Szögbe döntött polcok

Berendezési tárgyaink nagy többségükben a megszokott függőleges, és vízszintes irányokat követik. Ám vannak, akik e több évezredes beidegződésünkre fittyet hányva egy-egy saját készítésű bútorukat szándékosan kibillentik ebből a szerintük unalmas és konvencionális helyzetéből. Ám az ilyen ferde helyzetű bútordarabokat esetenként éppen ez teszi érdekessé, mint pl. az alább bemutatott két polcot. Kialakításuk nagyon egyszerű, és nemcsak látványelemként hatásos, de valódi funkciójának is jól megfelel.
A szélkerék formájú polcot (1) akár a barkácsáruházakban készen kapható laminált polclapokat alapanyagként használva, akár lapszabászatban levágott darabokból is könnyen elkészíthetjük. Az alakzatot párban összeállított három-, illetve négypolcos elemek alkotják. A polcrekeszeket a hátlapnál 30 mm-rel kisebb méretű négyzetes darabokból, él-lap kötésben összecsapolva készítsük el. A rekeszek külső sarkát 45 fokban fűrészeljük ferdére, látható élükre pedig vasaljunk élfóliát.
A rekeszek mérete alapján szabjuk le a hátlapok hosszát, egyik végüket pedig az elhelyezésük szerint ugyancsak vágjuk 45 fokban ferdére. A jobb felé dőlők hosszabbak, négy rakodó rekeszesek, a bal felé dőlők pedig csak két rakodó polccal felszereltek legyenek. A polcokat a hátlapok felől behajtott facsavarokkal fogassuk fel. A hátlapokat rekeszenként egy-egy 6x80-as facsavarral szereljük majd a falra, számukra készítsünk furatokat a hátlapok hosszfelezőjére. Először az alsó elemet szereljük fel a falra, majd egy rekesznyi átfedéssel aláillesztve a másik polcelemet is csavarozzuk fel. A másik két elemet a már felszereltekhez illesztve már könnyen a falra rögzíthetjük.
A ferde rácspolcot (2) sem nehéz kialakítani. Tartószerkezetét 25x50 mm-es, színre mázolt lécek alkotják. Ezeket előbb méretre, végüket pedig ferdére vágva kell a falra csavarozni. Mindegy, hogy az első léceket jobbra, vagy balra döntve (3) csavarozzuk fel, a lényeg az, hogy egymástól azonos távolságokra, végeik pedig alul-felül vízszintesen szintbe állítva legyenek felerősítve. Az alaplécekre merőlegesen, és az előző távolságokat betartva, kerüljenek fel rájuk a keresztlécek (4). A lapoltan felrakott lécek végei pontosan az alattuk levők végére illeszkedjenek, és az azokba hajtott facsavarokkal rögzítsük a már felrakott lécekhez (5).
Ha már a lécváz felrakásával végeztünk, akkor sort keríthetünk a V-alakban két lapból összecsapozandó különálló polcok kialakításához. Szélességük "könyvnyi", 220-250 mm legyen, a lapok hosszúsága pedig igazodjon a rács osztásméretéhez, azaz annál 30-50 mm-rel rövidebb legyen. A felső sarkaikat csapjuk le ferdén, majd élfóliázásuk után fúrjunk két-két lyukat a lécváz élébe hajtandó felfogó csavarok számára. Vigyázzunk, a lyukak a két lapon nem esnek egy vonalba. A kész polcokat egymás után, a falhoz nyomva, merőlegesbe állítva csavarozzuk a helyükre (6). A csavarozás fárasztó munkáját jelentősen meggyorsítja, és könnyűvé teszi, ha akkus csavarbehajtót használunk (7).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes bútorok

Az interneten böngészve számos érdekes bútort találunk, amelyek nem csak látványukban, hanem sokszor funkciójukban is rendhagyóak. Érdemes ezeket az ötletes újításokat alaposabban megnézni, mert...


Konyhai felső szekrények

Egy háztartásban a házi munkának majdnem a felét a konyhai munka teszi ki, ezért fontos a berendezés emberközpontú kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a berendezésének kialakításakor mindig az ott...