Helytakarékos számítógépasztal

Az alábbiakban bemutatásra kerülő számítógépasztal a lehetséges legkisebb méretekkel készült, ennek ellenére 17"-os monitort, A3-as nyomtatót lehet elhelyezni rajta. Egyetlen hátránya, hogy helyhez kötött, nem mozdítható, de éppen ezért a stabilitási problémákat kikerülve egyszerűen elkészíthető.

A konstrukció perforált tartósínes konzolrendszerre épül. Ez a kereskedelemben beszerezhető, 1 pár 90 cm-es sín, és 2 pár 38 cm-es konzolból áll. Konzolként a derékszögben hajlított típust kell alkalmazni, mert a tartólapokhoz csavarozva adnak merev szerkezetet. (A képeken IKEA sínek és konzolok láthatók.) Ez a típus azért is megfelelő, mert könnyen rögzíthető hozzá a görgős fiók-sín garnitúra. A tartólapok 19 mm-es bútorlapokból készültek, a legfelső monitortartó 50x40 cm, alatta a kihúzható billentyűzet-tartó 47x40 cm, az alsó nyomtató-tartó pedig ismét 50x40 cm.
Az alsó lapra alulról pozdorja csavarokkal rögzíthetjük a konzolokat úgy, hogy a síntől 30 mm-re kerüljenek. A felső konzolok tartják a - kereskedelemben szintén könnyen beszerezhető - 40 cm-es, görgős fióktartó síneket. Az említett konzolokat alkalmazva a fúrási helyek a rajzon megadott távolságokra esnek, így 40 mm magas hely marad a billentyűzet és az egér számára. A konzolokhoz a fióksínek M4-es süllyesztettfejű csavarokkal és zárt anyákkal lettek rögzítve. A fióksínek a tartólapok homlokoldali szélétől 8 mm-rel beljebb kerüljenek. Itt elöl szükséges még 40x40x20 mm-es L idomokkal a fióksínek további megerősítése, mert a konzoloktól kb. 35 mm-rel előrébb, szabadon állnak. A billentyűzet-tartóhoz a fióksínek ellendarabjai szintén 8 mm-rel hátrébb, a lapra felülről, M4-es süllyesztettfejű csavarokkal lettek rögzítve. Az anyák alulról be vannak süllyesztve. A felső konzolegység is 30 mm-re kerüljön a síntől.
A sínek falra rögzítésénél arra kell ügyelni, hogy a felső monitortartó-lap a padlótól kb. 80 cm-re kerüljön. A megadott síneket használva így a felső tiplik a padlótól 89 cm-re esnek, felülről a 6-7. nyílásba kerül a monitortartó-lap, 13-14. nyílásba a nyomtatótartó-lap. Ekkor a padlótól 43,5 cm marad a számítógép háznak, (ami a képen látható midi ATX esetén 41,5 cm). A síneket elég a felső és középső furatokon keresztül, de erősen rögzíteni. A sínek felső, túlnyúló részén szükség esetén multimédia hangszórók rögzíthetők.
Végezetül: ha más alkatrészeket használunk, méretezésnél célszerű a monitor helyzetéből kiindulni: magassága az átlagos 45 cm-es ülésmagasságot figyelembe véve úgy adódjon, hogy a szemünk enyhén (kb. 15°-kal) lefelé tekintsen a képernyőre, ekkor nem fárasztó a fejtartás. Mindenképpen hasznos az állítható magasságú szék használata, így a családtagok magasságukhoz mérten tudják ezt a testhelyzetet beállítani. A billentyűzet-tartó min. 40 mm-re legyen a felső lap alatt, az alsó lap helyzete nem kritikus.

Lendvay Sándor
formatervező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Monitor problémák

Munkahelyünkön és otthon is jelentős időt töltünk a monitor előtt. Életünk és sokunknak munkánk része is, nem tehetünk mást. Sokan ismerik azt az érzést, amikor a szokásosnál jobban fárad a szem,...


Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan...