hanem arra is, hogy fúróállványba, faesztergába fogjuk, vagy valamilyen barkács tartozékot rögzítsünk rá. Ezt a fontos szempontot azért is hangsúlyozzuk, mert a barkácsoló mindig többet kíván egy fúrógéptől, mint az alapfunkciót. Tulajdonképpen egy univerzális hajtóművet szeretne, amelynek jók a rögzítési lehetőségei, megfelelő a nyomatéka, és széles határokig szabályozható a fordulata. Úgy gondoljuk, hogy a Sparky teljesíti ezeket az elvárásokat. A markolatban mélységi ütköző is található, milliméter beosztással, amely csavaros szorítóval rögzíthető. Ugyanez a szorító rögzíti a pótmarkolatot is a nyakrészre. A BUR 150 E természetesen ütvefúró. A körmöstárcsás ütőmű a ház tetején kapcsolható. Ugyanúgy, mint más hasonló elvű ütvefúrónál is azt ajánljuk, hogy ezzel rendszeres betonfúrást ne végezzünk. A körmöstárcsás ütvefúrók egy-egy kisebb átmérőjű betonfurat elkészítésére alkalmasak, és arra is, hogy pl. téglában egy kissé rásegítsünk a fúrásra, ha szükséges.
A fordulatszám szabályozás klasszikus módon a kapcsológombbal van megoldva. Ezen található a maximális fordulatszám behatárolására szolgáló kerék, a kapcsoló felett pedig a fordulatirány váltó. Mindez kiegészül a fordulat rögzítésére szolgáló gombbal, így minden adott ahhoz a bizonyos univerzális alapgéphez. Természetesen a mai kor elvárásainak megfelelően a tokmány gyorstokmány, nem kell külön szerszámmal bajlódnunk, és akár 13 mm-es fúrószárat is befoghatunk.
Egy szellemes, egyéni megoldást is találtunk a Sparky gépen. A fúró homlokrészébe egy kis szerszámtárolót rejtettek, melyet fedél takar. Először észre sem vettük, annyira belesimul a burkolatba. Jó ötlet, hiszen így a legfontosabb fúrószárak, és egy csavarbehajtó bit legalább biztosan mindig kéznél lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Hitachi gyémántfúrók

Megszámolta valaha, hogy hány furatot kell készítenie egy átlagos méretű házban? Elég sokat! Fúrni kell a tartozékok rögzítéséhez és fúrni a gépészeti csővezetékeknek. Így gyakran előfordul, hogy a...