Díszkandalló

Ez az ötlet a csatornán túl látott napvilágot, s megalkotója belsőépítész. Mint az köztudott, a kandalló a ködös Albionban szinte nemzeti jelkép, ezt még a modern fűtésrendszerek sem tudták kiszorítani. Mármint berendezési, hangulati kelléket, mert fűtésre egyre kevesebben használják. A képünkön látható kandalló azonban tradicionális és tűzbiztos dísztárgy a javából. Olyannyira, hogy tűzterét kétcolos deszkával burkolták be, füstjáratnak meg nyoma sincs. Ennek ellenére jobbról-balról szinte mennyezetig felslihtolt fahasábok fogják keretbe, és a tűztérben is jól elrendezett fahasábok keltenek bizarr illúziót. A hatása mindenesetre meghökkentő, és szép is.
Hangulatos szobai dísztárgy, amely az ügyes kezű barkácsoló háztulajdonosokat is megihletheti. Gipszkarton lapokból ugyanis nem kunszt az elkészítése. A szoba alapterületéből csupán 32 cm-nyi területet vesz el, mert a fahasábtároló csak 15 cm mély, és a kandalló tűztere sem több ennek a kétszeresénél. Mélységét a hátfal felé szűkülő deszkaburkolat optikailag növeli. A tárolórészt 40x40 mm-es lécekből kialakított váz, majd az erre felerősített gipszkarton lapok alkotják. A kandalló maga hasonlóan kialakított vázra felerősített gipszkarton "doboz", amelynek közepébe kerül a deszkabélésű tűztér. A váz burkolása gipszkartonnal gyorsan elvégezhető, és a felületek glettelése, lefestése után a kandalló teljesen beépítettnek tűnik. A deszka tűztér felületkezelt anyagból készüljön, a külső része felől hevederlécek fogják össze a darabjait. Kétoldalt és alul a fal síkjáig érjen a deszkák széle, felül viszont a tűztér fedele a nyílás fölé kerüljön.
A kész kandalló melletti fatárolóba végül rövidre vágott, szorosan egymás mellé rakott hasábfák kerüljenek, a tűztérben pedig felül egymáshoz erősített hasábok álljanak. A két fatároló közötti burkolatra megvilágított képet, vagy csak a díszkandalló párkányát megvilágító lámpatestet célszerű elhelyezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kandalló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Látványkandallók

Lakberendezési tárgy, divat, dizájn elem, fűtőkészülék, vagy mindezek együtt! Új fogalom alakult ki, amihez sokféle képen lehet viszonyulni, de tudomást nem venni róla nem lehet. Egy kis...


Saját zárt tűzterű kandalló építése

Mindenek előtt a cím kiegészítésre szorul. A kandalló megépítése, gyakorlatilag csak a burkolat megépítését jelentette, hiszen a tűztér kompletten került megvásárlásra.