Elemes kerti asztal

Módosítva: 2014-04-11 12:42:20

A gyorsan kizöldült kertekben szinte mindenhol serény munka folyik. Kerítést javítanak, lazúrt kennek a faházak napszítta oldalaira, máshol meg teraszhoz egyengetik a talajt. Munka mindenhol akad bőven, és aki előrelátó, az már most készül a nyári ejtőzésekre. Ez pedig asztal nélkül nem az igazi. Ha a régi már kissé ingatag, megérett a cserére, célszerű olyant választani helyébe, amelyik szilárd, ám szükség esetén szét is szedhető. Elemeinek tárolásához így alig szükséges hely, elfér a fal mellett is (1). Elkészítése nem túl bonyolult, csupán egy deszkákból összeállított asztallapból és négy lábelemből áll.

Az asztal minden eleme 25x80 mm-es fenyődeszkából leszabott darabokból áll. Ebből az anyagból több mint 17 fm-re lesz szükségünk, a leeső szabási hulladék miatt. Minden szál deszka lehetőleg sűrű erezetű, egyenes és csavarodásmentes legyen. Szükségünk lesz még 16 db M6x70-es tönkanyás bútorösszehúzó csavarra, lemez sarokvasakra és 4x20-as, sárgaréz, előfúrást nem igénylő Remolux facsavarra, amelyek akkus csavarbehajtókkal gyorsan behajthatók.
1Először az asztal lapját állítsuk össze. Darabjait egymásba eresztett kötéssel rögzítsük. A két hevederbe marjunk fele anyagvastagságnyi mélységű aljazást, az asztallapot képező deszkáknak pedig a végeit munkáljuk így le. A léceket ragasztva és három-három facsavarral megerősítve rögzítsük egymás mellé. Ajánlatos vízálló ragasztót használni. A deszkák közé - a beerősítés idejére - helyezzünk 2 mm vastag hézagoló anyagot. A facsavarfejek 1-2 mm-nyire kerüljenek a felszín alá. Az asztallapot sík felületen, leszorított hevederek közé illesztve állítsuk össze. Az összeállított asztallap felületét ezt követően csiszoljuk síkban össze (2), sarkait kerekítsük le, minden darabjának szabad élét csiszolva törjük le. A kész asztallapot faolajjal, vagy más faimpregnáló szerrel többször átkenve tegyük vízlepergetővé.
2Következő lépésben a négy lábelemet készítsük el. A négy méretre szabott lábdeszkán alakítsuk ki a hevederlapok beeresztett kötéséhez szükséges fészkeit, majd a vízszintes hevederlapokat ragasszuk a lábak fészkeibe. A darabokat állítsuk pontosan derékszögbe, és csavaros szorítókkal préseljük össze a sarokkötéseket (3), majd pl. Reisser facsavarokkal is erősítsük meg. A ragasztó kötése után a tönkanyás összehúzó csavarok helyeit alakítsuk ki. Mindegyik hevederlap bütüjébe fúrjunk 50 mm mély lyukakat a csavarszárak számára, majd e furatokra merőlegesen fúrjuk ki a tönkanyák fészkét is. E művelethez csak fafúrót használjunk. A hevederlapokba ezt követően az előző furatokhoz illeszkedő 5átmenő lyukakat készítsünk az összehúzó csavarok számára. Az összeállított asztallapot és a lábelemeket újból csiszoljuk simára, majd kenjük be többször vízlepergető bevonatot biztosító, UV-álló lazúrral, vagy színtelen lakkal.
Amint a részegységek bevonata megszáradt, fogjunk hozzá a lábak összeszereléséhez.
A tönkanyákat egymás után illesszük a helyükre, hajtsuk menetes részükbe az összehúzó csavarokat (4), majd a laza kötéseket a csavarok meghúzásával szilárdítsuk meg. Az asztallapot fektessük a "színére", helyezzük a közepére az asztal lábegységét, és jelöljük fel a helyét. A két szerkezeti egység összeerősítéséhez készen vásárolt acéllemez vasalatokat használjunk, amelyeket előbb az asztallapra csavarozzunk fel (5), majd a száruk által közrefogott lábakat átmenő, szárnyasanyás csavarokkal rögzítsük. Így az asztal szétszedése és összeállítása percek alatt megoldható, és a tárolása sem okoz különösebb gondot.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: elemes, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...


Bútorok üvegből

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában...