Panel átformálás

Módosítva: 2015-01-13 15:38:33

A panellakások többnyire általános igények viszonylag alacsony költségek melletti kielégítésére lettek tervezve. A családok egyedi összetétele, a különböző életkorok, az egyedi sajátosságok és a folyamatos változás azután változtatásokat igényel. Ehhez természetesen az elhatározáson túl többek között anyagiak is szükségesek, és ennek függvényében lehet csak meghatározni, milyen mértékű belső változtatásokra vállalkozhatunk.

Válaszfal kivágása panellakásban

A homlokzati nyílászárók cseréje, a hőszigetelés javítása, vagy külső felújítás a lakóközösség közös ügye, éppen úgy mint a közösen használt közművezetékek korszerűsítése is. Ezekre a lakóközösségek számára vannak különféle pályázati lehetőségek. Ám a lakások belső felújítása és egyedi átszabása mindenképpen a tulajdonos dolga. A 70-es, 80-as években épült házgyári lakásokat nem a mai igényekhez méretezték. Szűk az átjáró, kicsi az előszoba, a konyha és a fürdőszoba is zsebkendőnyi. Ezen a problémán csak úgy segíthetünk, ha néhány válaszfalat megszüntetünk, vagy a válaszfal helyét a számunkra optimálisabb helyen húzzuk fel. Ilyen módon természetesen csak részlegesen nyerünk teret, esetenként azonban egy-két válaszfal eltávolítása után két szomszédos helyiség összenyitásával kedvezőbb lakótér viszonyokat alakíthatunk ki.
Ilyen megoldásoknál alapvető, hogy a lakás betonfalait az átalakítása előtt statikussal megvizsgáltassuk. A kellő felkészültségű szakember véleménye alapvetően fontos, mert a panelházak különféle szerkezetűek, és az esetleges falrészek eltávolítása megbonthatja az épület stabilitását. Ilyen munkálatok elvégzéséhez a panelházakban építési engedély is szükséges, amit a statikai szakvélemény és a kiviteli terv alapján az építési hatóság adhat meg.
Az ilyen munkát csak szakképzett vállalkozókra ajánlatos bízni, mert magunk aligha boldogulnánk a dologgal. A fal eltávolításának költségei elég változatosak. A válaszfal eltávolításának, falvágásának  ára a vágási mérettől is függ illetve változik 

Betonvágás lakásban

A korszerű falkivágást többnyire vizes kézi vágással végzik, az így átvágható fal 65-100 mm vastagság közötti lehet. Ez általában a válaszfalak átvágásához elégséges vágásmélység. A vastagabb betonfalak átvágásához sínnel megvezetett, vízhűtésű vágó berendezés használható. Ezzel kisebb nyílások kialakítása is megoldható, a vágott él ugyanis a pontos megvezetésnek köszönhetően egyenes és méretpontos. Ha pedig erkélyen kívánunk jelentősebb átalakítást elvégezni, az csak akkor valósítható meg, ha az nem változtatja meg az épület arculatát, nem bontja meg a homlokzat egyöntetűségét.
A falkorrekciót alaposan meg kell gondolni, mert a hivatalos intézendőkön túl jelentős felfordulással is együtt jár. A vágás - a vízzel hűtött gyémánt vágótárcsáknak köszönhetően - többnyire rezgésmentes, ám nagy zajterheléssel járó munka, és a megfelelő elszívás ellenére is elég jelentős szennyeződéssel jár, továbbá a fal nyomainak az eltüntetéséhez utómunkálatok is szükségesek.
Előbb a lakás alaprajzát célszerű alaposan átvizsgálni, hogy mely helyiségek összenyitásával tudunk ideálisabb teret kialakítani. Például ha a lakás konyháját össze lehet nyitni a nappali lakószobával, tágas, egyterű és világos, ám két funkciós helyiség lesz az eredmény. A konyha részt természetesen 1 m magas mellvédfal meghagyásával részben el is választhatjuk, elé pedig ebédlő asztalt állíthatunk. Mögötte az előkészítő pult és a mosogató medencéje is elhelyezhető. A burkolat természetesen a funkciónak megfelelően a konyharészben járólap, a szobában pedig parketta vagy más igényes padlóburkolat kerülhet.
Mások a WC és a fürdőszoba helységeit nyitják egybe, és ezzel a "csekély" korrekcióval a szűk fürdőszobát teszik viszonylagosan tágasabbá.
Ha az eredeti alaprajztól nagyon elrugaszkodott elképzeléseket kívánunk megvalósítani, az sem lehetetlen, csak nem biztos, hogy megéri. Egy látványos átalakítás jelentősen növelheti a lakás értékét, de csak akkor, ha eladáskor találkozik a vevő igényeivel, ízlésével. Nem mindenkinek nyeri el a tetszését, ha pl. egy garzont teljesen egyterű helyiséggé változtatunk, vagy önálló hálószobákat szüntetünk meg, még akkor sem, ha a lakás tágasabbnak tűnik.
A padlóburkolatok cseréjénél a nagyon olcsó termékek helyett az igényesebb, minőségi termékeket célszerű választani, mert ami olcsó, az hamarabb tönkre is megy. Ez vonatkozik a falak minőségére is. Aki igényes, sima falat szeretne, az a tapétát szedje le és glettelje le a falat, vagy a betonra ragasszon gipszkarton lapokat. Ez természetesen némi térvesztéssel jár, viszont a nem csak sima felületet ad, hanem javítja a szigetelést és szabályozza a légnedvességet is. A gipszkarton ugyanis megköti a levegő felesleges nedvességét, száraz időben pedig leadja azt.
A mennyezetet is célszerű gipszlapokkal burkolni, és így egyben megoldhatjuk a helyiségek rejtett és szórtfényű általános megvilágítását, illetve a villanyvezetékek elrejtését is. Tapétázáshoz célszerű az igényesebb üvegszövet tapétákat választani a konvencionális fűrészporosak helyett, mert ezek dekoratívabbak és tovább is tartanak.
Sokan döntenek úgy, hogy a régi ablakokat korszerű, és jól záródó műanyag ablakokra cseréli. Ennek költsége tetemes, de megéri a ráfordítást. Ha nemcsak az ablakokat, hanem az ajtókat is beveszik a felújításba, az egy kétszobás panel lakás esetén akár 600 000 forintba is kerülhet. Az új ablakokkal nemcsak huzatmentes lesz a lakás, de a külső zajokat is jobban kizárja a korszerű ablakszerkezet. Arról ne feledkezzünk el, hogy a légmentesen záródó ablakok miatt gyakrabban kell szellőztetni, különben a hőhidaknál penészedés alakulhat ki.
A jelentős átalakítások ugyan sokba kerülnek, de a költségek saját munkával jelentősen csökkenthetők, és a felújítás szakaszokra bontva is elvégezhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hő- és hangszigetelő panelek

Az Isotex belső szigetelő lap meleg és modern otthont teremt a lakásban, felrakásával egyedülálló hőkomfort jön létre. A belső hőszigetelés kialakítása után nyugodtan rakhatjuk olvasó fotelünket,...


Mit tehet a többség a nem fizető lakótárs ellen?

Egyre több társasház kerül csőd közeli helyzetbe, mert a lakótársak egy része – legtöbbször pénzhiány miatt, de sokszor csak trehányságból, vagy „elvből” – nem fizeti a költségeket. Ha a...