Kell-e kémény?

2018-11-20 11:57:56 | Módosítva: 2018-11-20 12:01:47

Az új házat építtetők gyakran vallják, hogy a korszerű fűtőberendezések mellé már felesleges kéményt építeni, hiszen pl. hőszivattyús, infrás fűtés mellé felesleges. Csak a helyet foglalja el a hasznos területből. Aki azonban előrelátó, és fűtési alternatívákban is gondolkodik, az nem spórolja ki a kéményt új házából.


Legyünk előrelátók

A korszerű kémény megépítése mellett számtalan érv szól, még akkor is, ha pillanatnyilag nem tervezzük a használatát. A kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a hidegben szembesülni a hiányával. Az elektromos berendezések hibája, egy áramszünet vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kandallója, cserépkályhája van. A gázkazánokat is előrelátóbb kéménybe kötni, mert a kémény nem fagy le, nagy hidegben sem befolyásolja a kazán (vagy a hőszivattyú) hatásfokát, és minden hőmérsékleten biztonságosan vezeti el az égésterméket. A kémény egy későbbi készülékcsere esetén is rendelkezésre áll.

Házfelújításkor, kazáncsere vagy kandalló beépítése előtt a meglévő kéményt célszerű felújítani vagy kicserélni, mert a kéményt a kazánhoz/kályhához igazítva biztonságosabb és hatékonyabb fűtést érhetünk el. Az új rendeletek szerint, ha gázkazán üzembe helyezésére most vagy a jövőben sor kerülne, akkor az már csak kondenzációs kazán lehet, ahhoz viszont kondenzációs kémény szükséges. Az újonnan épített, vagy felújított kémény már ilyen legyen. Egy univerzális kémény az ingatlan értékét is emeli.


Érdemes megvizsgálni azt a gyakran hallott állítást, hogy a kémény helyet vesz el a lakásból. Egy 20 cm belső átmérőjű épített kémény külső mérete – típustól függően – 36x36 cm, maximum 38x38 cm, ha szellőzőkürtős kivitelt választunk, akkor 36x50 cm, illetve maximum 38x54 cm. Az ilyen kéményeknek kevesebb, mint 0,2 m2 a helyigénye, és a fal mellett vezethetők, a betonfödémről vagy a betonalapról indíthatók. A két tized négyzetméter igazán elhanyagolható „elpazarolható hely” egy lakás alapterületéből.

Szintén gyakran hallott téves állítás, hogy nyitott kandallót már egyáltalán nem lehet beépíteni. Ez sem igaz. A nyitott kandallók azok a kandallók, ahol maga a tűztér nyitott. Ezek az épület, a lakás stílusához igazított kandallók egyben otthonos meleget adó fűtőberendezések, ma is népszerűek. Az alacsony égéstermék hőmérséklet és az ebből következő alacsony felhajtóerő miatt a nyitott kandallókat lehetőség szerint közvetlenül a kémény mellett kell elhelyezni. Az összekötő darabot legalább 45° alatt emelkedően ajánlott a kéménybe bevezetni.

A ma szokásos tömören záró ablakoknál célszerű az égéslevegőt a nyitott kandalló számára is saját vezetéken keresztül a kandalló felállítási terébe bevezetni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Időtálló térkövek

A térkő nagy előnye, hogy környezetbarát, biztosítja a talaj levegőzését és vízutánpótlását, emellett könnyen karbantartható, bármikor megbontható és újrarakható.


Az ereszcsatorna is szép!

Építkezés és felújítás során az ereszcsatorna kiválasztása olyan, mint amikor az új padló burkolathoz szegélyt nézünk: kötelező és unalmas. Legalábbis eddig az lehetett! Ha a PREFA Hungária Kft....