Mini targonca nehéz tárgyakhoz

A bemutatott targonca eredetileg egy kis műhelybe készült, ahol a nehéz állványos fűrész-, és gyalugépek gyakori mozgatását volt hivatott megkönnyíteni. A szakiparos mester ugyanis hamar rájött, hogy a gépek nélkülözhetetlenek, viszont a helyszűke miatt gyakorta volt szükség az áthelyezésükre. Egymaga ezt csak úgy tudta elvégezni, hogy készített egy mini targoncát, amivel már gyerekjáték volt a nehéz szerszámgépek megemelése és helyváltoztatása. Később már más, nehéz berendezési tárgyak helyváltoztatásakor is hasznos volt, pl. szekrények elhúzásakor, nagytakarításkor, lakásfestéskor. A lényeg az, hogy a kis targonca a tárgy alá férjen, és középre kerüljön.

Elkészítéséhez 3x20x20 mm-es szögacélra, 5x20 mm-es laposvasra, acélcsavarokra, anyákra és négy masszív ipari görgőre van szükség. A targoncához előbb állítsunk össze két egyforma szögacél keretet. A darabokat 45 fokban ferdére vágott végeiknél illesszük egymáshoz, és hegesszük össze a két egyforma nagyságú keretet. A varratokat köszörüljük simára, majd szabjuk le az emelő vasakat. A megfogásukhoz szükséges csavarok számára készítsük el a felfogó furatokat, a vasak sarkait pedig kerekítsük le. Az összehegesztett keretekbe is fúrjunk a csavarok és a görgők menetes csapjai számára lyukakat, majd szereljük fel az önbeálló, maximum 50 mm átmérőjű görgőket. Ezek robosztus bútorgörgők, vagy más, jelentős terhelést elviselő görgők legyenek. A keretemelő vasakat alátétek közbeiktatásával M8x35-as anyás csavarokkal rögzítsük a keretekre. A csavarokat csak annyira húzzuk szorosra, hogy a felső keret mozgását ne akadályozzák. A csavarokat ellenanyákkal biztosítsuk kilazulás ellen.
Következő lépésben a targonca emelőjét alakítsuk ki. Rúdja 10 mm-es köracél, amelynek a végére két laposvas darabból hegesszük fel a befogóvilla szárait. A rúd végére előbb reszeljünk két párhuzamos lapot, amelyeknek a távolsága 5,5-6 mm legyen. A villaszárakat alul fúrjuk át, a 10,2 mm-es lyukak a laposvasak végétől 10 mm-re legyenek. A rudat célszerű a könnyebb kezelhetőség miatt 2/3-ad hosszánál 10-15 foknyira meghajlítani.
A villagyám egy 5x20x20 mm-es laposvas darabra lapjával felhegesztett M10-es anya, amit az alsó keret oldalának a középfelezőjére kell felhegesztenünk (1). Az emelőhöz egy mozgó kulisszára is szükségünk lesz. Ezt az alkatrészt 6-8 mm-es acélrúdból hajlítsuk meg. A szárai egytengelyűek, a közepe pedig V-alakú legyen. Az idom csúcsmagassága kb. 25 mm, csapszárainak hossza pedig 30-30 mm. Befogásához 8 mm belső átmérőjű acélcső darabokra lesz szükségünk, amelyeket 27 mm hosszúra szabjunk le. A felső keret oldalának közepére hegesszünk egy csavaranyát, majd ettől jobbra-balra jelöljük fel a kaloda hüvelyeinek a helyét. Előbb az egyiket hegesszük a keretre, majd a kalodavasat beledugva, annak a másik szárára húzott másik hüvelyt - pontos beállítás után - hegesszük a szögacél keretre (2). Az emelőrudat alulról csúsztassuk a kulisszába, majd egy anyás csavarral fogassuk a villagyámra. A mechanizmus próbájaként a rúd emelése vagy süllyesztésekor annak már könnyen fel s le kell eresztenie a felső keretet. Ennek a felső holtponton túl megakasztott helyzetét az emelővasak mögé hegesztett anyákkal akadályozzuk meg. Az emelő kezelésének megkönnyítése érdekében a rúd végére ragasszunk egy nagyobb műanyag-, vagy fagolyót, esetleg rövid markolatot.

Ezek után már csak az ütközővasakat kell a keretekre erősítenünk. Ezek szögacélból lefűrészelt 20 mm széles darabok, amelyeket hegesztéssel erősítsünk a felső keretre. A hegesztési varratok leköszörülése után már csak a szerkezet felületvédelméről kell gondoskodnunk. Céljainknak az ezüst Hammerite a legmegfelelőbb, mert a rozsdás acélanyagoknak alapozás nélkül is hatékony védelmet biztosít.
Az emelős targonca működése és használata egyszerű, az emelőkart leengedve a felső keret ráfekszik az alatta levőre, így a gépállvány alá gördíthető (3). A támvasakat ütköztessük a kereszttartók oldalához, majd az emelőkart húzzuk fel. A művelet addig könnyen megy, amíg a felső keret nem feszül a megmozgatandó tárgy alá. Az emelést a kar felhúzásával végezzük el, aminek következtében az alsó keret előre gurul, közben pedig az emelővasak felemelik a felső kereten nyugvó tárgyat. A felső holtponton átbillenő keretet az emelővasak mögé hegesztett anyák akasztják meg, és a rajtalevő gép, vagy a bútordarab így már könnyen mozgatható, a görgőkön könnyen bárhová eltolható. Leeresztésekor azonban az emelőkarral kell ellentartanunk, különben a súlyos tárgy keményen a padlóra zöttyenhet.
A keretek méretét természetesen a gépállványokhoz, illetve a bútorok szélességéhez ajánlott igazítani. Az ilyen emelő targoncák használatához azonban alapvetően szükséges, hogy a felemelendő tárgy alá tudjuk tolni. Ha viszont az emelő alapmagassága kevésnek bizonyulna, akkor alátétfákkal ezt kiegészíthetjük.

Anyagjegyzék

Jel

Db

Megnevezés

Méret (mm)

A

4

keretvas

3x20x20x600

B

4

keretvas

3x20x20x400

C

4

emelővas

5x20x100

D

1

villagyám

5x20x20+M10 anya

E

2

villaszár

5x20x115

F

1

kulisszaidom

Ć8x150

G

2

kulisszahüvely

Ć8/10x20

H

1

emelő

Ć10x650

J

1

zárógomb

Ć40

K

4

görgő

Ć50

L

2

ütköző

3x20x20

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: targonca

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...