Fatüzelés helye a fűtésben

2011-06-09 23:15:21 | Módosítva: 2011-06-14 15:39:00

A fatüzelésnek számos előnye és kevés hátránya van. A legfontosabb pozitívum, hogy olcsóbb a gáznál, ráadásul egy korszerű fatüzelésű kazán hatásfoka közel azonos a gázkazánéval. A környezetvédelmi szempontok sem másodlagosak, hiszen a fa elégetése nem növeli a levegő CO2 szintjét.

A fa megújuló energiaforrás, CO2-semleges, környezetbarát, kedvező költségekkel jár a használata. Megfelelő erdőgazdálkodás mellett a fa folyamatosan termelődik, pótolható a felhasznált mennyiség. Tüzelésekor ugyanannyi szén-dioxid keletkezik, mintha a fa elkorhadna, a leadott CO2 nem több, mint a felvett. A folyamat tehát összességében nem eredményez többlet CO2-t. 1 kg fa elégetésekor 4,3 kW energia szabadul fel légszáraz fa esetén. A nedvességtartalom növekedése jelentősen csökkenti a fa fűtőértékét, ezért is érdemes olyan helyen tárolni a felhasogatott fát, ahol a levegő átjárhatja, közvetlen nedvesség pedig nem éri.
Fával tüzelni sokféle módon lehet, a hatékony fatüzelésnek azonban feltételei vannak. Lényeges az optimális méretű tűztér és a hosszú füstgáz tartózkodási idő. Biztosítani kell az óránként és (tűzifa) kilogrammonkénti 8 m3-es levegő-utánpótlást. A megfelelő huzat (azaz a jó kémény), illetve a tűztérben keletkező turbulencia elengedhetetlen a tökéleteshez közeli égéshez. A fa gyulladási hőmérséklete 200-400 °C között van, ekkor kezdődik meg a fagázok eltávozása, melyek nagyjából 800 °C-on égnek el a levegőben.

Mikor érdemes a fatüzelést választani?

Magyarországon több mint 3 millió háztartásában használnak földgázt, 660 ezerben fával tüzelnek, a kettő között sok átfedés is található. A gázzal ellátott lakások száma évi 20-30 ezerrel nő, de még Változatos méretű és formájú kandallóbetétek közül válogathatunkgyorsabban szaporodik a fatüzelésre (legalább részben) átálló háztartásoké.
Új építésű háznál akkor érdemes a fatüzelést választani, ha a tulajdonos olcsón jut tűzifához, és fontosnak tartja a fatüzelés környezetvédelmi vonatkozásait. Előny, ha jó száraz fát tud vásárolni, vagy térfogatra tudja azt beszerezni. A fafűtés azoknak is előnyös, akiknek nem gond előre kifizetni a következő fűtési szezon tüzelőjének az árát, s ha nem jelent problémát a farakodás, az aprítás és a hamuzás, és nem utolsósorban helye is van a tűzifának.
Földgázt azok válasszanak, akiknek előbbre való a kényelem, ha el akarják kerülni a fatüzeléssel járó port a házban, ha tartanak a faárak emelkedésétől (bár a földgáz ára nagyobb mértékben emelkedik), a fatüzelés füstjét pedig károsabbnak ítélik, mint a földgáz égéstermékét.

Fafűtés és gázfűtés vegyesen

Optimális megoldás lehet, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A gázfűtés felügyelet nélkül is működik, ráadásul évi 1500 köbméternyi gázfelhasználásig támogatás is kérhető. A megoldást érdemes a téli hidegekre tartogatni, amikor jól jön, ha a hőmérsékletet szinten kell tartani, ám az őszi és a tavaszi átmeneti időszakban nyugodt szívvel hagyatkozhatunk a fával történő fűtésre is, hiszen ezekben az évszakokban jellemzően csak estére kell begyújtani.

