Szeletelő-készlet

A mai konyhákból nem hiányozhatnak a különféle vágódeszkák, mert szerepüket a szeletelő készülékek csak részben vették át. Ha csak egy-két szelet szalámi, vagy néhány karika kolbász kell a szendvicsünkre, aligha bíbelődünk a géppel, inkább a kést és a vágódeszkát kapjuk elő. Különösen, ha mindkettő kezünk ügyében van a konyhai akasztófalon. A trükkösen kialakított szeletelő készletet akár magunk is elkészíthetjük, és még ajándékként is örömet szerezhet.

Anyaga 400x150 mm-es bükkfa deszka, vagy egy nagyobb vágódeszka. A szeletelő kés azonban ne legyen hosszabb nála, és jó minőségű acélból készült legyen. Az alapot vágjuk méretre, majd egyik végébe véssünk süllyesztéket a kés nyele számára (1). Ha az túl testes lenne, eltávolítása után 10 mm vastag bükkfából készíthetünk számára a vágódeszkához illő új nyelet (2). A falapocskákat kétkomponensű műgyantaragasztóval erősítsük a penge nyélrészének két oldalára (3), majd csiszolással koptassuk pontosan olyan méretűre, hogy majd teljesen a vágódeszkába simuljon. A vágódeszka elejére kerül egy kb. 10 mm vastag szintemelő falap, amelybe előbb a kés nyelével azonos méretű nyílást, a másik oldalába pedig süllyesztéket kell vésnünk a késpenge számára. A falapot ragasztva rögzítsük a helyére, és csavaros szorítókkal lepréselve biztosítsuk elmozdulás ellen (4, 5).
Amint a ragasztó megkötött, az éleket és a sík felületeket csiszoljuk simára, majd dugjuk "hüvelyébe" a szeletelő- kést, és a nyelének szintbe csiszolása után a vágódeszkával együtt fúrjuk át 8 mm-es fúróval, hogy majd együtt akaszthassuk a konyhai fogasra. A fa részeket ezt követően jól dörzsöljük be margarinnal, s gázláng felett melegítve hagyjuk a fa rostjaiba ivódni. A felesleges zsiradékot töröljük le, s gázláng felett mozgatva szárítsuk le a fafelületeket. Végül meleg vizes szivaccsal töröljük át és száradás után már a helyére is akaszthatjuk.
Használatakor a késsel mindig közvetlenül a szintemelő lap éle mellett vágjunk, és használata utána kést azonnal dugjuk a vágódeszkába, hogy az mindig kéznél legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szeletelő, kés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Joghurt, kefir házilag

Az üzletekben sokféle kefirt, joghurtot kaphatunk, számtalan ízesítésben. Olyan hírek is terjednek, hogy sajnos sokszor az eperjoghurtban látható epermagok, csak a természetesség látszata miatt...


Dísztárgyak színes ceruzákból

A faesztergálás különleges hobbi, amihez nem csak gépre, de megfelelő faanyagokra is szükség van. Ám a beszerzésük nem könnyű feladat. Ritkán lehet jól esztergálható és különleges erezetű...