Hőkandeláberek

Módosítva: 2014-02-11 12:23:43

A hőkandeláberek száma jelentősen nőtt az utóbbi években. Egyre több nyitott vagy félig nyitott szórakozóhely, kávézó, és újabban magánszemélyek látják meg bennük a fantáziát. Segítségükkel a tavaszi és őszi szezon megnyújtható, de akár egy enyhe tél is átvészelhető.

A szépen kialakított teraszt az év minél nagyobb részében jó lenne használni. Erre a célra szolgálnak speciálisan kialakított teraszfűtő hőkandeláberek (kültéri fűtőtestek). Ezek már jól beváltak a mediterrán országokban, ahol az emberek késő estig szeretnek az utcán élni, vendéglátóhelyek teraszain üldögélni még akkor is, amikor ehhez az időjárás már nem ideális.
A hőkandeláberek nemcsak vendéglátóhelyeken, de privát célra is kiválóak. Szabadban, vagy nagyon jó szellőzésű helységben használhatók, hiszen az égéshez szükséges levegőt a közvetlen környezetből vonják el. A hőkandeláberek 11 kg-os PB és 10,5 kg-os propán gázpalackról üzemelnek. Az igényesebb típusok szabadalmaztatott, környezetbarát mechanikus biztonsági szeleppel vannak ellátva, ez a hőkandeláber esetleges felborulásakor a gáz útját elzárja.
Van olyan kivitel, ami a 30-45 fokos megbillenést hanggal jelzi, illetve aminél a speciális túlnyomás elleni védettséget biztosító nyomáscsökkentő látja el a gáz útjának elzárását. Más típusoknál egyszerű higanykapcsolós védelem gondoskodik felborulás esetén a biztonságról. Az égésbiztosítás termoelektromos módon történik, így a gázpalack cseréjekor sem történhet baleset (pl. gázfelhalmozódás).
Figyelni kell arra, hogy a hőkandeláber felett 1,5 m-en belül, valamint közvetlen környezetében éghető anyag ne legyen. A hőkandeláberek kb. 20-25 m2-es területet sugároznak be, ahol a környezeti hőmérsékletet 8 - 12 °C fokkal növelik.
A korszerű hőkandeláberek piezós gyújtásúak. Szabályzásuk kétféle lehet: kézi forgó szelepes (min/max tartományban őrláng nélkül); nyomógombos (kétfokozatú fűtés: min/max és takarékos őrláng). A hőterelő tányér átmérője 80-85 cm, de az igényesebb típusok 95 cm-es tányérral is kaphatók. Ebben az esetben a besugárzott terület nagyobb, azonban a hőintenzitás arányosan kisebb. A hőteljesítmény típustól függően 7-13 kW/h, az átlagfogyasztás 0,45-0,87 kg/h.
A drágább modellekben a készülékek alaptestében rejtett kerekek vannak, amelyek a kandeláber szándékos megbillentése után kifordulnak, és így annak könnyű, egyszerű mozgatását teszik lehetővé. Más típusok vagy kerék nélkül, vagy fixen szerelt kerekekkel kerülnek szállításra. Van olyan kivitel, amelyiknél a PB gázpalacktároló testre kör alakú asztallap szerelhető. Az igényes típusoknál a hősugárzó fejek hosszú élettartamú rozsdamentes (saválló) acélból, speciális perforációval készülnek. A hőkandeláber többi eleme horganyzott acéllemezből készül, általában fekete, sötétzöld, antracit, zöld vagy fehér színben. Különleges kivitel az inoxból készült változat. A hőkandeláberek magassága gyártótól függően 220 cm körül van.
Egyes hőkandeláberek fűtőfeje nyáron lecserélhető egy figyelemfelkeltő hatású, hangulatos fáklyára. Szintén különlegesség, de a turisták által látogatott helyeken egyre elterjedtebb a fűtő-hűtő hőkandeláber, amelynek fejrésze az időjáráshoz igazodva variálható. A nyári verziónál a hűtő rendszer a fejen lévő, speciálisan tervezett fúvókákon keresztül a kifújt vízcseppeket a fej alatt lévő nagy teljesítményű ventillátor segítségével finom permetként teríti a környezetre. Ezek a vízcseppek olyan kicsik (kb. a hajszál átmérőjének fele), hogy szinte azonnal elpárolognak, ennek során a környezettől hőt vonnak el, és ezért azt szinte pillanatok alatt lehűti. A vízhálózatra való kapcsolásra nincs szükség, 30 literes kézzel feltölthető víztartályról üzemel, ami 4 órás folyamatos üzemet biztosít az újabb feltöltésig. A készülék több mint 4 m-es sugarában nagyon kellemes hőmérsékletű környezet alakul ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vaskályhák sajátosságai

Hétvégi vagy családi házba, kiegészítő fűtésként, a cserépkályha vagy a kandalló olcsóbb alternatívája lehet az öntöttvas kályha. Néhány dologra érdemes odafigyelni vásárláskor, bekötéskor és...


Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...