Multimédia a mobiltelefonon

Módosítva: 2009-05-20 23:30:21

"A mobiltelefon telefonálásra való." Úgy tűnik, szakítanunk kell ezzel a téves nézettel. Ma már sokkal többről van szó, hiszen telefonunk egy tenyérben elférő multimédiás központ, amellyel történetesen telefonálni is tudunk. A ma elérhető közép és felsőkategóriás mobiltelefonok rengeteg multimédiás képességgel rendelkeznek. Különösen igaz ez a 3G adatátvitelt támogató készülékekre, amelyeknél a megnövelt adatátviteli sebességnek köszönhetően további funkciók (pl. videotelefonálás) jelennek meg, ill. egyes meglévő funkciókat jobb minőségben élvezhetünk.

Egyre inkább elmosódik a határ a nagy tudású mobiltelefonok, ún. okostelefonok és a kézi számítógépek, PDA-k között. Összeolvadnak a korábban csak a telefonok esetében meglévő kommunikációs lehetőségek (telefonálás, adatátvitel, SMS) és a kézi számítógépekre jellemző fejlett megjelenítési, adattárolási képességek, a sokoldalú szoftver és az utólag telepíthető programok nagy száma.
Ebben a cikkben olyan multimédiás képességekkel foglalkozunk, melyek már a középkategóriás telefonok nagy részében is rendelkezésre áll.

Alapszolgáltatások

Az alapfunkciók természetesen az okostelefonokban is megvannak, azonban kibővültek több kényelmi funkcióval. A telefonkönyvünkbe bejegyzett partnerekhez fényképet, személyre szabott csengőhangot, vagy akár néhány másodperces "csengési videót" is rendelhetünk. A csengőhang a telefonon tárolt tetszőleges - általában MP3 formátumú - zeneszám lehet. A legtöbb készüléken telefonbeszélgetés rögzítése egyetlen gombnyomással indítható. A felvétel igen jó minőségű, köszönhetően annak, hogy közvetlenül a digitális hang kerül rögzítése és tömörítésre - általában valamilyen szabványos formátumban (pl. AMR).
A harmadik generációs (3G, UMTS) technológiát támogató telefonok videotelefonálásra is alkalmasak. Ezeken a készülékeken általában egy második kamera is található, amely a felhasználó felé néz. A kamera ugyan kis optikával rendelkezik, de a videohívásokhoz ez is bőven elegendő. Így nem csak hallhatjuk partnerünk hangját, hanem láthatjuk is őt. A videotelefonálás azonban egyelőre nem olcsó mulatság, és csak a 3G szolgáltatással lefedet területeken érhető el.
A rövid szöveges üzenetek (SMS) mellett a legtöbb készülék multimédia üzenetek (MMS) küldésére, fogadására is alkalmas. Az MMS-hez a szöveg mellett csatolhatunk képet, hangot, névjegyet, de akár néhány másodperces videoklipet is. Az MMS méretét a készülék tudása - és bizonyos esetekben a szolgáltató - korlátozhatja. Az MMS megjelenítésénél természetesen sokat számít a telefon kijelzőjének felbontása.

