Szeletelő-készlet

A mai konyhákból nem hiányozhatnak a különféle vágódeszkák, mert szerepüket a szeletelő készülékek csak részben vették át. Ha csak egy-két szelet szalámi, vagy néhány karika kolbász kell a szendvicsünkre, aligha bíbelődünk a géppel, inkább a kést és a vágódeszkát kapjuk elő. Különösen, ha mindkettő kezünk ügyében van a konyhai akasztófalon. A trükkösen kialakított szeletelő készletet akár magunk is elkészíthetjük, és még ajándékként is örömet szerezhet.

Anyaga 400x150 mm-es bükkfa deszka, vagy egy nagyobb vágódeszka. A szeletelő kés azonban ne legyen hosszabb nála, és jó minőségű acélból készült legyen. Az alapot vágjuk méretre, majd egyik végébe véssünk süllyesztéket a kés nyele számára (1). Ha az túl testes lenne, eltávolítása után 10 mm vastag bükkfából készíthetünk számára a vágódeszkához illő új nyelet (2). A falapocskákat kétkomponensű műgyantaragasztóval erősítsük a penge nyélrészének két oldalára (3), majd csiszolással koptassuk pontosan olyan méretűre, hogy majd teljesen a vágódeszkába simuljon. A vágódeszka elejére kerül egy kb. 10 mm vastag szintemelő falap, amelybe előbb a kés nyelével azonos méretű nyílást, a másik oldalába pedig süllyesztéket kell vésnünk a késpenge számára. A falapot ragasztva rögzítsük a helyére, és csavaros szorítókkal lepréselve biztosítsuk elmozdulás ellen (4, 5).
Amint a ragasztó megkötött, az éleket és a sík felületeket csiszoljuk simára, majd dugjuk "hüvelyébe" a szeletelő- kést, és a nyelének szintbe csiszolása után a vágódeszkával együtt fúrjuk át 8 mm-es fúróval, hogy majd együtt akaszthassuk a konyhai fogasra. A fa részeket ezt követően jól dörzsöljük be margarinnal, s gázláng felett melegítve hagyjuk a fa rostjaiba ivódni. A felesleges zsiradékot töröljük le, s gázláng felett mozgatva szárítsuk le a fafelületeket. Végül meleg vizes szivaccsal töröljük át és száradás után már a helyére is akaszthatjuk.
Használatakor a késsel mindig közvetlenül a szintemelő lap éle mellett vágjunk, és használata utána kést azonnal dugjuk a vágódeszkába, hogy az mindig kéznél legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szeletelő, kés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Látványkandallók

Lakberendezési tárgy, divat, dizájn elem, fűtőkészülék, vagy mindezek együtt! Új fogalom alakult ki, amihez sokféle képen lehet viszonyulni, de tudomást nem venni róla nem lehet. Egy kis...