Tégla, terméskő gletteléssel

Módosítva: 2014-08-13 11:01:02

Aki kevés pénzből szeretné otthona falát téglával, vagy terméskő utánzatú burkolattal ellátni, ezt egyszerű gletteléssel, azaz simítómassza felhordásával, és némi festéssel is megteheti. Hogy miként? Erre a kérdésre az alábbi, képekkel illusztrált leírásunk ad kellő útmutatást.

A művelethez kell ugyan némi kézügyesség, és fantázia is, de aki kellő biztonsággal bánik a glettvassal, annak semmi nehézséget nem fog okozni a falmintázásnak ez a módja. A művelethez olyan glettanyagokat válasszunk, amelyek viszonylag vastagon felhordva is gyorsan kikeményednek.

Gondolatban, vagy vázlatban csak a szabálytalan alakzatú mintákat rögzítsük, a szabályosakat szükségtelen, mivel ezek könnyen kialakíthatók. Ezt követően első dolgunk, hogy felül széles ragasztószalaggal határoljuk le a munkafelületet. Ezt követően simítólappal vigyük fel kellő vastagságban a közepes sűrűségűre bekevert glettanyagot. Ennek fehér alapszínét esetlegesen már a keverés során színező adagolásával módosíthatjuk. A glettanyag felhordása után - hosszú léc élével a burkolóanyag kontúrvonalait imitálva - előbb a vízszintes fugákat nyomjuk a felületre, majd a függőleges árkokat a simítólap élével nyomjuk a még lágy anyagba. A glettelt felület simaságát nagylyukú, enyhén nedves szivaccsal megnyomkodva strukturáljuk. A szivacsot ne csak egyszerűen a glettbe nyomkodjuk, helyenként lágyan meg is forgathatjuk, elhúzhatjuk, hogy a mintázat ne legyen túl egyhangú.

A felület rücskösítésével a fugák néhol eltömődhetnek, ezért a fugákat lekerekített végű fapálcával, vagy tompára csiszolt hegyű ceruzával igazítsuk ki. Igyekezzünk a fugák szabályosságát megtartani, de azért túl szabályosak se legyenek. Nagyobb felületek esetén e műveletsort szakaszonként végezzük el, és a határvonalakat gondosan dolgozzuk össze. Így könnyebben dolgozhatunk. A fal rücskösségét lapos szögben erős fényforrással megvilágítva ellenőrizzük, és szükség esetén korrigáljuk. Ha már megfelelőnek találjuk, akkor előbb húzzuk le a behatároló ragszalagot, majd hagyjuk kiszáradni a glettréteget. A színezéséhez csak ezt követően fogjunk hozzá.

Következő feladatunk a rücskösített és fugamintás fal színezése. Ha a glett már eleve színezett volt, akkor is szükség van lazúrozásra, ha pedig fehér az alap, akkor esetleg kétszer is ajánlatos a fal felületét átlazúrozni. Vigyázzunk, mert a vizes festékek száradás után világosabbá válnak. A lazúrozást ecsettel végezzük, és főként a mélyedésekbe dolgozzuk be jól a színezőanyagot. A rücskös részek tetejéről esetleg nedves szivaccsal, a kiemelkedő részek tetejét alig érintve mossuk vissza a lazúrt. Ha ez a színalap kész, akkor hagyjuk megszáradni. Néhány óra múlva következhet a falfelület "melírozása", azaz a kiemelkedő részek tetejének világos színűre festése. Ezt a műveletet ugyancsak ecsettel végezzük el, de ún. szárazecseteléssel, amihez a festékbe mártott ecsetből szinte teljesen nyomkodjuk ki a színező anyagot, és a már csaknem száraz ecsetet húzzuk - lágyan, a felületet alig érintve - végig a falon. Ezt össze-vissza húzkodva végezzük el, mert a festékszőrökre tapadt kevés festék csak a húzás irányából kenődik a falszemcsékre, ezzel bizonyos térhatás jön létre, aminek markánsságát több irányból történő ecsethúzásokkal lehet erősíteni. A melírozáshoz világos, alig színezett falfestékeket használjunk. A melírozást esetleg sötétebb tónusú festék felületre tuppfolásával - azaz szerteálló sertéjű, pl. borotvaecsettel történő ütögetésével - árnyalhatjuk tovább. Ezt követően már csak a fugák mélyére kell középszürke festéket ecsetelnünk, és máris készen van a saját téglautánzatú falburkolatunk. Kopásállóságát híg, selymesfényű színtelenlakkal növelhetjük, amit előbb a tuppfoláshoz hasonlóan, igen vékony rétegben nyomjunk a falfelületre, majd lágyan áthúzva távolítsuk el, illetve terítsük szét egyenletesen a falon.

Ily módon terméskő utánzatú falburkolatot is készíthetünk, de akkor a vastag rétegben is felhordható glettanyagot már eleve szürkés drappra színezzük, és a különféle alakú darabok kontúrját krepp ragasztószalaggal ragasszuk ki a falra. Ezt kövesse a glettanyag 3-5 mm vastagságban felhordott rétege, és a ragasztószalag azonnali eltávolításával alakíthatjuk ki a mély fugákat. Ezek széleit esetenként keskeny lemezszalag darabbal igazítsuk ki, majd következhet a felület szivacsos strukturálása. Most egyenetlenebb felületet is kialakíthatunk, amit a szivacs erőteljesebb megnyomásával, esetleg újabb glettanyag helyenkénti felspatulyázásával érhetünk el. Ezt kövesse a kövek lazúrozása, melírozása, végül pedig a fugák kifestése. A falfelület kopásállóságának növelésére azonban most matt színtelen lakkot használjunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az én házam, az én váram

Többet dolgozunk, mint régen, így értékesebbé vált minden perc, amelyet családunk körében tölthetünk. Nem mindegy, mi vár ránk otthon, milyen környezetbe térünk haza feltöltődni egy fárasztó nap...


Tégla - örök érték az építkezésben

Változó világunkban a legfrissebb technológiai vívmányok alkalmazása mellett is gyakran nyúlunk vissza a régi, jól kipróbált megoldásokhoz. Az építőanyagok között ilyen örök érték a négy ősi elem,...