BOSCH csiszológépek felületkikészítési munkákhoz

Akármilyen munkába fogunk, egyáltalán nem mindegy, hogy a saját kezűleg elkészített munkadarab felülete milyen lesz. Még a legigénytelenebb tárgyak sem nélkülözhetik a sima felületeket, amelyek nemcsak esztétikailag, hanem szerkezetileg is fontosak. Például a horonyba illő csap is szilárdabb kötést eredményez, ha felülete precízen megmunkált, s szorosan illeszkedik fészkébe. A felületek simára csiszolását kézzel is el lehet végezni, ám ez fáradságos munka. Manapság már különféle csiszológépek közül választhatunk, amelyekből most a Bosch gépeit mutatjuk be olvasóinknak. Az természetes, hogy a különféle csiszológépek más-más célfeladatra készültek, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak e feladatra használhatók, legfeljebb hatékonyságuk nem lesz a legideálisabb. A barkácsolóknak valószínűleg nem áll módjukban többféle csiszológépet vásárolni munkájuk megkönnyítéséhez, ezért a céljaiknak leginkább megfelelő kiválasztásában segítségükre lesz az alábbi gépismertetés, ami e szerszámgépek jellemző tulajdonságainak összehasonlításával kíván segíteni.

Rezgőcsiszolók E gépek gyorsan és finoman csiszolnak, főként sík felületen használhatók jó hatásfokkal, formakövetésük csekély, élek csiszolására viszont jól használhatók. Fán és fémen egyaránt kiváló felületi minőség érhető el. Anyagleválasztási teljesítményük még durva szemcséjű csiszolóanyag használatával sem jelentős. A Bosch rezgőcsiszolók ergonómiailag formatervezettek, könnyű velük a munka, s e gépeket – mint általában minden Bosh csiszolót – balkezesek is jól használhatják. Beépített pótfogantyú segíti a biztos irányítást, a porelszívás a csiszolólapon és a talpon keresztül porzsákba, illetve valamennyi típusnál a külső porszívó-csatlakozón keresztül történik.

Deltacsiszolók E gépek a legszűkebb sarkokban is kiválóan csiszolnak és políroznak (1). A háromszögletű csiszolólap szűk horonyba, mélyedésbe, lamellák közé is befér. A megmunkálandó anyaghoz való csiszolópapír cseréje és a talp 120 fokos elfordítása szerszám nélkül is elvégezhető. Az anyaghoz szükséges fordulatszámot csupán a legkisebb típuson nem lehet szabályozni. A motor csendes járású, a porelszívást külső csatlakozó teszi lehetővé. E gépekkel kiváló felületi simaság érhető el, ebből adódóan kicsi az anyagleválasztási képességük. Formakövetésük közepes, éleken, sarkokon remekül használhatók.

Excentrikus csiszolók Ezek a gépek forgás közben excentrikus mozgást is végeznek (2). A legfinomabb csiszolatot közepes teljesítményű anyagleválasztás mellett produkálják karcok és mélyedések nélkül. A munka közben keletkező port a gépek a csiszolólapon és a tányéron keresztül külön porzsákba szívják el, de külső porelszívásra is alkalmasak. Az excentrikus csiszolók idomkövetés szempontjából kiválóak, élek, sarkok lemunkálására azonban már kevésbé. A kívánt fordulatszám elektronikusan szabályozható.

Szalagcsiszolók Nagy felületek gyors, síkba csiszolására alkalmas gépek, amelyeknek anyagleválasztási képességük kiváló (3). Ezzel szemben a megmunkált felületek minősége elmarad az előbb említett csiszológépekétől, csak közepes finomságot érhetünk el. Idomcsiszolásra alkalmasak, élek, sarkok csiszolására viszont csak korlátozottan használhatók. A port mindegyik típus a gépre csatlakoztatott porzsákba gyűjti. Alsó állványba fogva, párhuzam- és szögvezetővel kiegészítve sokoldalúan kihasználható, különösen egyenletes csiszolatú felületek kialakítását teszi lehetővé.

Variocsiszoló A Bosch új fejlesztésű csiszológépe 300 wattos. Elekronikusan szabályozható fordulatszám, két oldalán használható csiszolófej, gyorsan cserélhető csiszolószalag, porszívó-csatlakozás és jó idomkövetési adottságok jellemzik (4). Többé-kevésbé egyesíti a szalag- és a deltacsiszolók előnyeit, már ami az anyaglemunkálás és az idomkövetés hatékonyságát illeti. A felületi minőség tekintetében azonban elmarad a finomcsiszolóktól. Idomkövetés tekintetében befogóállványba fogva használható ki igazán, így szögbe csiszolásra is alkalmas. Keskeny, sík felületek megmunkálására és sarkok csiszolásához kiváló, ék alakú csiszolófeje még hornyokba, mélyedésekbe is befér. Nagyobb felületek finomításához azonban nem felel meg, mert ehhez nem elég nagy a csiszolófelülete.

Sarokcsiszolók Előcsiszoláshoz, daraboláshoz, rozsdátlanításhoz használatosak a jelentős anyaglemunkálással dolgozó sarokcsiszolók. A megmunkált felületek minősége durva, igényesebb munkánál feltétlenül finomítást igényelnek, amelyet a fenti gépek valamelyikével könnyen elvégezhetünk. Idomkövetésük alig jobb a közepesnél, viszont a durva megmunkálás mellett sarkok, élek lenagyolására is alkalmasak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csiszológép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csiszoló anyagok

Bármit készítünk, a munkadarabok felületének simasága többnyire alapvetően fontos. Az alapanyagok megmunkálásakor a szerszámok nyomokat hagynak maguk után, és a használt alapanyagok felülete is...


Kombinált csiszológépek

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák...