Csak élesen használhatók!

Faesztergakések, vésők köszörülése

Túl az év végi ünnepeken, életritmusunk újra visszazökken a megszokott kerékvágásába, szabadidőnkben megint barkácsolhatunk kedvünkre. Az év eleje azonban kiválóan alkalmas arra is, hogy a már aktuális szerszámjavítási munkákkal kezdjük az új évet. Már csak azért is, hogy "fegyvertárunk" ezt követően azonnal bevetésre kész legyen. A hobbiesztergályosoknak például bizonyára az eltompult esztergakéseiket, pontosabban vésőiket kell elsődlegesen megélezni. A kopott élűekkel ugyanis kín, nem öröm a munka. A vésők élezése nagy figyelmet, biztos kezet igényel, de fogásai nem ördöngösek. Aki berzenkedik e munkától, valószínűleg nem régen kóstolt bele a "fagömbölyítés" örömeibe, amihez a szerszámélezés is hozzá tartozik, tehát ezt is el kell elsajátítaniuk. Segítségül most e kényes munkákhoz adunk tanácsokat.

2 Induljunk ki abból, hogy a megvásárolt faeszterga-, vagy más vésőket ma már használatra készen, élezve árusítják. Élük azonban a használat során kopik, néha ki is csorbulhat, élezés nélkül egyre nehezebb velük a munka. Az élezéshez legalább két fenőkőre, vagy asztali köszörűre van szükségünk. A fenőkövek közül szemcsés homokkövet, és finomszemcsés követ kell használni. Az asztali köszörűgépen is ennek megfelelő két köszörű korong; baloldalt a közepes szemcséjű nagyoló, vele szemben pedig a finomszemcsés simítókorong legyen. A szemcsés homokkövet célszerű a munkaasztalra rögzíteni, a finom fenőkőnél ez nem szükséges. A köszörűgépen állítsuk be a tárgyasztalt olyan távolságra és magasságba, hogy az ujjainkat a közéjük szorított vésővel együtt alulról megtámassza, és ezt érintő fogást véve ellenőrizzük is (1, 2). A köszörülés élszöge általában csak élfenéskor legyen azonos az eredeti szögértékkel, csorbulás esetén viszont a szerint változtassuk, hogy kemény, vagy lágy fákhoz kívánjuk később használni. A gyári köszörülés élszöge általában 25-30 fok, viszont lágy fákhoz 20-25 fokos-, keményfákhoz pedig 50-65 fokos élszög az ideális. Ha tehát csorba vésőket élezünk újra, akkor a fenti szögértékek valamelyikére módosítsuk a szerszám élszögét.
4 Az egyszántú, tehát csak egyik oldalán köszörült nagyoló vésők élesre fenésekor csak a köszörült részt fektessük a fenőkőre, majd körkörösen mozgatva koptassuk az élt simára. A penge másik lapjával csak a sorja eltávolítása miatt körözzünk néhányat a fenőkövön. A köszörűgéppel történő élezéskor lazán fogjuk a véső nyelét a jobb kezünkbe, a ballal pedig támasszuk meg a penge hátoldalát (3). A köszörüléskor kialakuló élszöget ajánlatos ellenőrizni (4). A síkja kis átmérőjű korongoknál kissé homorú lesz, de ha az élszög megfelelő, a felület felújítását fojtathatjuk. A domború felületnek megfelelően a szerszámot lassan, a köszörülést abba nem hagyva forgassuk oldalra (5). A felület finomításához a fenőkövet mártsuk olajba (6). A szerszám nyelét hónunk alá szorítva, a kezünkbe fogott pengének a leköszörült részét a fenőkővel koptassuk élesre (7). A keletkező sorját a homorú része felől, a kő domború oldalával húzzuk le (8).
10 Az egyszántú, azaz egyik oldaluk felől köszörült egyenes vésők élét a ferdére köszörült részükkel, az élszögnek megfelelően fektessük a vizes fenőkőre, és körkörös mozgás közben koptassuk le a penge végét. Finomításához olajozott finom követ használjunk, és a fenést is körkörös mozdulatokkal ejtsük meg. A véső másik lapját csak a sorja eltávolítása miatt fektessük a finom kőre, és néhány körkörös mozdulattal távolítsuk el azt. A penge élét a körmünk végighúzásával ellenőrizzük. Ha az folytonosan egyenes és éles, akkor azt körmünkön jól érezzük (9).
Ha egyszántú vésőt köszörűgéppel élezünk, akkor a finom korongra lágyan ráeresztett pengét a palástra merőlegesen tartva élezhetjük újra (10). Az élszög természetesen most is nagyon fontos, ezért ezt érintő fogással ellenőrizzük, és szükség esetén a balkezünkkel megtámasztott pengének a kőpalásttal azonos irányú mozgatásával állíthatjuk be. Az élezéskor soha ne alkalmazzunk erőteljes nyomást, mert az a penge kilágyulását, beégését okozhatja.
12 A kétszántú vésőket ugyanúgy élezzük meg, mint az egyszántúakat, azzal a különbséggel, hogy most a szerszám mindkét oldalát azonos szögben kell megköszörülnünk. Élesre fenésüket a finom kövön végezzük el (11), a köszörülési szöget pedig a véső átfordításával, megtámasztó kezünk pozíció tartása mellett biztosíthatjuk. A ferde vésők élezésekor ezen csak annyiban kell változtatnunk, hogy a köszörült élt kell a korong palástjával párhuzamossá tenni. Ezt a véső pengéjének az oldalra fordításával érhetjük el (12). Nem árt azt sem tudni, hogy az él ferdesége 30-35 foknyi szokott lenni. A köszörüléskor keletkező jelentősebb oldalsó sorját a kő homlokfelületéhez lágyan érintve távolíthatjuk el (13), az élről pedig olajozott fenőkövön, a köszörülés irányába húzva koptathatjuk le (14).
A gépi élezés természetesen gyorsabb a kézi fenésnél, de a nagy fordulatú csiszolókorong 13 miatt nagyobb figyelmet és önuralmat igényel. Barkács fúrógépekbe fogott csiszolókoronggal ilyen munkát ne végezzünk, mert ez rendkívül balesetveszélyes. Az asztali köszörűgépen is csak akkor, ha a kövek palástja nem üt még egy keveset sem. Ha ezt észleljük, akkor a köveket köszörülés előtt szabályozzuk be kőlehúzóval, és csak ezt követően fogjunk a vésők élezéséhez. Ellenkező esetben nem lesz megfelelő az élezés, ami kihat majd az esztergált, vagy vésett felületek simaságára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mázoljunk igényesen!

A lakások fa nyílászáróinak felületeit a felhordott festékrétegek védik meg a különféle vegyi és mechanikai károsodásoktól. Ám ezek a bevonatok idővel elöregednek, sérülnek, és emiatt felújításra...


Sarok és él-lap kötések

Még igénytelen ládák összeerősítésénél is szükség van az elemeinek szilárd kapcsolatára, a sokkal igényesebb kivitelű bútordaraboknál pedig ez alapkövetelmény. Számos változata van a...