Sparky alapgép

Januári lapszámunkban már írtunk a Sparky gépekről általában, és részletesen is bemutattunk egy speciális eszközt, a falhoronymarót. Azt kifejezetten az iparos rétegnek ajánlottuk, többek között jó ára miatt. Folytatásként egy ütvefúrógépet tesztelhettünk, amelyre nehezen mondhatnánk, hogy valamilyen különlegességével kitűnik a sok hasonló gyártmány közül. Bemutatónkban nem is akarjuk így tálalni. A Sparky BUR 150 E típusjelű fúrógépe olyan, mint sok ismert gyártó hasonló kategóriájú gépe.

Komoly teljesítményű, 600 W-os alapgépről van szó, amely nagy nyomatékával és 0-tól 2800 fordulat/percig szabályozható fordulatszámával valóban a barkácsolók alapgépének tekinthető. 43 mm-es, euronormás nyakrésze nem csak a markolat rögzítésére alkalmas, hanem arra is, hogy fúróállványba, faesztergába fogjuk, vagy valamilyen barkács tartozékot rögzítsünk rá. Ezt a fontos szempontot azért is hangsúlyozzuk, mert a barkácsoló mindig többet kíván egy fúrógéptől, mint az alapfunkciót. Tulajdonképpen egy univerzális hajtóművet szeretne, amelynek jók a rögzítési lehetőségei, megfelelő a nyomatéka, és széles határokig szabályozható a fordulata. Úgy gondoljuk, hogy a Sparky teljesíti ezeket az elvárásokat. A markolatban mélységi ütköző is található, milliméter beosztással, amely csavaros szorítóval rögzíthető. Ugyanez a szorító rögzíti a pótmarkolatot is a nyakrészre. A BUR 150 E természetesen ütvefúró. A körmöstárcsás ütőmű a ház tetején kapcsolható. Ugyanúgy, mint más hasonló elvű ütvefúrónál is azt ajánljuk, hogy ezzel rendszeres betonfúrást ne végezzünk. A körmöstárcsás ütvefúrók egy-egy kisebb átmérőjű betonfurat elkészítésére alkalmasak, és arra is, hogy pl. téglában egy kissé rásegítsünk a fúrásra, ha szükséges.
A fordulatszám szabályozás klasszikus módon a kapcsológombbal van megoldva. Ezen található a maximális fordulatszám behatárolására szolgáló kerék, a kapcsoló felett pedig a fordulatirány váltó. Mindez kiegészül a fordulat rögzítésére szolgáló gombbal, így minden adott ahhoz a bizonyos univerzális alapgéphez. Természetesen a mai kor elvárásainak megfelelően a tokmány gyorstokmány, nem kell külön szerszámmal bajlódnunk, és akár 13 mm-es fúrószárat is befoghatunk.
Egy szellemes, egyéni megoldást is találtunk a Sparky gépen. A fúró homlokrészébe egy kis szerszámtárolót rejtettek, melyet fedél takar. Először észre sem vettük, annyira belesimul a burkolatba. Jó ötlet, hiszen így a legfontosabb fúrószárak, és egy csavarbehajtó bit legalább biztosan mindig kéznél lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...


Létezhet-e ezermester fúrógép nélkül?

Pár évvel ezelőtt még így tehettük fel e kérdést, de ma már így hangozna ez helyesen: Létezhet-e ezermester akkumulátoros fúró-csavarozó gép nélkül?