Tégla, terméskő gletteléssel

Módosítva: 2014-08-13 11:01:02

Aki kevés pénzből szeretné otthona falát téglával, vagy terméskő utánzatú burkolattal ellátni, ezt egyszerű gletteléssel, azaz simítómassza felhordásával, és némi festéssel is megteheti. Hogy miként? Erre a kérdésre az alábbi, képekkel illusztrált leírásunk ad kellő útmutatást.

A művelethez kell ugyan némi kézügyesség, és fantázia is, de aki kellő biztonsággal bánik a glettvassal, annak semmi nehézséget nem fog okozni a falmintázásnak ez a módja. A művelethez olyan glettanyagokat válasszunk, amelyek viszonylag vastagon felhordva is gyorsan kikeményednek.

Gondolatban, vagy vázlatban csak a szabálytalan alakzatú mintákat rögzítsük, a szabályosakat szükségtelen, mivel ezek könnyen kialakíthatók. Ezt követően első dolgunk, hogy felül széles ragasztószalaggal határoljuk le a munkafelületet. Ezt követően simítólappal vigyük fel kellő vastagságban a közepes sűrűségűre bekevert glettanyagot. Ennek fehér alapszínét esetlegesen már a keverés során színező adagolásával módosíthatjuk. A glettanyag felhordása után - hosszú léc élével a burkolóanyag kontúrvonalait imitálva - előbb a vízszintes fugákat nyomjuk a felületre, majd a függőleges árkokat a simítólap élével nyomjuk a még lágy anyagba. A glettelt felület simaságát nagylyukú, enyhén nedves szivaccsal megnyomkodva strukturáljuk. A szivacsot ne csak egyszerűen a glettbe nyomkodjuk, helyenként lágyan meg is forgathatjuk, elhúzhatjuk, hogy a mintázat ne legyen túl egyhangú.

A felület rücskösítésével a fugák néhol eltömődhetnek, ezért a fugákat lekerekített végű fapálcával, vagy tompára csiszolt hegyű ceruzával igazítsuk ki. Igyekezzünk a fugák szabályosságát megtartani, de azért túl szabályosak se legyenek. Nagyobb felületek esetén e műveletsort szakaszonként végezzük el, és a határvonalakat gondosan dolgozzuk össze. Így könnyebben dolgozhatunk. A fal rücskösségét lapos szögben erős fényforrással megvilágítva ellenőrizzük, és szükség esetén korrigáljuk. Ha már megfelelőnek találjuk, akkor előbb húzzuk le a behatároló ragszalagot, majd hagyjuk kiszáradni a glettréteget. A színezéséhez csak ezt követően fogjunk hozzá.

Következő feladatunk a rücskösített és fugamintás fal színezése. Ha a glett már eleve színezett volt, akkor is szükség van lazúrozásra, ha pedig fehér az alap, akkor esetleg kétszer is ajánlatos a fal felületét átlazúrozni. Vigyázzunk, mert a vizes festékek száradás után világosabbá válnak. A lazúrozást ecsettel végezzük, és főként a mélyedésekbe dolgozzuk be jól a színezőanyagot. A rücskös részek tetejéről esetleg nedves szivaccsal, a kiemelkedő részek tetejét alig érintve mossuk vissza a lazúrt. Ha ez a színalap kész, akkor hagyjuk megszáradni. Néhány óra múlva következhet a falfelület "melírozása", azaz a kiemelkedő részek tetejének világos színűre festése. Ezt a műveletet ugyancsak ecsettel végezzük el, de ún. szárazecseteléssel, amihez a festékbe mártott ecsetből szinte teljesen nyomkodjuk ki a színező anyagot, és a már csaknem száraz ecsetet húzzuk - lágyan, a felületet alig érintve - végig a falon. Ezt össze-vissza húzkodva végezzük el, mert a festékszőrökre tapadt kevés festék csak a húzás irányából kenődik a falszemcsékre, ezzel bizonyos térhatás jön létre, aminek markánsságát több irányból történő ecsethúzásokkal lehet erősíteni. A melírozáshoz világos, alig színezett falfestékeket használjunk. A melírozást esetleg sötétebb tónusú festék felületre tuppfolásával - azaz szerteálló sertéjű, pl. borotvaecsettel történő ütögetésével - árnyalhatjuk tovább. Ezt követően már csak a fugák mélyére kell középszürke festéket ecsetelnünk, és máris készen van a saját téglautánzatú falburkolatunk. Kopásállóságát híg, selymesfényű színtelenlakkal növelhetjük, amit előbb a tuppfoláshoz hasonlóan, igen vékony rétegben nyomjunk a falfelületre, majd lágyan áthúzva távolítsuk el, illetve terítsük szét egyenletesen a falon.

Ily módon terméskő utánzatú falburkolatot is készíthetünk, de akkor a vastag rétegben is felhordható glettanyagot már eleve szürkés drappra színezzük, és a különféle alakú darabok kontúrját krepp ragasztószalaggal ragasszuk ki a falra. Ezt kövesse a glettanyag 3-5 mm vastagságban felhordott rétege, és a ragasztószalag azonnali eltávolításával alakíthatjuk ki a mély fugákat. Ezek széleit esetenként keskeny lemezszalag darabbal igazítsuk ki, majd következhet a felület szivacsos strukturálása. Most egyenetlenebb felületet is kialakíthatunk, amit a szivacs erőteljesebb megnyomásával, esetleg újabb glettanyag helyenkénti felspatulyázásával érhetünk el. Ezt kövesse a kövek lazúrozása, melírozása, végül pedig a fugák kifestése. A falfelület kopásállóságának növelésére azonban most matt színtelen lakkot használjunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Támfalak sokféle megoldással

Korábban a támfalakat olyan helyre építették, ahol a kertben szintkülönbség volt, és ezt szerették volna áthidalni. Emellett az esőzéskor lefolyó víz romboló hatásának is gátat szabott egy ilyen...


Mire érzékeny a vályog?

MESTER+E kérdésre szinte mindenki tudja a választ: a vályog ellensége a víz, minden megjelenési formájában. Mivel a vályog földhöz hasonló anyag, ezért könnyen magába szívja a vizet, párát és...