Vakolatfoltozás gipszkartonnal

12Régi épületekben gyakori hiba, hogy a vakolat foltokban leválik a téglafalról. Eleinte csak eltávolodik a falazattól, megrepedezik, megütve kongó hangot ad. Később azután már elég egy erőteljesebb nyomás vagy ütés takarítás közben, és a vakolat máris foltokban omlik a padlóra. A hiba oka lehet az épület idős kora, a közúti forgalom okozta rezgések, és még számtalan körülmény összeadódó hatása. Kijavítása nem tűr halasztást, ám az ilyen kis munkára elég nehéz kőművest találni. Ha pedig nem akarunk magunk habarcsot keverni, a felhordásával kínlódni, más megoldást kell választanunk. A javításhoz, pl. használhatunk gipszkartont, a falra rögzítéséhez pedig speciális ragasztó gipszet. A "falfoltozás" főbb fázisait, az ismertetésünket illusztráló képeinken kísérhetjük végig.
34 Első dolgunk, hogy a málló vakolatrészeket teljesen eltávolítsuk a falról. Esetenként akadhatunk szilárd, valószínűleg már előzőleg kijavított foltokra, ezeket csak akkor véssük le, ha könnyen leválaszthatók a falazatról (1). Ha viszont szilárdan helytállnak, akkor a nagyobb felületűeknek csak a szélüket csorbázzuk ki. A kisebbeket mindenképpen véssük le, mert ezek csak bonyolítanák a munkánkat. Az ép és szilárd vakolatrészek szélét hozzuk közel egyenesre, a szélük azonban ezeknek is csorbázott legyen. A vakolat vastagságához igazodva válasszuk meg a gipszkarton vastagságát, de arra is gondolva, hogy a ragasztógipsz rétegének is maradjon helye. Általában ezért 9, vagy 12 mm vastag lapok a céljainknak megfelelők. Előfordulhat az is, hogy szinte teljesen összefüggő és nagy felületet kell bevakolnunk. E szerencsés esetben szabjuk 5-10 mm-es hézaggal méretre a burkolólapot, majd széles spatulyával, nagy foltokban, a szélekhez közel kenjünk a portalanított téglafalra ragasztógipsz foltokat (2).
A felrakott anyag mindig vastagabb legyen, hogy a lap beillesztése után gumikalapáccsal megütve tudjuk az ép vakolatrészekkel szintbe állítani (3). A felragasztott lap szintjét mindig két megmaradt régi vakolatrészre fektetett léccel, vagy más tárgy egyenes élével ellenőrizzük (4). Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az elektromos hálózat bővítését is most érdemes megejtenünk, ezért az új konnektor, vagy kapcsoló szerelődobozát a hozzá csatlakozó kábelcsövekkel együtt most gipszeljük a még csupasz falra (5). A rögzítésükhöz ún. villanyszerelő-, illetve gyorsan kötő gipszet használjunk. Végső lefedésüket majd a vakolólapok hézagainak a kitöltése során végezzük el.
5 A továbbiakban a hiányzó vakolatot adó darabokat az épen maradt régi vakolatrészek köré szabott kisebb gipszkarton darabok felragasztásával, lépésről lépésre haladva pótoljuk. A nagyobb tábláknak a hátoldalára is kenjünk fésűs kenőlappal elterített ragasztóanyagot, hogy tökéletes legyen a tapadásuk (6). Minden egyes darabot állítsunk szintbe, a kiálló darabokat gumikalapáccsal kopogtatva állítsuk a többivel és a régi vakolattal egy szintbe. Ezért a falra a szokásosnál mindig egy kicsivel vastagabb rétegben kenjük fel a ragasztógipszet. A már felillesztett, de mélyebben levő lapokat ugyanis nagyon nehéz felszedni, különösen a nagyobb darabokat.
Ha már a teljes pótolt felület készen van, a köztük levő hézagokat jól a résekbe tömörített gipsszel töltsük ki, majd simítsuk el. E művelethez használjunk széles kenőlapot, vagy spatulyát. A szerszámok szélei mentén kialakuló gipsz gerinceket a gyakorlatlanabbaknak nehéz eltávolítani, ezért 6 inkább várjuk meg a vakolat teljes kiszáradását. A nagyobb egyenetlenségeket gipszgyaluval, speciális faráspollyal (7), vagy fatömbre feszített csiszolópapírral nagyoljuk le. E célra használhatunk rezgőcsiszoló-gépet is (8), de a szemcsék közé tapadt gipszport sűrűn keféljük ki. A porszívó használata is szinte kötelező, mert a finom gipszport nehéz a padló repedéseiből eltávolítani. A padló lefóliázása ezért is előnyős.
A régi fal széleit is csiszoljuk össze az új vakolattal, így elérhetjük, hogy a javított rész nem fog meglátszani festés után. A lecsiszolt fal portalanítása után következhet a végső glettelés. Ennek során ne csak a javított falrészt simítsuk le, hanem az egész falfelületet (9). Most már csak a fal festése van hátra, és megnyugodhatunk, mert a javított vakolat már biztosan nem fog leválni a téglafalról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rigips Habito® Hydro a terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemez

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerűen oszthatjuk különálló helyiségekre, hiszen a gipszkarton válaszfal könnyedén – tégla, habarcs és egyéb kőműves segédanyagok felhasználása...


Vakolatjavítás

Épületeink legkitettebb része a vakolat, ami évtizedeken keresztül védi házunkat a természet viszontagságaival szemben. A hőmérsékletingadozás, a nedvességtartalom változása és a mechanikai...