Többfunkciós melegágy

A melegágyak fő funkciója a koraiság fokozása. Itt a korábban elvetett magokból kikelő növények már kiültetéskor fejlettebbek, mint a szabadföldi magvetésűek. A páradús környezetben könnyebben gyökeresednek meg a dugványok is. Tavaly év elején egy trágyatalppal fűtött melegágyat mutattunk be, most egy földbe süllyesztett, többfunkciós típust ajánlunk a kísérletező kedvű Olvasók figyelmébe.

Bőséges választék a termesztő-berendezésekből

Melegágyak, üvegházak, műanyag borítású növényházak. A fóliafedésű berendezéseknél a 30-40 centiméter magas, meghajlított mogyoróvessző támasztékú legegyszerűbb fóliaalagúttól a fóliasátrakon át, a duplafalú, vízfüggönyös fóliaházakig; ár- és "tudás" tekintetében is sokféle a választék.
Az utóbbi években, a hobbikertekben azonban megfogyatkoztak ezek a növénynevelő berendezések. Köszönhető ez a külföldről olcsón beáramló zöldségféléknek, amelyek esetében tényleg olcsóbb megvenni a terményeket, mint otthon termeszteni azokat. Egy tavaly decemberi ellenőrzési sorozatban kiderült, hogy ezek az import zöldségek-gyümölcsök olcsók, ám több mint 30 százalékuk tartalmazott határérték feletti vegyszermaradványt.
A házikerti növénytermesztésnek egy vitathatatlan előnye mindenképpen van: tudjuk, mit fogunk megenni. Tudjuk mivel permeteztünk, és azt is, hogy ennek lejárt e az egészségügyi várakozási ideje betakarításkor.
Ha termesztő berendezés építésére adjuk a fejünket, pár alapigazságot érdemes figyelembe vennünk. Minél kisebb egy melegágy, melegház vagy fóliasátor, annál olcsóbban építhetjük fel, de annál kisebb a légtere is. Minél kisebb a légtér az annál könnyebben felmelegszik, de ugyanilyen könnyen túlmelegedhet, ami pár óra alatt a növények pusztulásához vezethet. Tehát minél kisebb termesztő berendezést építünk, annál nagyobb gondot kell majd fordítanunk annak szellőztetésére.

Többfunkciós melegágy

Míg a melegágyak többsége egy egyszerű fakeretből és a melegágyi ablakból áll, ezért légtere kicsi, bár előnye, hogy így mindig oda helyezhető, ahol épp szükség van rá. A képeken bemutatott melegágy állandó helyet igényel a kertben, hiszen egy előre elkészített betonmedencéről van szó, amely szükség szerint melegágyi ablakokkal fedhető le.
A betonmedence ideális mélysége 60-80 centiméter. Az ilyen mélységre süllyesztett melegágynak jobb a természetes hőt kihasználó képessége is. Télen és kora tavasszal nem hűl le annyira, késő tavasszal a nagyobb légterének köszönhetően pedig kisebb a valószínűsége a túlhevülésnek.
A hagyományos melegágyi kereteket kis belmagasságuk- és a külső hőmérsékletnél alig nagyobb hőtartó képességük miatt csak kora tavasszal használhatjuk magvetésre. Májustól következő év február végéig csak a helyet foglalják valahol. A betonmedencés melegágy hasznosítása egész évben megoldható.

Változatos hasznosítás egész évben

Márciustól májusig zöldségpalántáinkat nevelhetjük elő ebben a termesztő berendezésben, ám ezzel nem ér véget a funkciója. Miután a palántákat kiültettük belőle, több út közül is választhatunk.
Mivel belmagassága megengedi, néhány zöldséget továbbnevelhetünk benne a betakarításig. Ez a betonmedencés megoldás a hagyományos melegágyakhoz viszonyítva egy nagy légterű berendezésnek számít, a termesztési célt szolgáló üvegházakhoz viszonyítva azonban kicsi a légtere, de még használható ilyen célokra is. Így igazán korai saját paprikát, paradicsomot szüretelhetünk benne, de a korai káposztaféléink is még hamarabb lesznek betakaríthatóak, mind szabadföldről.
A betonmedence alján nevelhetjük a zöldségeket cserepekben, ládákban, de egyszerűen hordhatunk bele földet is. Utóbbi esetben a túlöntözést elkerülésére fordítsunk külön figyelmet, hacsak a betonmedence alján nem készítünk egy lefolyót.
A zöldségnövények kikerülés után a nyári-őszi időszakban dísznövények szaporítására, dugványozásra, cserépben nevelt növények oltására kitűnő helyül szolgál e többfunkciós létesítmény. Ekkor némi árnyékolás szükséges, és már készen is van a nem túl napos, optimális hőmérsékletű és páradús légterű szaporító berendezés.
Ha a zöldségpalánták májusi kikerülése után nem szeretnénk termesztési célra használni a berendezést, akkor a továbbiakban az üvegházi ablakok leszerelését követően gyermekpancsolónak, vagy kerti tónak is használhatjuk a medencét. Mindkét esetben gondoskodjunk arról, hogy a beton fala ne engedje át a vizet.
Gyermekpancsolónak a téglalapforma teljesen megfelel, kerti tónak ez az alak kissé mesterkélt. A természetesebb látvány érdekében a medence egyes sarkait fedjük be deszkalapokkal, amelyekre cserepes növényeket helyezhetünk, a széleit pedig borítsuk be kenderzsákkal, vagy jutaszövettel, de kaphatók már olyan dekorfóliák is, amelyek felületére kavicsokat ragasztottak. Ezzel a módszerrel egy szabálytalan alakú kerti tavat kapunk, amelynek peremeinél sem látszik már ki, hogy egy mesterségesen kialakított betonmedencéről van szó.
Késő ősszel az ablakok felhelyezésével a pancsoló, vagy kerti tó ismét átalakulhat melegággyá, amelyben télen a hideget igen, ám téli nedvességet nem bíró növényeinket teleltethetjük. Február végén pedig következhet újra a zöldségmagvetés benne.

A vészfűtés is megoldható

Amennyiben nem túl nagy alapterületű, mindössze néhány négyzetméteres melegágyat készítünk, úgy a termesztési időszakban a fűtés is egyszerűen megoldható benne, nem túl nagy költséggel.
A betonmedence alján elhelyezhetünk egy kis teljesítményű hőlégbefúvót, vagy egy fűtőventillátort. A magvetéskor ezt úgy állítsuk be, hogy csak akkor kezdjen el működni, ha a hőmérséklet 8-10 °C alá csökken.
A melegágy levegője a Nap sugarainak hatására nappal könnyen felmelegszik. Az éjszakai káros mértékű lehűlés megakadályozásáról pedig a hőszabályozós fűtőventillátor fog gondoskodni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: melegágy, melegház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó tanácsok matrac vásárlásához

Megtalálni az egyedi igényeinek legjobban megfelelő matracot, nem könnyű. Európa egyik legnagyobb matrac kereskedője most tanácsokkal látja el vásárlóit, hogy mikre figyeljenek oda új ágybetét...


Hogyan használjuk a klímaberendezéseket?

A klímaberendezés helyes megválasztása mellett fontos szerepe van a berendezésünk megfelelő, szakszerű használatának is. Főleg nyáron nem szabad, hogy a hőmérsékletkülönbség a benti és kinti...