Fűtés kandallóban, cserépkályhában

Sokan nem mernek teljesen fatüzelésre átállni, nekik ajánlható a kiegészítő és tartalékfűtésként egyaránt használható kandalló, amely nem csupán kellemes meleggel árasztja el a szobát, hanem díszként is szolgálhat. Mobilkandallót már ötvenezer forinttól is lehet vásárolni, igaz, a beépített kandalló már jóval költségesebb, két-háromszázezer forintnál kezdődik az ára, beszereléssel együtt.
A kandallót azoknak lehet ajánlani, akik csupán néhány óráig szeretnék élvezni a tűz látványát és a meleget - például a munkából hazaérvén -, és lefekvés után már nincs szükségük pótfűtésre. A kandalló begyújtás után pár perc alatt elkezdi a meleget árasztani magából, viszont utántöltés nélkül a benne lévő fűtőanyag pár óra alatt elég, és így a kandalló gyorsan kihűl.
Azok számára, akik az egész házat szeretnék fával fűteni, kandalló helyett a cserépkályha lehet a megfelelő megoldás. A cserépkályha bonyolultabb felépítésének köszönhetően - belsejében hosszú füstjáratot építenek ki - ugyan befűtés után csak körülbelül két órával éri el a maximális hőmérsékletet, viszont a tűz kialvása után még órákon keresztül sugározza a meleget. A kályha eléggé hatékony is: a füstgáz energiájának hetven-nyolcvan százalékát le tudja adni.
Kályhánál és kandallónál is erősen ajánlott samottal bélelni a tűzteret. Nagyon fontos a jó, megfelelő átmérőjű kémény, mind a kályha, mind a kandalló használata esetében. Fatüzelésnél fokozottabban oda kell figyelni a kémények tisztítására, ugyanis azok hamar koszolódnak, és visszaáramolhat a füst az égéstérbe!

Melyik fa alkalmas fűtésre?

Fűtésre száraz, keményfát érdemes használni; minél keményebb a fa, annál tovább ég, és annál nagyobb a fűtőértéke. Ilyen az akác, a bükk, a tölgy, a kőris és az összes gyümölcsfa. A puhafák (jegenye, nyár, nyír, hárs) ezzel szemben gyorsabban égnek, és hamarabb kihűl a parazsuk. A fenyők és egyéb tűlevelűek szintén gyorsan égnek, emellett a gyantakristályok miatt pattognak, szikráznak, használatukkor ráadásul sok kátrány rakódik le.
Akármilyen fát is használunk, csak nagyon száraz alapanyagot égessünk, egyrészt mert ezeknek nagyobb a fűtőértéke, másrészt, hogy elkerüljük a füstcső kormosodását. Ezért legalább a vágástól számított kétéves fát használjunk, amelynek nedvességtartama húsz százalék alatti.

Klasszikus cserépkályha: szép, hangulatos, sokáig tartja a meleget A száraz, levegős helyen tárolt ölfát használat előtt harmadolni vagy negyedelni érdemes, a tűztér méretéhez igazodva. A hazai faállomány 72%-a kemény lombos, 13%-a lágy lombos, 16%-a fenyő. A 72% keményfa 86%-át négy faféle; a tölgyfélék, a cser, az akác és a bükk adja. A maradék 14% a többi lombos faféle, így a tűzifakínálat eléggé behatárolt.
Amikor tűzifát veszünk, akkor tulajdonképpen energiát veszünk. Mégis mind az eladó, mind a vásárló elég nagyvonalúan szokta ezt kezelni. Sokan különösebb odafigyelés nélkül, nem megfelelő körülmények között tárolják, és tüzelik el a fát. Figyeljünk arra, hogy a súlyra vásárolt tűzifánál meg kell vásárolnunk azt a vízmennyiséget is, amit ki kell szárítanunk a felhasználás előtt. A térfogatra vásárolt fánál pedig a vastag kéreg miatt szenvedhetünk kárt!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...