Díszkandalló

Ez az ötlet a csatornán túl látott napvilágot, s megalkotója belsőépítész. Mint az köztudott, a kandalló a ködös Albionban szinte nemzeti jelkép, ezt még a modern fűtésrendszerek sem tudták kiszorítani. Mármint berendezési, hangulati kelléket, mert fűtésre egyre kevesebben használják. A képünkön látható kandalló azonban tradicionális és tűzbiztos dísztárgy a javából. Olyannyira, hogy tűzterét kétcolos deszkával burkolták be, füstjáratnak meg nyoma sincs. Ennek ellenére jobbról-balról szinte mennyezetig felslihtolt fahasábok fogják keretbe, és a tűztérben is jól elrendezett fahasábok keltenek bizarr illúziót. A hatása mindenesetre meghökkentő, és szép is.
Hangulatos szobai dísztárgy, amely az ügyes kezű barkácsoló háztulajdonosokat is megihletheti. Gipszkarton lapokból ugyanis nem kunszt az elkészítése. A szoba alapterületéből csupán 32 cm-nyi területet vesz el, mert a fahasábtároló csak 15 cm mély, és a kandalló tűztere sem több ennek a kétszeresénél. Mélységét a hátfal felé szűkülő deszkaburkolat optikailag növeli. A tárolórészt 40x40 mm-es lécekből kialakított váz, majd az erre felerősített gipszkarton lapok alkotják. A kandalló maga hasonlóan kialakított vázra felerősített gipszkarton "doboz", amelynek közepébe kerül a deszkabélésű tűztér. A váz burkolása gipszkartonnal gyorsan elvégezhető, és a felületek glettelése, lefestése után a kandalló teljesen beépítettnek tűnik. A deszka tűztér felületkezelt anyagból készüljön, a külső része felől hevederlécek fogják össze a darabjait. Kétoldalt és alul a fal síkjáig érjen a deszkák széle, felül viszont a tűztér fedele a nyílás fölé kerüljön.
A kész kandalló melletti fatárolóba végül rövidre vágott, szorosan egymás mellé rakott hasábfák kerüljenek, a tűztérben pedig felül egymáshoz erősített hasábok álljanak. A két fatároló közötti burkolatra megvilágított képet, vagy csak a díszkandalló párkányát megvilágító lámpatestet célszerű elhelyezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kandalló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern és klasszikus fűtésrendszerek kombinációja

Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt az emberek olyan fűtési megoldásokat keresnek, amellyel a megszokott komfortszint megtartása mellet csökkenthetik a fűtési költségeket.


Innovatív kandallórendszerek

Az „otthon lenni” kifejezés radikálisan változott meg az elmúlt években! Ám az a trend, hogy szívesebben maradunk otthon már korábban megfigyelhető volt, hiszen az online vásárlásnak, a szünet...