Fényképezés, videó

Sok modern mobiltelefon esetében egyben egy digitális fényképezőgépet és kamerát is kapunk. Az állóképek felbontása elérheti a 2 (sőt akár a 3) Megapixelt is, mely kifejezetten élvezhető, részletgazdag képet eredményezhet. A felbontás azonban kissé csalóka, mert a beépített optika általában elég kicsi, kis fényerejű, így nem megfelelő megvilágításnál nem kapunk igazán jó minőségű képet. Nappali fénynél azonban a mobiltelefonba épített fényképezőgép jól használható. Majdnem minden készülék képes memóriakártya befogadására, így ha egy megfelelő méretű kártyával rendelkezünk, akkor több száz képet is rögzíthetünk.
A képek minden esetben JPEG formátumban kerülnek tömörítésre. A felbontás, a tömörítés mértéke állítható, de ezzel együtt nem csak a kép minősége változik, hanem a tároláshoz szükséges kapacitás is.
A képeket átmásolhatjuk PC-re, vagy - korlátozottan ugyan - de szerkeszthetjük a telefonon is, csatolhatjuk egy MMS-hez, vagy hozzárendelhetjük valamelyik névjegyhez a telefonkönyvben.
A legtöbb "kamerás" mobiltelefon képes videofelvétel készítésére is. Sajnos sokszor a videó felbontása és a felvétel maximális hossza korlátozott. A jobb telefonokban csak a memóriakártya mérete szab határt a felvétel hosszának. Egyes telefonokkal akár VGA felbontású (640 x 480 pixel) felbontású felvétel is készíthető. A videó erősen tömörített - jellemzően 3GP vagy MP4 formátumban -, így minősége nem éri el egy videokamera minőségét, de jó fényviszonyok és kevés, lassú mozgás esetén élvezhető. A telefonba rejtett kamera legnagyobb előnye pedig, hogy bármikor kéznél van. Ha fel szeretnénk venni valamit, csak a zsebünkbe kell nyúlni.

Zenehallgatás, hangrögzítés

Egy korszerű mobiltelefon és egy nagyméretű memóriakártya egy zenelejátszót is tökéletesen helyettesít. Az MP3 (esetleg WMA) kódolású számokat a számítógépről másolhatjuk a telefonra. Sok telefon fejlett lejátszó-szoftverrel rendelkezik, amely képes az ún. MP3 tag-ek (szám címe, szerzője, album, stb.) megjelenítésére. Emellett lejátszási listákat is összeállíthatunk, vagy lépegethetünk az alkönyvtárak között, akárcsak a számítógépen. A zene meghallgatható a készülék hangszóróján kihangosítva, de jobban járunk, ha a telefonhoz mellékelt sztereó fülhallgatót használjuk. Ez kifogástalan minőségű hangot ad. A fülhallgatón általában vezérlőgombok is vannak, melyekkel a hangerő módosítható, vagy a számok léptethetők. Így a telefont elő sem kell venni a zsebünkből, pl. ha a villamoson utazunk. Ha még teljesebb zenei élményre vágyunk, akkor sok telefonhoz beszerezhető külön hifi fejhallgató is.
A telefonba beépített hangrögzítővel nem csak a telefonbeszélgetést lehet felvenni, hanem diktafonként is használható. A felvétel tömörített (pl. AMR formátumban) és tetszőleges hosszú lehet. Egy memóriakártyára akár órákat is felvehetünk. A PC-re másolva a hangfelvétel akár MP3 formátumba is tömöríthető. Egyes telefonok támogatják a közvetlen MP3 formátumba való tömörítést is.

WAP, Web böngészés

Régóta találkozhatunk a mobiltelefonokban WAP böngészővel. A WAP-ot arra találták ki, hogy az információs oldalakat kis kijelzőn, elsősorban szöveges formátumban, a lehető legkevesebb sávszélességet használva jelenítse meg.
A legújabb készülékek azonban egyre nagyobb felbontású (színes) kijelzővel és növekvő adatátviteli sebességgel rendelkeznek. Ezt kiaknázva a korszerű telefonok már nem csak WAP, hanem Internetes Weboldalak megjelenítésére is képesek, szinte teljes értékű Web böngészővel rendelkeznek. Egyes készülékekben a Web böngésző tudása és funkcionalitása megközelíti a számítógépes böngészőkét: akár Flash animációkat is be tud tölteni.
Sok eszköznek azonban, a korlátozott számítási teljesítmény miatt, a Web oldalak megjelenítése (ha képes is rá) gondot okoz. Ilyenkor várnunk kell, hogy a telefon letöltse és a kis képernyőre lekicsinyítse az oldalt.
Majdnem minden mobiltelefon modemként is alkalmazható. Ilyenkor összekötőkábel, ill. infravörös vagy bluetooth kapcsolat segítségével kell a készüléket a számítógéphez csatlakoztatni. Innentől kezdve a mobil kapcsolaton keresztül Internetezhetünk, levelezhetünk. Különösen hasznos ez a szolgáltatás, ha 3G telefonunk van. Ebben az esetben a kapcsolat sebessége akár egy vezetékes Internet kapcsolat sebességét is megközelítheti.

