Fák és cserjék a kertben

Kertünk kopár földdarabnak tűnne a hideg téli hónapokban cserjék és fák nélkül, amelyek árnyékot adnak, eltakarják a nemkívánatos látnivalókat, csökkentik a viharos szelek hatását és visszaszorítják a gyomokat. Gyakorlati hasznukon kívül egész évben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Télen szép ágrendszerükkel vagy levélborította örököld ágaikkal adnak formát a kertnek, tavasztól őszig pedig nyomon követhetjük, ahogy a kopasz gallyak lombruhába öltöznek, virágba borulnak, majd őszre a virágpompát a lombozat gazdag színskálája és színes termései váltják fel. Alábbi írásunkban a fákról és cserjékről gyűjtöttünk össze néhány tudnivalót a kertbarátoknak.

A megfelelő növény kiválasztása A fa olyan hosszú évekig élő növény, amelynek a talajszintnél csupán egy fásodott szára van. Fajtól és fajtától függően egy fa lehet 60 cm magas, de akár 30 méteres is. A cserje olyan évekig élő növény, amelynek a talajszintnél elágazódó, fásodott hajtásai vannak. Magassága akár 6-7 métert is elérhet. A fák és cserjék között néha nem lehet éles határvonalat húzni. A mogyoró, a magyal vagy a som magassága miatt inkább kisebb fának tekinthető, még ha több fás szára is van. A cserjéken belül külön meg kell említenünk a kúszócserjéket. Ezek olyan növények, amelyek képesek függőleges tárgyakra felkapaszkodni vagy rácsavarodni. Néha a kúszó jelleg csak a növény teljes begyökeresedése után alakul ki. Sok olyan cserje van, amelyik nem igazi kúszónövény, de falak vagy pergolák mellé telepítve kúszóként viselkedik. Ilyen például a tűztövis, a téli jázmin vagy a futórózsák. A fenyő hosszú életű növény. Fás pikkelyekből álló tobozai vannak (kivétel a tiszafa) és leveleik örökzöldek (kivétel a vörösfenyő). Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő növényt, gondolkozzunk el azon, hogy lombhullató vagy örökzöld növényt szeretnénk-e. Nagy előny, ha a fa vagy cserje télen is üde zöld színfoltot képez a kertben (1), de akkor le kell mondanunk a lombhullató fajok minden évszakban más és más látványáról (A). Azt szokták mondani, hogy a kert akkor igazán szép, ha megközelítőleg egyenlő arányban találhatók benne örökzöld és lombhullató növények. A fák, mint a kert legmagasabb növényei, alapvetően meghatározzák az összképet (2).

Tervezéskor feltétlenül vegyük figyelembe tíz évvel későbbi méretüket és alakjukat is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hol és mekkora területet árnyékolnak majd be. Elronthatja a jószomszédi viszonyt, ha egy terebélyes fa a szomszéd virágágyásai vagy pihenőhelye fölé is nem kívánt árnyékot vet. A nagyobb fák kiterjedt gyökérzetükkel a környező épületek alá nőhetnek, csökkentve ezáltal stabilitásukat. Egyes fák gyökérzónája majdnem akkora, mint maga a lombkoronájuk. A gyökérzet nagy részét hajszálgyökerek alkotják, amelyek átjárják a talajrészecskéket körülvevő vízburkokat. A gyökerek mindig a vízforrás irányába nőnek, ezért nagyobb fákat soha ne ültessünk víztelenítő rendszer gyűjtőágainak közelébe. Minél kisebb és ritkább a lombkorona, annál gyengébben fejlett a gyökérzet, mert a fa így nem igényel olyan erős rögzítést. A kifejlett fák közé ültetett növények életfeltételei jelentősen csökkennek, hiszen a nagy fák gyökerei a talajban levő oldott tápanyag nagy részét elszívják. Régen ősszel ültették a fákat, amikor a szabad gyökérzetű növények nyugalmi állapotban vannak. Ma már a fagyos idő kivételével egész évben ültethetünk földlabdás fákat, amelyeket gyökérzetük megsértése nélkül tudunk az ültetőgödörbe helyezni. Erdei fák számára csak az igazán nagy kertekben akad elegendő hely. Ilyenek például a közönséges bükk, a magas kőris illetve a nagyobb fenyőfélék. A kisebb kertekbe való fák rövidebb élettartamúak, de gyorsabban fejlődnek, mint az erdei fák. Természetes előfordulási helyeik olyan magasabban fekvő területek, ahol a hideg szél korlátozza növekedésüket. A fákat és cserjéket jellegzetes alakjuk figyelembevételével is csoportosíthatjuk. Kellemes összhangot teremt a kertben, ha szinte mindegyik típus képviselteti magát (3).

Lombok, virágok, termések Az örökzöld növények ősszel és télen érvényesülnek igazán. Színes őszi virágokkal körbeültetve igazán káprázatos látványt nyújtanak (4). Számos olyan növény van, amelynek különösen szép az őszi lombszíneződése (5). Ezek közé tartozik a perzsa varázsfa, a madárberkenye, a japán cseresznye és a japán juhar. A virágos fák közé tartozik a díszalma, a vadgesztenye és a madárberkenye, amely tavasszal különlegesen szépen mutat virágdíszbe öltözve. Számos cserjének van színes bogyótermése, ilyen a japánbirs, a tűztövis és a madárbirs. Amennyiben új kertet tervezünk, érdemes meggondolni, hogy a területen lévő kifejlett fákból lehetőleg minél többet meghagyjunk. Angliában pl. külön engedély szükséges egy fa kivágásához. Ha egy kiöregedett cseresznyefa már nem is hoz annyi termést mint szeretnénk, törzse köré hangulatos és árnyas étkezőhely építhető (6).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs L. B.

Címkék: cserje

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bozótirtás hatásosan

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény...


Nyár a kertben

A nyár a legmelegebb, és legszárazabb évszakunk. Kerti növényeink ápolását is e két tényhez kell igazítanunk, hiszen ezekből kiindulva számos növényvédelmi probléma és kisebb-nagyobb krízis...