Mókás házak

2012-02-22 21:17:19 | Módosítva: 2012-02-22 21:17:19

Néhányan nem hívei a hagyományoknak, ami nem mindig baj, hiszen így születhetnek olyan épületek, amelyekről első ránézésre nem gondolná az ember, hogy lakhatók. Érdekes házakból akad bőven választék. Még érdekesebb már csak az lenne, ha megtudhatnánk kik, és milyen megfontolásból adtak ki ezekre építési engedélyt. Bárkik is a felelősek, jól tették, szürkébb lenne a világ ezek nélkül...

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény a festéssel válik véglegessé, és élethűvé.
A házak, melyeken nem található egy egyenes rész sem, annyival előnyösebb a részeg kőműves munkájánál, hogy itt a megrendelő pont azt várta el; se párhuzamos, se derékszög, se egyenes ne legyen az épületben. E formára rásegít az egyenetlen, dimbes-dombos vakolás, és az ablakok, ajtók, melyek szintén minél görbébbek, annál jobbak.
Fejre állított házból is épült pár a világban, és a betonhenger is jó példa arra, hogy a padló csak azért vízszintes a legtöbb házban, mert ez kényelmes, és így szokás. De nem kötelező, hogy mindenütt így legyen, főleg, ha az épület alapterületének jelentős részét amúgy is az ágy foglalja el.
A kertvárosi övezetbe, az egyen-házak közé épült iglu utánzatnak biztosan „örültek” a szomszédok.
A szemmel és szájjal rendelkező ház már kevésbé rendhagyó formailag, de nem véletlenül került a képsorozatba. Ez mondható el a kosárházról is.
Két kőpillérre, a víz fölé is épülhet ház, ha a benne lakók nem tériszonyosok. A kilátás csodálatos, és ezért kár lett volna drága telket venni, elég két kis hídmaradvány kőpillér a ház két vége alá.
Az épületről nehéz megállapítani, hogy mi az, amit a természet adott, és mit tett hozzá az emberi kreativitás, minden esetre ez is rendhagyó látványt nyújt.

És végül egy szó szerint sarki ház, amely rendesen elvékonyodik, így eséllyel pályázhat a legsarkibb ház címre is.

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mókás, ház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímabarát mezőgazdaság

Az utóbbi évtizedekben egyre szélsőségesebbé váló éghajlat minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítja a gazdákat! Nem csak az éghajlat hat a földünkre, hanem annak megművelése is hat az...


Passzívház Magyarországon

Az előző részben összefoglaltuk a Szadán épült első magyar passzívház építészeti megoldásait, most a gépészet kerül terítékre. Bemutatjuk, hogy milyen eszközöknek kell együtt dolgozniuk a kellemes...