Ha kevés az erőd...

Kötélcsörlők a gyakorlatban

Nem csak az ipari gyakorlatban, hanem a tágan értelmezett háztartásban is gyakran van-, vagy legalábbis lenne szükség az erőnket megsokszorozó csörlőre. A járműtechnikával is foglalkozó AL-KO többféle kézi csörlőt is kínál, amelyeknek jó hasznát vehetjük akár műhelyünkben, akár a garázsban, tárolóban.

Nézzünk néhány példát a lehetséges felhasználási területekből. Jó néhány nagy és nehéz tárgy tárolását könnyíti meg, ha a garázsban a mennyezet közelébe emeljük, és ott megfelelően rögzítjük. Gondoljunk egy csónakra, egy nagyobb csomagtartó tetőboxra vagy akár ritkán használt kerti gépre. Kézi csörlővel húzhatjuk fel az utánfutóra a csónakot, motoros hajót, fűnyíró traktort, de szerelhetünk csörlőt magára a járműre is, hogy elakadáskor ki tudjuk emelni a kátyúból. Egy építkezésen számtalan felhasználási területe adódhat a csörlőnek; akár függőleges emelésnél, akár ferde pályán való felvontatásnál. Ugyancsak csörlővel emeli ki az autószerelő a motort a motortérből.
Az AL-KO kötélcsörlői különféle terhek könnyű és rángatás-mentes emelésére, süllyesztésére és vontatására készülnek, 350 és 1250 kg (daN=dekanewton) terhelhetőséggel. E szám alatt mindig a függőlegesen emelhető maximális terhelést értjük ún. alsó kötélállásban, vagyis amikor a kötéldobon a legkevesebb menetszám van. A kötéldob telítődésével változik a nyomaték és csökken a terhelhetőség. Ugyanakkor ferde pályán történő vontatásnál értelemszerűen a lejtő szögének arányában növekszik a vontatható teher; pl. egy 450 kg terhelhetőségű csörlő 10 %-os lejtőn 750, 20 %-os lejtőn 650, 30 %-os lejtőn 550 kg-os teher felvontatására használható.
A legegyszerűbb kézi csörlők is rendelkeznek kilincses rögzítőművel; ez a szerkezet az emelés minden pontján megakadályozza, hogy a hajtókar elengedésekor a teher visszazuhanjon. A teher leengedésekor a hajtókart jól meg kell fogni, és a kilincsművet csak ez után szabad kioldani. A "jobb" kézi csörlőknek már ún. terhelésféke van, amely nem csak hogy az emelés bármely pontján rögzít, hanem finom, fékezett visszaengedést tesz lehetővé. Megakadályozza a forgatókar visszacsapódását. Azt azonban tudni kell, hogy a terhelésfék egy minimális húzóerő alatt nem működik.
Egy csörlő - különösen függőleges emelésnél - veszélyes üzem, ezért a biztonsági előírásokat fokozottan be kell tartani. Csak példaként említjük, hogy a függő teher alatt sohasem szabad tartózkodni, és a csörlőt sohasem szabad teher biztosítására alkalmazni. A felemelt teher rögzítése mindig külön feladat. Fontos, hogy a kötél állapotát rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e rajta kopás, zúzódás, drótszál szakadás. Szalag használata esetén a szalagot is rendszeresen vizsgáljuk meg, nincs-e rajta valamilyen sérülés, beszakadás, horzsolódás, rostszakadás stb. A kötél illetve a szalag azonnal kicserélendő, ha sérülés észlelhető rajta. A csörlőt gyárilag bezsírozzák, a későbbiekben pedig a hajtótengely csapágyperselyét és a dob agyát rendszeresen olajozni, zsírozni kell. A fogaskerék-koszorút is rendszeresen kenjük. A fékszerkezetre viszont sohasem kerülhet kenőanyag.
A használat célja és a maximális teher mozgatásának gyakorisága szerint a csörlők élettartama változik. Ha az üzemeltetés állandóan a maximális terhelés mellett történik, a kopás többszöröse a közepes vagy kisebb terhelési igénybevétel mellettinek. A hosszabb élettartama eléréséhez előnyös nagyobb kapacitású csörlő alkalmazása, rendszeres karbantartás mellett.

A kötélcsörlők különféle célokra alkalmazhatók, az adott felhasználási területre vonatkozó előírásokat pedig a felelős gyártónak vagy a felhasználónak kell megvizsgálnia. A kötélcsörlő vásárlójának ellenőriznie kell, hogy az emelő rendelkezik-e azokkal a tulajdonságokkal, melyet a kívánt felhasználási terület megkövetel. Ez mindenkor az ő felelősége. Természetesen a gyártó ajánlásokat ad az adott típus lehetséges felhasználási területeire, illetve arra is, hogy mely területekre nem ajánlja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kötél, csörlő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csörlők minden felhasználásra

Lehet kézi vagy gépi meghajtású, függőleges teheremelésre, illetve vízszintes húzásra alkalmas típus, a cél ugyanaz: nagy terhek, kis erővel történő mozgatása, drótkötél segítségével.


AL-KO mechanikus csörlők

Az AL-KO elsősorban járműtechnikai programjához kapcsolódva mechanikus csörlőket gyárt, és forgalmaz Magyarországon is. Ezek az "egyszerű gépek" azonban otthoni és kisműhelyi célokra is kiválóan...