Pelletkazán választása

2012-08-08 21:45:29 | Módosítva: 2012-08-08 21:45:29

Bár a hazai háztartások döntő többsége a gázfűtésre van ráállva, a gáz világpiaci ellátásának bizonytalansága és ingadozó ára miatt sokat foglalkozunk az alternatív fűtési energiákkal is. Ilyen versenyképes alternatíva a pellet fűtés.

A hasábfa és a faipari hulladékok (fűrészpor, faforgács) korszerű hasznosításával kialakított préselt pellet tüzelésével működő pellet kazánok, optimalizálják az égési folyamatot, és 90% fölé emelik a kazánok hatásfokát. Szinte ugyanolyan szinten automatizálható ez a fűtési mód, mint a gázfűtés, ugyanakkor a pellet egy megújuló, környezetbarát energiának tekinthető, amellyel még tovább lehet csökkenteni – még a gázhoz képest is – a fűtési költségeinket.

A pelletfűtés előnyei mellett nem is akarunk tovább érvelni, hiszen ezt már korábbi lapszámainkban is megtettük. Az alábbiakban inkább a szükséges technikát, a kazánokat, illetve a kazán választás szempontjait mutatjuk be.

A rendszerezés különböző szempontjai szerint beszélhetünk automatizált pelletkazánról vagy vízteres pelletkályháról. A külsőre robosztus megjelenésű pelletkazánok nagyobb tárolótartállyal vannak kialakítva, ami hosszabb idejű automatikus működést tesz lehetővé. Ezzel szemben a vízteres pelletkályhák elegáns megjelenésük miatt kisebb méretűek, így a tüzelőanyag-tartályuk is kisebb. Elsősorban az önálló működés idejében térnek el a pelletkazánok és a vízteres pelletkályhák, energia hatékonyságukban nincs különbség.

A kompakt pelletkazánok egy készülékegységben foglalják magukba a kazántestet, a pellet tároló tartályt és az adagoló csigát. A különálló tároló-szerkezetű pelletkazán, ahogy a neve is mutatja két különálló részből áll, amelyek egymáshoz képest önállóan is elhelyezhetők.

Használnak tárolóegység nélküli pelletkazánokat is, ahol a pellet tárolására általában egy külön épülethelyiség vagy tároló szolgál. Innen adagoló csigával juttatják el a kazánhoz a tüzelőanyagot.

Tüzelőanyagként alkalmazható a pellet és különféle fa aprítékok kombinációja is. Nagyobb teljesítményigény esetén, a kétszerkezetű kazánokat alkalmazzák, ahol egyik részben az égés, a másikban a hő cserélés folyamata zajlik.

Mindegyik pelletkazán típus sajátossága a teljesen automatizált üzemelés, ahol a begyújtás, a kívánt pellet mennyiség adagolása és az égéshez nélkülözhetetlen levegő mennyiségének biztosítása a szükséges teljesítmény szerint, beavatkozás nélkül – automatikusan - történik. A költségesebb berendezések automatizálják a kazán tisztítását, és az égés során keletkező hamu eltávolítását is a rendszerből.

A pelletkazán természetesen a melegvíz előállítására is alkalmas, amihez egy használati melegvíztároló tartály beszerelése szükséges. A tartály alkalmazásával, és a megfelelő hőcserélő közbeiktatásával külön energia és költség ráfordítása nélkül lehet előállítani melegvizet.

A pelletkazánnal szerelt fűtési rendszerek kiegészíthetők egyéb, korszerű energia-rendszerekkel is, így pl. napkollektorral. A rendszerek vezérlései összehangolhatók, egymást kiegészítik, ily módon nagymértékben lehet takarékoskodni az energiafelhasználással, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. Egyes készülékek képesek a fűtésrendszert és a melegvíz előállítást is vezérelni. Sajátosságuk, hogy csak abban az estben termelnek hőt, amikor az szükséges.

A kazán kiválasztásakor mérlegelnünk kell a fűtendő terület nagyságát, a fűtésrendszer (padló-, fal-, mennyezetfűtés, radiátoros rendszer) megoldását, az épület hőszigetelésének mértékét, illetve - ha a használati melegvíz előállítását is a kazánnal szeretnénk biztosítani – a felhasználók száma. Minden esetben, a becsült hőveszteség fölé célszerű méretezni a kazánt, hogy a szükséges hőmérsékletszinten felül többletfűtési teljesítmény is rendelkezésre álljon felfűtéskor. A meghatározott fűtési teljesítményhez, személyenként 400-500 W fűtőteljesítmény szükséges a használati melegvíz előállításához. Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani.

Az ideális teljesítmény és a hatásfok elérése szempontjából fontos, hogy jó minőségű pellettel üzemeljen a rendszer. A rosszabb minőségű pellet tüzelőanyag könnyebben morzsolódik, a tároló-rész alján folyamatosan felhalmozódó porszerű-anyag pedig, lassan megakadályozza az adagolócsiga forgását. Rossz minőségű pellet alkalmazása esetén, a magas hőmérséklet, az égéstermék salakosodását váltja ki, ami gátolhatja a begyújtást, vagy ronthatja az égést.

Pelletkandalló, pelletkályha

A pellettüzeléses vízteres kandallók és kályhák képesek egy családi ház teljes fűtési rendszerét ellátni, és igény szerint használati melegvizet előállítani. Önállóan, felügyelet nélkül a kandallók és kályhák tároló kapacitásukkal több napos folyamatos üzemmódra képesek. Megfelelő kiegészítő egységekkel ellátva hosszú időn keresztül üzemeltethetőek. Vezérlésük ugyanolyan automatikus, mint a modern pelletkazánoké.

A pellet anyagot a kandallóban lévő – motorral hajtott - csiga szállítja az égéstérbe. A fűtőanyag begyújtása ízzítógyertyával, automatikusan történik. Az égéstermék a füstgázventilátor segítségével távozik a füstcsöveken keresztül. A tüzelőanyag és az égési levegő mennyiségét a központi mikroprocesszoros szabályozza, a minél magasabb égési hatásfok és az optimális működés érdekében. Az egész teljesen automatikus, odafigyelést nem igényel, hasonlóan a gázkazánokhoz. Indirekt tárolóval összekötve a használati melegvíz előállítása is megoldható, napkollektoros rendszerrel kombinálva pedig nyáron is biztosítható a folyamatos melegvíz ellátás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pellet, kandalló, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Helytelen szilárdtüzelés

Megszokottá vált a szilárdtüzelés a vidéki településeken, amelyet a legkülönbözőbb tüzelőberendezésekkel valósítanak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy nem mindegy mit és hogyan tüzelünk el...


Fafűtési lehetőségek

A fafűtés reneszánszát éli, elsősorban kedvező ára, másodsorban hangulata miatt. Optimális megoldás, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A fatüzelésnek számos előnye és kevés...