Pelletkazán választása

2012-08-08 21:45:29 | Módosítva: 2012-08-08 21:45:29

Bár a hazai háztartások döntő többsége a gázfűtésre van ráállva, a gáz világpiaci ellátásának bizonytalansága és ingadozó ára miatt sokat foglalkozunk az alternatív fűtési energiákkal is. Ilyen versenyképes alternatíva a pellet fűtés.

A hasábfa és a faipari hulladékok (fűrészpor, faforgács) korszerű hasznosításával kialakított préselt pellet tüzelésével működő pellet kazánok, optimalizálják az égési folyamatot, és 90% fölé emelik a kazánok hatásfokát. Szinte ugyanolyan szinten automatizálható ez a fűtési mód, mint a gázfűtés, ugyanakkor a pellet egy megújuló, környezetbarát energiának tekinthető, amellyel még tovább lehet csökkenteni – még a gázhoz képest is – a fűtési költségeinket.

A pelletfűtés előnyei mellett nem is akarunk tovább érvelni, hiszen ezt már korábbi lapszámainkban is megtettük. Az alábbiakban inkább a szükséges technikát, a kazánokat, illetve a kazán választás szempontjait mutatjuk be.

A rendszerezés különböző szempontjai szerint beszélhetünk automatizált pelletkazánról vagy vízteres pelletkályháról. A külsőre robosztus megjelenésű pelletkazánok nagyobb tárolótartállyal vannak kialakítva, ami hosszabb idejű automatikus működést tesz lehetővé. Ezzel szemben a vízteres pelletkályhák elegáns megjelenésük miatt kisebb méretűek, így a tüzelőanyag-tartályuk is kisebb. Elsősorban az önálló működés idejében térnek el a pelletkazánok és a vízteres pelletkályhák, energia hatékonyságukban nincs különbség.

A kompakt pelletkazánok egy készülékegységben foglalják magukba a kazántestet, a pellet tároló tartályt és az adagoló csigát. A különálló tároló-szerkezetű pelletkazán, ahogy a neve is mutatja két különálló részből áll, amelyek egymáshoz képest önállóan is elhelyezhetők.

Használnak tárolóegység nélküli pelletkazánokat is, ahol a pellet tárolására általában egy külön épülethelyiség vagy tároló szolgál. Innen adagoló csigával juttatják el a kazánhoz a tüzelőanyagot.

Tüzelőanyagként alkalmazható a pellet és különféle fa aprítékok kombinációja is. Nagyobb teljesítményigény esetén, a kétszerkezetű kazánokat alkalmazzák, ahol egyik részben az égés, a másikban a hő cserélés folyamata zajlik.

Mindegyik pelletkazán típus sajátossága a teljesen automatizált üzemelés, ahol a begyújtás, a kívánt pellet mennyiség adagolása és az égéshez nélkülözhetetlen levegő mennyiségének biztosítása a szükséges teljesítmény szerint, beavatkozás nélkül – automatikusan - történik. A költségesebb berendezések automatizálják a kazán tisztítását, és az égés során keletkező hamu eltávolítását is a rendszerből.

A pelletkazán természetesen a melegvíz előállítására is alkalmas, amihez egy használati melegvíztároló tartály beszerelése szükséges. A tartály alkalmazásával, és a megfelelő hőcserélő közbeiktatásával külön energia és költség ráfordítása nélkül lehet előállítani melegvizet.

A pelletkazánnal szerelt fűtési rendszerek kiegészíthetők egyéb, korszerű energia-rendszerekkel is, így pl. napkollektorral. A rendszerek vezérlései összehangolhatók, egymást kiegészítik, ily módon nagymértékben lehet takarékoskodni az energiafelhasználással, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. Egyes készülékek képesek a fűtésrendszert és a melegvíz előállítást is vezérelni. Sajátosságuk, hogy csak abban az estben termelnek hőt, amikor az szükséges.

A kazán kiválasztásakor mérlegelnünk kell a fűtendő terület nagyságát, a fűtésrendszer (padló-, fal-, mennyezetfűtés, radiátoros rendszer) megoldását, az épület hőszigetelésének mértékét, illetve - ha a használati melegvíz előállítását is a kazánnal szeretnénk biztosítani – a felhasználók száma. Minden esetben, a becsült hőveszteség fölé célszerű méretezni a kazánt, hogy a szükséges hőmérsékletszinten felül többletfűtési teljesítmény is rendelkezésre álljon felfűtéskor. A meghatározott fűtési teljesítményhez, személyenként 400-500 W fűtőteljesítmény szükséges a használati melegvíz előállításához. Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani.

Az ideális teljesítmény és a hatásfok elérése szempontjából fontos, hogy jó minőségű pellettel üzemeljen a rendszer. A rosszabb minőségű pellet tüzelőanyag könnyebben morzsolódik, a tároló-rész alján folyamatosan felhalmozódó porszerű-anyag pedig, lassan megakadályozza az adagolócsiga forgását. Rossz minőségű pellet alkalmazása esetén, a magas hőmérséklet, az égéstermék salakosodását váltja ki, ami gátolhatja a begyújtást, vagy ronthatja az égést.

Pelletkandalló, pelletkályha

A pellettüzeléses vízteres kandallók és kályhák képesek egy családi ház teljes fűtési rendszerét ellátni, és igény szerint használati melegvizet előállítani. Önállóan, felügyelet nélkül a kandallók és kályhák tároló kapacitásukkal több napos folyamatos üzemmódra képesek. Megfelelő kiegészítő egységekkel ellátva hosszú időn keresztül üzemeltethetőek. Vezérlésük ugyanolyan automatikus, mint a modern pelletkazánoké.

A pellet anyagot a kandallóban lévő – motorral hajtott - csiga szállítja az égéstérbe. A fűtőanyag begyújtása ízzítógyertyával, automatikusan történik. Az égéstermék a füstgázventilátor segítségével távozik a füstcsöveken keresztül. A tüzelőanyag és az égési levegő mennyiségét a központi mikroprocesszoros szabályozza, a minél magasabb égési hatásfok és az optimális működés érdekében. Az egész teljesen automatikus, odafigyelést nem igényel, hasonlóan a gázkazánokhoz. Indirekt tárolóval összekötve a használati melegvíz előállítása is megoldható, napkollektoros rendszerrel kombinálva pedig nyáron is biztosítható a folyamatos melegvíz ellátás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pellet, kandalló, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biokandalló

A biokandalló olyan készülék, melyhez nem kell kémény, engedély, áram, gáz, fa, mert folyadékot éget. Bioalkohollal (etanol) működik, ami széndioxiddá és vízzé ég el. Nem keletkezik füst, káros...


Fűtéskorszerűsítés? Új kandalló?

Amennyiben Ön fűtéskorszerűsítést tervez, legyen szó akár kazáncseréről vagy kandalló beépítésről, minden esetben kérje ki szakember véleményét, hiszen a kéménybélelés, kéményfelújítás- és...