TV, rádió

Már az alap mobiltelefonokban is sokszor található rádióvevő. A vétel minősége azonban néha hagy maga után kívánnivalót: a vevő nem elég érzékeny, így főleg vidéken nem jól használható. Megfelelő térerőnél azonban az FM vétel minősége kiváló. A telefonba beépített rádiós program egyszerűen kezelhető, digitálisan hangolható, az állomások kézzel vagy automatikusan megkerestethetők. A szoftver általában az állomások nevét is ki tudja írni. Egyes szolgáltatóknál a WAP-ra csatlakozva automatikusan letölthető a környéken elérhető rádióadók listája, amely betölthető a lejátszó programba is.
A középkategóriás mobiltelefonok közül sok beépített Internet alapú média lejátszóval is rendelkezik. Ezzel nem csak rádióadások hallgathatók, hanem TV adásokra is rákapcsolódhatunk. Az adatfolyam ilyenkor a digitális adatkapcsolaton érkezik a készülékünkbe, tehát minden olyan helyen elérhető, ahol van megfelelő térerő. Sok olyan térség van, ahol a hagyományos rádió/tv adások nem - vagy csak rossz minőségben foghatók - a mobilhálózat térereje viszont kiváló, így az IP alapú rádió/tv adások jó minőségben jönnek be.
Az Internetes rádióadások vételére egy 2G hálózati kapcsolat (GPRS) is elegendő. Az adások nem szólnak tökéletes hangminőségben (a minőség körülbelül egy középhullámú adás minőségével egyenértékű), mert a 2G adatkapcsolat sebessége ehhez nem elegendő, így zenehallgatásra nem kimondottan célszerű. Beszélgetős műsorok, hírek, sportközvetítések viszont tökéletesen követhetők.
A TV adások is megtekinthetők 2G kapcsolaton keresztül, de nagyon erősen ajánlott gyorsabb adatátviteli sebesség (3G). Tapasztalataink szerint a folyamatos mozgóképhez fontos, hogy megfelelő térerősség legyen a vételi pontban. Szintén hátrány, ha pl. egy gyorsan mozgó autóban ülünk. A telefonban lévő beépített szoftveren, és általa támogatott videó formátumokon is sok múlik. Sajnos csak a legújabb telefonokról mondható el, hogy minden médiatípust támogatnak. Így régebbi telefonon esetleg bizonyos adások nem nézhetők.
Igazán élvezhető képminőséget akkor kapunk, ha 3G kapcsolaton keresztül nézzük az adást. Ekkor ugyanis a telefon automatikusan a szélessávú (jobb minőségű) adatfolyamot kezdi el letölteni. A videót akár a teljes telefon kijelzőre kinagyítva is nézhetjük, így előny, ha minél nagyobb felbontású kijelzőnk van (pl. QVGA: 320 x 240).
A jövőben az egyre növekvő sebességű, szélessávú hálózati eléréseknek köszönhetően várhatóan folyamatosan bővülni fog a mobiltelefonon elérhető multimédiás szolgáltatások száma. Különösen a nagy sávszélességet igénylő videós szolgáltatások előretörése várható. Nemcsak élő egyenes adásokat nézhetünk majd, hanem "igények szerint rendelhető" (on-demand) filmeket, sportközvetítéseket, előfizetéses adásokat is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Perényi Marcell


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Navigálás mobilon

A "zsúfoljunk minél többet a telefonunkba" koncepció jegyében az okostelefonok többségébe már beépítették a GPS navigáció képességét. Az első készülékeknél - 2-3 évvel ezelőtt - ez még csak a...


Még okosabb telefonok

Alig egy éve próbáltuk összerendezni az ún. okostelefonokkal kapcsolatos ismereteket, de az akkori írás máris elavult, mert ez a piac talán a leggyorsabban változik. Mai versenyzői igen sok...