Olcsó rajztábla

Sokszor előfordul, hogy munkánkhoz szükség lenne néhány egyszerűbb rajzra. Papírunk, vonalzónk még lenne, ám az író-, vagy az ebédlőasztal nem ideális rajztáblaként. Viszont még a legegyszerűbb rajztábla is elég sokba kerül, ezért a legjobb, ha készítünk magunknak egyet. Így igazán olcsón megúszhatjuk a dolgot.

Látogassuk meg a közeli lapszabászatot, és keressünk az anyagválasztékukban teljesen sima felületű laminált faforgácslapot. Vigyázzunk, a finoman rücskös nem, csak a teljesen sima felületű jó a céljainkra. A legjobb, ha egy olyan hulladékdarabot találunk, amelyik kiadja a tábla 400x500 mm-es méretét. Vágassuk méretre, és élfóliáztassuk körbe. A szabászgépek garantáltan merőlegesen vágnak, ezért a sarkok derékszögűségében megbízhatunk, és így még az élfóliázással sem kell bajlódnunk. A leendő rajztáblának azonban még egy talpra is szüksége van, de azt már bármilyen laminált anyagból levágathatjuk. Otthon azután hozzáfoghatunk a rajztábla kialakításához.
Táblánknak előbb a talpát vegyük kezelésbe. Közepére marjunk négy 5 mm mély hornyot, a tábla dőlésszögét szabályozó henger számára. Ezek egymástól 40 mm távolságra legyenek. A talp alsó élével egy vonalba állítva csavarozzuk fel a legalább 250 mm hosszúságú zongorapántot, majd a talp felső sarkaiba ragasszunk egy-egy tépőzár darabkát. A támhenger lehet 30-35 mm átmérőjű, és 150 mm hosszú műanyagcső, vagy farúd. A talp aljára pedig ajánlatos négy nemez csúsztató-korongot ragasztanunk, vagy csavaroznunk, hogy a talp ne teljes felületén feküdjön a munkaasztal lapjára.
A rajztábla aljára is csavarozzuk fel a zongorapánt szabad szárát, majd a tábla alsó élére erősítsünk 10x10 mm-es lécből leszabott darabot, ami megakadályozza, hogy a ferdére állított tábláról lecsússzon a vonalzó, illetve a különféle rajzeszközök. A táblát teljesen fektessük a talpra, a tépőzárak helyét jelöljük át az aljára, majd ragasszuk fel a tépőzárak ellendarabjait. Használaton kívül ugyanis ezekkel biztosíthatjuk, hogy a tábla és a talpa ne nyíljon szét.

Most már csak egy hagyományos fejesvonalzóra van szükségünk. Feje alá célszerű 0,7-1 mm vastag rugalmas acéllemezből tartófüleket hajlítanunk, amelyek felszerelésük után a táblára szorítják a vonalzó fejét, és megakadályozzák a lecsúszását. A rugós fülek ne legyenek túl szorosak, mert akkor nehézkessé válik a vonalzó mozgatása. Ezt a tábla élére ragasztott vékony acélszalaggal és két régi mágnes-csappantyúból kiemelt mágnessel is megoldhatjuk. A vonalzó feje ugyanis általában 8-10 mm vastag, a mágnesek pedig ugyanilyen méretűek. Ha ezekből kettőt a fejrész alá ragasztunk, a tábla élére ragasztott acélszalaghoz tapadva mindig a tábla élére szorítják a fejet, a vonalzó mindig vízszintes lesz, de fel-le mozgatását nem fogja számottevően gátolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rajztábla, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Babaszoba

Ne alakítsunk ki mindenáron afilmekben éskatalógusokban bemutatott álom babaszobát, csak azt vegyük meg előre, amifeltétlenül szükséges. Ehhezsegítséget kap minden várandós kismama avédőnőjétől...


Vigyázat, nem biztos, hogy gyerekbiztos!

A gyermekbiztos zárást igénylő termékek húsz százalékánál találtak valamilyen problémát a magyarországi ellenőrzéseken – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy...