Méret és ízlés szerint választhatók

Bútorlábak

2008-09-08 17:35:10 |

A bútorasztalosok és az öntevékeny bútorkészítők egyaránt előszeretettel alkalmazzák a felszerelésre kész bútorlábakat. Ez érthető, mivel a bútorszerelvényeket forgalmazó szaküzletekben és a barkácsáruházakban számos fajtájuk között lehet válogatni. Előnyük, hogy könnyen felszerelhetők, minőségileg igényesek, formailag pedig igen változatosak.

A bútorlábak célja, hogy a szekrénykorpuszoknak kellő magasságba emeléséhez szilárd támasztékot biztosítsanak. A lábak magassága változó, a legtöbbjük szintbeállításra is alkalmas. A szekrényjellegű egységeket megemelő lábak 40-170 mm magasság között, fajtától függően változnak.
Az egyszerűbbek műanyagból készülnek és külsőleg többnyire fekete, fehér, matt nikkel, alumínium, vagy esetleg króm bevonat teszi őket tetszetőssé. Ezek általában helyezőcsappal csatlakoztathatók a bútordarab aljára, és belülről a csapba hajtott csavar rögzíti mindegyiket. Magasságuk többnyire 60 mm és alakjuk többségében lekerekített formájú, 43 és 70 mm közötti átmérővel. A teherbírásukra érdemes odafigyelni, mert ugyan 100 kg-mal is terhelhetők, ám a durva tologatást nem nagyon viselik el törés nélkül. Ezeknek a lábaknak az állíthatósága 8 mm körül van, ami bőven elég padló egyenetlenségének a kiegyenlítésére.
Nagyon dekoratívak a fémmel kombinált bútorlábakHa csak szintkiegyenlítésre van szükség, akkor erre szolgálnak a különféle szintezőlábak. Ezeket a bútordarab oldallapjának a belső oldalára szokás felerősíteni, illetve van olyan változat is, amelyet a fenéklapba süllyesztett fészekbe kell beütni.
Az oldallapra felfogatott szintezőlábak azonban csak olyan esetekben alkalmazhatók, ha erre a fenéklap alatt legalább 60 mm-nyi szabad hely van. A menetes hüvelyben levő szintezőláb állítására a fenéklapba 10 mm-es furat szükséges, hogy a menetes lábakat csavarhúzóval lehessen kihajtani a szükséges mértékben. Az állíthatóságuk maximuma 20 mm, a teherbírásuk pedig 100 kg.
A süllyesztett fészekbe üthető szintezőláb alkalmazásakor a fémhüvelyt kell az oldallappal egy síkban levő fenéklapba ütni, és a lyukon át csavarhúzóval lehet a szintezőlábat a kellő magasságba állítani. Ezek a lábak viszont 400 kg-mal terhelhetők. Ennél van spártaibb megoldás is. Az oldallapok élére húzható sarúk menetes szárú talpkorongjának állításával a bútordarabot 8 mm-nyivel lehet megemelni.
Nagyon dekoratívak a fémmel kombinált bútorlábakNagyobb, 80-150 kg-os terhelés elviselésére alkalmasak a műanyag, illetve a fém-fa kombinációjú szekrénylábak. A magasságuk 60-170 mm között változik. Robosztus kialakításúak, dekoratív acél és alumínium bevonattal ellátottak vagy faoszloppal és fém talppal kombináltak. A különféle keményfából kialakított és felületkezelt, hengeres vagy hasáb alakú oszlopok talpa fémborítású. Ezek menetes csapjukkal erősíthetők a bútor korpuszok aljára, illetve e célra külön acélból sajtolt rögzítőtalp szükséges a bútorra erősítésükhöz. A talpakat M8-as csavarokkal lehet a lábakra felerősíteni. A lábakat csak 8 mm-nyire lehet megemelni, ám nem mindegyik láb alkalmas ilyen szintkiegyenlítésre.
Beszerezhetők teljesen fémből készült, felfogólappal és állítható magasságkiegyenlítésre is alkalmas talppal szerelt oszlopos bútorlábak, amelyeknek a palástja dekoratív felületi bordázattal díszített.
Az asztallábak formailag elég változatosak, ami főként a palástjuknál érhető tettenA bútorlábaknak vannak magasabb változatai is: ezek asztal- vagy támasztólábként használhatók fel. Általában hengeres, vagy négyzethasáb alakú a palástjuk, átmérőjük 50-80 mm között változik, talpuk 10 és 30 mm között állítható. Van olyan, amelyikeken a lemez felfogólap fixen rögzített, és facsavarokkal fogatható az asztallap aljára. Az igényesebbeknél azonban külön könnyűfém öntvényből készült felfogóidomra kell a láb palástját felcsavarozni.
A láb anyaga lehet krómozott acélcső, sima- vagy bordázott alumínium idom vagy fafurnérral borított műanyagcső. Ez utóbbiak felülete nyers, további felületkezelést igényelnek, viszont nagyon attraktív látványt nyújtanak. Beszerezhető még üveglapos asztalhoz való garnitúra is, amelynél az üveglapot az asztalláb fedőlapjára, annak átmérőjével azonos, menetes szárú fémtárcsa rögzíti.
Mint a fentiekből kiderül, számtalan felszerelésre kész bútorláb között lehet válogatni, mindig a célnak megfelelő, és főként a bútor jellegéhez igazodóan kell választanunk. Sok esetben egy már meglevő bútordarab felfrissítése is megoldható a jól kiválasztott lábgarnitúrával, de alkalmazásukkal még egy nagyobb étkezőasztal elkészítése sem okoz problémát, mivel a lábak kialakításával nem kell foglalkoznunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alumínium elemek a bútorokon

A letisztult stílusú bútorok egységes hatásának monotóniáját számtalan formában lehet egyedien érdekesebbé tenni. Erre az alumíniumból készült kiegészítő termékek nagyon alkalmasak. Fémes matt vagy...


Asztal- és bútorlábak

Az asztalok formája, kivitele a berendezés stílusához igazodik, és a használatuknak megfelelően változatos. A dohányzóasztalok alacsonyabbak az étkezéshez készülteknél, míg a munka végzéshez...