Helytakarékos számítógépasztal

Az alábbiakban bemutatásra kerülő számítógépasztal a lehetséges legkisebb méretekkel készült, ennek ellenére 17"-os monitort, A3-as nyomtatót lehet elhelyezni rajta. Egyetlen hátránya, hogy helyhez kötött, nem mozdítható, de éppen ezért a stabilitási problémákat kikerülve egyszerűen elkészíthető.

A konstrukció perforált tartósínes konzolrendszerre épül. Ez a kereskedelemben beszerezhető, 1 pár 90 cm-es sín, és 2 pár 38 cm-es konzolból áll. Konzolként a derékszögben hajlított típust kell alkalmazni, mert a tartólapokhoz csavarozva adnak merev szerkezetet. (A képeken IKEA sínek és konzolok láthatók.) Ez a típus azért is megfelelő, mert könnyen rögzíthető hozzá a görgős fiók-sín garnitúra. A tartólapok 19 mm-es bútorlapokból készültek, a legfelső monitortartó 50x40 cm, alatta a kihúzható billentyűzet-tartó 47x40 cm, az alsó nyomtató-tartó pedig ismét 50x40 cm.
Az alsó lapra alulról pozdorja csavarokkal rögzíthetjük a konzolokat úgy, hogy a síntől 30 mm-re kerüljenek. A felső konzolok tartják a - kereskedelemben szintén könnyen beszerezhető - 40 cm-es, görgős fióktartó síneket. Az említett konzolokat alkalmazva a fúrási helyek a rajzon megadott távolságokra esnek, így 40 mm magas hely marad a billentyűzet és az egér számára. A konzolokhoz a fióksínek M4-es süllyesztettfejű csavarokkal és zárt anyákkal lettek rögzítve. A fióksínek a tartólapok homlokoldali szélétől 8 mm-rel beljebb kerüljenek. Itt elöl szükséges még 40x40x20 mm-es L idomokkal a fióksínek további megerősítése, mert a konzoloktól kb. 35 mm-rel előrébb, szabadon állnak. A billentyűzet-tartóhoz a fióksínek ellendarabjai szintén 8 mm-rel hátrébb, a lapra felülről, M4-es süllyesztettfejű csavarokkal lettek rögzítve. Az anyák alulról be vannak süllyesztve. A felső konzolegység is 30 mm-re kerüljön a síntől.
A sínek falra rögzítésénél arra kell ügyelni, hogy a felső monitortartó-lap a padlótól kb. 80 cm-re kerüljön. A megadott síneket használva így a felső tiplik a padlótól 89 cm-re esnek, felülről a 6-7. nyílásba kerül a monitortartó-lap, 13-14. nyílásba a nyomtatótartó-lap. Ekkor a padlótól 43,5 cm marad a számítógép háznak, (ami a képen látható midi ATX esetén 41,5 cm). A síneket elég a felső és középső furatokon keresztül, de erősen rögzíteni. A sínek felső, túlnyúló részén szükség esetén multimédia hangszórók rögzíthetők.
Végezetül: ha más alkatrészeket használunk, méretezésnél célszerű a monitor helyzetéből kiindulni: magassága az átlagos 45 cm-es ülésmagasságot figyelembe véve úgy adódjon, hogy a szemünk enyhén (kb. 15°-kal) lefelé tekintsen a képernyőre, ekkor nem fárasztó a fejtartás. Mindenképpen hasznos az állítható magasságú szék használata, így a családtagok magasságukhoz mérten tudják ezt a testhelyzetet beállítani. A billentyűzet-tartó min. 40 mm-re legyen a felső lap alatt, az alsó lap helyzete nem kritikus.

Lendvay Sándor
formatervező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ünnepi asztal

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú...


Multifunkciós bútorok

Az soha sem hátrány, ha valami több, mint aminek első ránézésre gondolnánk. A gond a fordítottjával van. Főleg kis lakásban előnyös, ha egy bútordarab több mindent tud, mint ami a nevében szerepel....