Az EZERMESTER a mozgáskorlátozottakért

Akadályok nélkül

Sorozatunkban - előző lapszámunkban elkezdett téma folytatásaként - a mozgásukban korlátozottak és hozzátartozóik helyzetét könnyítő ötleteket mutatunk be. Ez alkalommal kerekes-székben, a lakásban közlekedők mozgását könnyítőket, majd a járókeretre, tolószékre, vagy kerekes szobavécékbe kényszerültek lakásban és kertben történő mozgását, mozgatását segítőket. Foglalkozunk majd a saját és tömegközlekedési járműveken való utazást enyhítő segédeszközökkel is.

A kézzel, vagy elektromotorral hajtott kerekesszékbe kényszerültek mozgását a lakásban, életvitelét nagyban könnyítheti a célszerűen kialakított akadálymentes épületbelső. Ehhez egy kifejezetten így épített lakást mutatunk be. A képeinken látható megoldásokat már az 2 építés során érdemes alkalmazni (amennyiben tudott, hogy lakik majd ott kerekesszékkel közlekedő személy is), de természetesen utólag is megvalósíthatók. A képek beszédesebbek a részletes leírásnál, vagy műszaki rajzoknál is. Amennyiben a mozgásában korlátozott, ha nem is könnyen, de tud járni, és felső szint is van a lakásban, a lépcső mellé a falra is érdemes végigfutó erős, jó markolást adó korlátot szerelni. Így mindkét oldalon fogódzkodhat, ami sokkal biztonságosabb, mintha egyik kezében bottal igyekezne segíteni a kapaszkodást (1).
Az ajtónyitást megkönnyítendő, a legtöbbször használt ajtókat ajánlatos elektromosan nyitható és távvezérelhető szerkezettel felszerelni (2). Az magától értődő, hogy az egyes szobák közötti küszöböket a padlózatba kell süllyeszteni.
Az ablaknyitáshoz az álló felnőtthöz méretezett magasságban lévő kilincseket át kell szerelni a padlótól 85 cm magasra, hogy azt a kocsiból is elérhesse a használó (3).
A telefont jól megközelíthető helyen és ugyancsak a kerekesszékben ülő könyökmagasságában kell a falra erősíteni (4).
4 A konyhában, tálalóban az alsó szekrények helyett olyan polcot kell a falra függeszteni, ami alá a kerekesszékben ülő lába még befér, így elérheti a rakodópolc fölé erősített tárolószekrényt. A polc a faltól kb. 40-50 cm-re nyúljon előre, és a tároló ne legyen mélyebb 20 cm-nél (5).
A ruhásszekrény akasztórúdját - amennyiben az befele, a fal irányába lenne felerősítve - a fallal párhuzamos irányúra kell beépíteni. Ezáltal az arra akasztott holmikat egy villás rúddal (amilyeneket a ruhaboltokban is használnak) a kocsiban ülő felállás nélkül is le tudja emelni, vagy vissza tudja akasztani (6).
A fürdőszobai mosdót konzolos tartású helyett függesztettre kell cserélni, hogy az érintett lábai aláférjenek. Így arca és felsőteste közel kerülhet a kagylóhoz. A tükröt is alacsonyabbra kell akasztani, és a mosdókagyló minél laposabb legyen. A fürdőkád is a szokásosnál alacsonyabb legyen, hogy a kocsiban ülő könnyen áttornázhassa magát, és kiszálláskor csak át kelljen csusszannia a rögzített kerekű kocsiba (7).
A WC-t is a kocsi ülőlapjánál csak valamivel alacsonyabbra jó átalakítani. Közvetlenül mellé jó telepíteni egy bidét, hogy egyikről csak át kelljen csúszni a másikra (8).
7 A zuhanyozó negyed köríves és az egyik sarokba épített legyen, benne csúszásgátló gumiszőnyeggel és természetesen alacsonyra szerelt csapokkal. Lehet benne egy egyszerű műanyagszék is, a csempézett falán 50, 100 és 120 cm magasan is legyen egy-egy szilárd kapaszkodó. A zuhanytálca előtt szilárdan rögzített rücskös felületű gumiszőnyeg legyen, amin biztosan lehet állni, és a befékezett kerekesszék sem gördülhet el.
A nappali minél tágasabb legyen, és az asztalát lehetőleg egy központi oszlopláb tartsa, hogy a kocsival közlekedő lába még a lap alá férjen. A minél vékonyabb asztallap magassága a kocsit használó igénye szerint legyen állítható (9).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs József


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Apró ötletek nehezen mozgóknak

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és...


Akadálymentesített lakás

Ha nincs mozgáskorlátozott ember a környezetünkben, és mi magunk sem próbáltuk még ki, milyen egy kerekesszékkel közlekedni lakáson belül, el sem tudjuk képzelni, mennyi akadályt, veszélyt és...