Polcos asztalka széklábakból

A régi, háttámlás székek hátsó lábai esetenként az első lábaktól eltérő alakban íveltre formáltak. Ha az egyébként rokkant, erősen sérült székek támlával egybeépített szerkezeti része szilárd, ezeket akár új bútordarab készítésére is felhasználhatjuk.

A már másutt bemutatott székek átszabásakor a támlás „maradékok” azért is nem kerültek kidobásra, mert ügyes kezű tulajdonosaik keskeny tárolóasztalt kreáltak belőlük. Ötletüket más székek esetében is érdemes számításba venni.
A hátrahajló széklábak persze nem eredeti pozíciójukban kerültek felhasználásra, mert így a lábuk esetleg útban lett volna. Egymás felé fordítva viszont érdekes és szokatlan formájú asztallábakká váltak, és csak a két kész szerkezeti egység új funkciónak megfelelő összeerősítését kellett megoldani. Ehhez pedig az ülőlapok és a háttámlák szintjében közéjük erősített, kb. 800 mm hosszú hevederekre volt szükség. Az alsó polc összekötőlécei a lábak belső oldalára ragasztva, csavarozva rögzítettek, felül pedig a háttámla dőléséhez és enyhe íveltségéhez igazodó végükkel csatlakoznak a támlalapokhoz. Ezt rézsűmérővel könnyű a felső hevederekre átmásolni, és utána már az összekötő elemeket a helyükre lehet ragasztani, csavarozni.
Az asztallap rögzítését a hevederek belső oldalára erősített hosszanti lécek teszik lehetővé. E lécekhez alulról behajtott, átmenő facsavarokkal már szilárdan a vázra fogható az asztallap. Az alsó polcot széles lécekből leszabott darabok is alkothatják, de 19 mm-es faforgácslapból kiszabott is megteszi. Ez az asztallapra is vonatkozik, ám e célra jó a lécekből összeragasztott építő-, vagy az egyszínű, laminált bútorlap is, amely azonban csak olyan hosszú legyen, mint a váz legszélesebb része. A szélessége természetesen azonos, vagy 20-30 mm-rel legyen nagyobb a támlás rész szélességénél, és csak elől nyúljon túl a vázelemeken. Ha mázolt bevonatot kap az új bútordarab, akkor az öszszeállítást követően még egy alapos csiszolás kell, és jöhet a két-három rétegben felterített bevonó festék. Végül már csak a felső asztallapot kell a váz tetejére csavarozni, s máris használatba vehető az újdonsült bútordarab.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...


Bútorlábak

A bútorasztalosok és az öntevékeny bútorkészítők egyaránt előszeretettel alkalmazzák a felszerelésre kész bútorlábakat. Ez érthető, mivel a bútorszerelvényeket forgalmazó szaküzletekben és a...