Egy szerelő naplójából

Mindig a megfelelő anyagok alkalmazásával érhetünk el célt a háztartási berendezések eseti karbantartása során. Íme egy valóságban megtörtént eset állításom alátámasztása érdekében.

Szervizünkhöz hibabejelentés érkezett, hogy a Neuman típusú háztartási varrógép "mozgásképtelenné" vált. A bejelentő hölgy elmondása szerint Ő rendszeresen tisztította és olajozta a gépet, ennek ellenére a masina úgy megszorult, hogy kézzel is nehezen lehet forgatni a hajtókereket. A motor meg már füstölt a nagy terhelés miatt.
Szerelőnk a helyszínen valóban azt tapasztalta, hogy a gép nem képes csak nagy erő hatására mozogni, forogni. Kikérdezte a gondos háziasszonyt, a hibát megelőző állapotokról és a következő választ kapta: havonta egy-két alkalommal használták a berendezést és ekkor a varrási műveletek befejezése után kitisztítva, és beolajozva tették azt el a következő alkalomra, de a hiba itt kezdődött.
A hölgy elmondta, hogy mivel nem volt otthon varrógép olaja, az elmúlt alkalommal ezért étolajjal végezte el a gép alkatrészeinek az ápolását. Az étolaj növényi eredetű olaj, ami gyorsan megromlik, és szilárd ragasztó, tapasztó anyagként rögzítette a forgó-mozgó alkatrészeket. A szerelőnknek komoly gondot okozott a látszólag egyszerű hiba elhárítása a helyszínen, mert gyakorlatilag minden olyan helyet és kapcsolódási pontot, ahova étolaj került szétszedett állapotban tudta csak letisztítani a feleslegesen megkeményedett szennyeződéstől.
A meghajtómotor sem viselte el károsodás nélkül az esetet, sajnos a fokozott erőkifejtés hatására annak forgórésze tönkrement, cserélni kellett. A számla összege tekintélyes lett, és a hölgyet komolyan elgondolkodtatta, hogy nem lett volna e célszerű szabályos varrógép olajjal elvégeznie az időszerű karbantartást. Szerelőnk sem örült a nehéz és igen munkaigényes feladatnak, mert az ilyen természetű munkáknál a ráfordított idő nem arányos az elérhető kereset nagyságával. Végső következtetésként annyit, hogy forgó-mozgó alkatrészekkel működő berendezések kenését kizárólag ásványi kenőanyagokkal szabad csak megoldani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Salánki Gábor

Címkék: szerelő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók bármilyen feladatra

A szerkezeti kötések két csoportba sorolhatók: oldható és nem oldhatórögzítésekre. A ragasztás az utóbbi, a nem oldható kötések közé tartozik. Számtalan területe van, egyre gyakrabban...


A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...