Páramentesítés, légtisztítás

1A háztartások 30-40%-ában gondot okoz a magas páratartalom, ami ártalmas hatással van a közérzetre, ill. az egészségi állapotra. Az asztmában szenvedő gyerekeknél légzési nehézségeket, fulladást idézhet elő, sőt még egészséges embereknél is asztmatikus tüneteket válthat ki. Megfigyelték, hogy frusztráció, szorongás, levertség, betegségtől való félelem alakulhat ki, de a reakcióidő csökkenését is eredményezheti a túlságosan páradús levegő.

Legalább ekkora gondot jelent környezetünk szennyezett levegőjében levő füst, gáz, por, melyek gyengítik ellenálló képességünket, ezáltal érzékennyé válunk különböző allergiát okozó anyagokra. E problémákra kínál megoldást a következőkben bemutatandó páramentesítő (1) és légtisztító (2) készülék.
A Humi-No páramentesítő készülék hazai gyártású. Ez a berendezés azért olyan különleges, mert a páramentesítés ugyanolyan nehéz feladat, mint a párásítás, és kevés olyan berendezés létezik, amely méretében is kicsi (kb. 25 cm-es kis szerkezetről beszélünk), és zajtalanul, áram nélkül működik. Csak ki kell helyezni olyan helyre, ahol a gyerek nem férhet hozzá - mert tudni kell, hogy a benne levő higroszkopikus kristályok veszélyes anyagnak számítanak - és hagyni kell működni. A készülék egy kb. 20 m2-es szoba vagy lakás páramentesítését tudja elvégezni, és az élettartama attól függ, hogy milyen a levegő páratartalma. Ha magas, akkor hamarabb elhasználódik, ha alacsonyabb, akkor akár fél évig is működik azon az elven, hogy ezek a higroszkópikus kristályok magukba szívják a levegő fölösleges páratartalmát.
1Nem beszélhetünk arról, és nem is lehetséges, hogy ez a készülék esetleg kiszárítaná a levegőt, mert mindig az ideális - 50% - szinten tartja a páratartalom mértékét. Miután ezek a kristályok megteltek vízzel, a folyadék elkezd belecsöpögni az alattuk levő kis tartályba, melyben összegyűlik a sós víz (3). Amikor ez a tartály megtelt - a sóoldat mennyisége eléri a gyűjtőtartályon jelzett szintet, az oldatot a lefolyóba kell önteni. Ha látjuk, hogy a betét már teljesen kiürült - azaz könnyűvé vált - akkor szükséges a készülék utántöltése. Egy készülék és egy utántöltő található az alapcsomagolásban, az utántöltők pedig kettesével vásárolhatók meg, így aki folyamatosan használja a készüléket nem kell mindig újat vásárolnia.
Az is elő szokott fordulni, hogy használjuk, de nem látjuk, hogy csepeg a tartályba a víz. Ez azért történik, mert a kezdeti szakaszban a kristályok megtartják magukban a vizet, és csak akkor csöppennek a tartályba, ha túltelítődtek. Tehát a készülék akkor is működik, ha még semmi jelét nem látjuk. Mindenütt használható, ahol szükséges - lakásban, garázsban, konyhában, hálószobában, pincében - ahol össze szokott gyűlni a pára. Ha a lakás vagy helyiség alapterülete nagyobb, mint 20 m2, akkor több készüléket érdemes beállítani a megfelelő hatás elérése érdekében.
3Ez a készülék nem tudja magába szívni a hirtelen keletkezett párát, hanem egy általános, egyenletes páratartalmat biztosít. Mindenütt alkalmazható, ahol a magas páratartalom jeleit tapasztaljuk: nyirkosak a falak, dohos szaga van a szekrénynek, a ruháknak. Különösen olyan családoknak ajánlott, ahol gyerekek vannak, az ő egészségük védelmében. Nagyobb barkácsáruházakban és hipermarketekben lehet megvásárolni a barkács vagy a háztartási osztályokon.
Szintén hazai gyártású az AIR WOLF légtisztító. Amellett, hogy kiszűri és megköti a levegőben lebegő allergén anyagokat, teljesen eltünteti a dohányfüstöt, és semlegesíti a kellemetlen szagokat. A készülék nedves szűrőn keresztül levegőt juttat vissza a légtérbe, melyet vákuumozott téren keresztül többször átáramoltat. 12 V-os adapterrel elektromos hálózatról működtethető. Ventilátora csendes, olcsó üzemű. Zárt térben a levegő apró - 0,1-5 mikron - nagyságú részecskéinek számát 8 óra alatt kb. a felére csökkenti, mely folyamatos működéssel, ill. abszorbens adalékok alkalmazásával tovább fokozható. Egyes mérések szerint a mikrobiológiai részecskék számát a felére, az influenzavírusokét kb. 90%-kal csökkenti.
4A készülék alkalmas célzott hatások elérésére szolgáló adalékanyagok levegőbe juttatására. Pl. füst és szagmentesítésre, a levegő fertőtlenítésére, sóoldat felhasználásával sóbarlang hatás elérésére, inhalálásra, illatosításra stb. Csak enyhén párásít: annyi folyadékot porlaszt a levegőbe, amennyi egy folyamatosan szárított törölköző párája. A megfelelően párásított levegő nem szárítja ki a szem kötőhártyáját, nem irritálja az orr nyálkahártyáját, a garatot. A készülék optimalizálja a páratartalmat, mely nem emelkedik 50-55 % fölé, így nem jön létre olyan környezet, melyben életteret nyerhetnek a különböző káros organizmusok. Egyszeri feltöltéssel kb. egy hétig üzemel, ezután érdemes tisztítani, karbantartani. A készüléknek több típusa van, teljesítménye ill. anyaga szerint. Kerámiából vagy fémből készül (4, 5).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs István


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélvédő párásodás ellen

Az őszi párás idő beköszöntével a szabadban tárolt gépkocsik belülről menthetetlenül bepárásodnak. Egy kanadai autós javaslata szerint szilikagélt kell egy használt, jó állapotban lévő zokniba...


Párásítás a téli hónapokban

A száraz levegő a téli időszak kellemetlen velejárója. Éjszaka bedugul az orrunk, kiszárad a szánk, emiatt fogékonyabbak leszünk a betegségekre. A gyakori teregetés és a sok növény javíthat a...