Bútorkészítés saját kezűleg

Egyedi megoldások

Ha már magunk vállalkoztunk a szobaberendezés elkészítésére, érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk az ideális helykihasználásra, a praktikus, ötletes megoldásokra. Ehhez most néhány gondolatébresztő megoldást mutatunk.

A legegyszerűbb polcos bútort is egyedivé lehet varázsolni, ha elé egy tolóajtót készítünk (1). Mögötte helyezhetjük el a tévét, rádiót vagy a hifi berendezést. A tolóajtóba vágott szabályos kör alakú nyílás mögött elhelyezett szép dísztárgy még megvilágítás nélkül is megnyerő hatású, az ajtó pedig könnyen oldalra mozdítható, s helyet sem foglal a szoba terében.

 

A beépített szekrényeknek sem feltétlenül kell követniük a határoló falakat, azok kiszögeléseit. A lecsapott sarkok mindig előnyösebbek, mint a sarkos megoldások, még beépített szekrények esetében is (2). Egy lakásban szinte minden talpalatnyi kihasználható helyért meg kell küzdeni, az ilyen csatákat azonban csak ötletességgel, kompromisszumkészséggel lehet megnyerni. A beugró szobarészt remekül be lehet rendezni. Egy kifordítható asztallal kényelmes otthoni munka- vagy tanulóhellyé formálható (3), ha pedig nincs rá szükség, egy mozdulattal a tárolópolc alá tolható (4). Két szekrény között is kialakíthatunk ilyen munkafelületet. Az asztallap alá helyezett görgős szekrénnyel komplett íróasztal lesz az eredmény, amely csak kifordítva foglal el hasznos teret a szobából (5, 6). A kis helyigényű trükkös asztalokra is van két példánk. Egy kis tárgyalóasztal néhány mozdulattal kényelmes étkezőasztallá alakítható széthajtható lábai és asztallapja segítségével (7). A normál íróasztalt helyettesítheti a megduplázható munkaasztal (8). Végezetül még csak annyit a barkácsoló bútorépítőknek, hogy a szükséges anyagok beszerzése előtt alapos "piackutatást" kell végezni, mert szinte naponta bukkannak fel újdonságok, amelyek megkönnyíthetik a munkát. Közben azt is érdemes figyelemmel kísérni, hogy mi, hol, mennyibe kerül, mert néha meghökkentőek az árkülönbségek. Azt pedig, hogy eközben sok órát csak szemlélődő talpalással töltünk, tekintsük "járulékos" ráfordításnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János

Címkék: bútorkészítés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A raklap bútorok divatja töretlen

Mármint a tőlünk kissé nyugatabbra fekvő országokban. Ám a kezdeti kezeletlen konstrukciók helyett most már az igényesebb kivitel jellemzi az ilyen berendezési tárgyakat. Közben az élelmes...


Sarok és él-lap kötések

Még igénytelen ládák összeerősítésénél is szükség van az elemeinek szilárd kapcsolatára, a sokkal igényesebb kivitelű bútordaraboknál pedig ez alapkövetelmény. Számos változata van a...