Panel átformálás

Módosítva: 2015-01-13 15:38:33

A panellakások többnyire általános igények viszonylag alacsony költségek melletti kielégítésére lettek tervezve. A családok egyedi összetétele, a különböző életkorok, az egyedi sajátosságok és a folyamatos változás azután változtatásokat igényel. Ehhez természetesen az elhatározáson túl többek között anyagiak is szükségesek, és ennek függvényében lehet csak meghatározni, milyen mértékű belső változtatásokra vállalkozhatunk.

Válaszfal kivágása panellakásban

A homlokzati nyílászárók cseréje, a hőszigetelés javítása, vagy külső felújítás a lakóközösség közös ügye, éppen úgy mint a közösen használt közművezetékek korszerűsítése is. Ezekre a lakóközösségek számára vannak különféle pályázati lehetőségek. Ám a lakások belső felújítása és egyedi átszabása mindenképpen a tulajdonos dolga. A 70-es, 80-as években épült házgyári lakásokat nem a mai igényekhez méretezték. Szűk az átjáró, kicsi az előszoba, a konyha és a fürdőszoba is zsebkendőnyi. Ezen a problémán csak úgy segíthetünk, ha néhány válaszfalat megszüntetünk, vagy a válaszfal helyét a számunkra optimálisabb helyen húzzuk fel. Ilyen módon természetesen csak részlegesen nyerünk teret, esetenként azonban egy-két válaszfal eltávolítása után két szomszédos helyiség összenyitásával kedvezőbb lakótér viszonyokat alakíthatunk ki.
Ilyen megoldásoknál alapvető, hogy a lakás betonfalait az átalakítása előtt statikussal megvizsgáltassuk. A kellő felkészültségű szakember véleménye alapvetően fontos, mert a panelházak különféle szerkezetűek, és az esetleges falrészek eltávolítása megbonthatja az épület stabilitását. Ilyen munkálatok elvégzéséhez a panelházakban építési engedély is szükséges, amit a statikai szakvélemény és a kiviteli terv alapján az építési hatóság adhat meg.
Az ilyen munkát csak szakképzett vállalkozókra ajánlatos bízni, mert magunk aligha boldogulnánk a dologgal. A fal eltávolításának költségei elég változatosak. A válaszfal eltávolításának, falvágásának  ára a vágási mérettől is függ illetve változik 

Betonvágás lakásban

A korszerű falkivágást többnyire vizes kézi vágással végzik, az így átvágható fal 65-100 mm vastagság közötti lehet. Ez általában a válaszfalak átvágásához elégséges vágásmélység. A vastagabb betonfalak átvágásához sínnel megvezetett, vízhűtésű vágó berendezés használható. Ezzel kisebb nyílások kialakítása is megoldható, a vágott él ugyanis a pontos megvezetésnek köszönhetően egyenes és méretpontos. Ha pedig erkélyen kívánunk jelentősebb átalakítást elvégezni, az csak akkor valósítható meg, ha az nem változtatja meg az épület arculatát, nem bontja meg a homlokzat egyöntetűségét.
A falkorrekciót alaposan meg kell gondolni, mert a hivatalos intézendőkön túl jelentős felfordulással is együtt jár. A vágás - a vízzel hűtött gyémánt vágótárcsáknak köszönhetően - többnyire rezgésmentes, ám nagy zajterheléssel járó munka, és a megfelelő elszívás ellenére is elég jelentős szennyeződéssel jár, továbbá a fal nyomainak az eltüntetéséhez utómunkálatok is szükségesek.
Előbb a lakás alaprajzát célszerű alaposan átvizsgálni, hogy mely helyiségek összenyitásával tudunk ideálisabb teret kialakítani. Például ha a lakás konyháját össze lehet nyitni a nappali lakószobával, tágas, egyterű és világos, ám két funkciós helyiség lesz az eredmény. A konyha részt természetesen 1 m magas mellvédfal meghagyásával részben el is választhatjuk, elé pedig ebédlő asztalt állíthatunk. Mögötte az előkészítő pult és a mosogató medencéje is elhelyezhető. A burkolat természetesen a funkciónak megfelelően a konyharészben járólap, a szobában pedig parketta vagy más igényes padlóburkolat kerülhet.
Mások a WC és a fürdőszoba helységeit nyitják egybe, és ezzel a "csekély" korrekcióval a szűk fürdőszobát teszik viszonylagosan tágasabbá.
Ha az eredeti alaprajztól nagyon elrugaszkodott elképzeléseket kívánunk megvalósítani, az sem lehetetlen, csak nem biztos, hogy megéri. Egy látványos átalakítás jelentősen növelheti a lakás értékét, de csak akkor, ha eladáskor találkozik a vevő igényeivel, ízlésével. Nem mindenkinek nyeri el a tetszését, ha pl. egy garzont teljesen egyterű helyiséggé változtatunk, vagy önálló hálószobákat szüntetünk meg, még akkor sem, ha a lakás tágasabbnak tűnik.
A padlóburkolatok cseréjénél a nagyon olcsó termékek helyett az igényesebb, minőségi termékeket célszerű választani, mert ami olcsó, az hamarabb tönkre is megy. Ez vonatkozik a falak minőségére is. Aki igényes, sima falat szeretne, az a tapétát szedje le és glettelje le a falat, vagy a betonra ragasszon gipszkarton lapokat. Ez természetesen némi térvesztéssel jár, viszont a nem csak sima felületet ad, hanem javítja a szigetelést és szabályozza a légnedvességet is. A gipszkarton ugyanis megköti a levegő felesleges nedvességét, száraz időben pedig leadja azt.
A mennyezetet is célszerű gipszlapokkal burkolni, és így egyben megoldhatjuk a helyiségek rejtett és szórtfényű általános megvilágítását, illetve a villanyvezetékek elrejtését is. Tapétázáshoz célszerű az igényesebb üvegszövet tapétákat választani a konvencionális fűrészporosak helyett, mert ezek dekoratívabbak és tovább is tartanak.
Sokan döntenek úgy, hogy a régi ablakokat korszerű, és jól záródó műanyag ablakokra cseréli. Ennek költsége tetemes, de megéri a ráfordítást. Ha nemcsak az ablakokat, hanem az ajtókat is beveszik a felújításba, az egy kétszobás panel lakás esetén akár 600 000 forintba is kerülhet. Az új ablakokkal nemcsak huzatmentes lesz a lakás, de a külső zajokat is jobban kizárja a korszerű ablakszerkezet. Arról ne feledkezzünk el, hogy a légmentesen záródó ablakok miatt gyakrabban kell szellőztetni, különben a hőhidaknál penészedés alakulhat ki.
A jelentős átalakítások ugyan sokba kerülnek, de a költségek saját munkával jelentősen csökkenthetők, és a felújítás szakaszokra bontva is elvégezhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panelprogram tapasztalatok

A panelprogram kapcsán úgy gondoltuk, nem árt részletesen megismerni egy konkrét, megvalósított példát, mely esetünkben egy kazincbarcikai panelház teljes korszerűsítését jelentette szigetelési és...


Elektromos konvektorok radiátorok fűtőpanelek

Az elektromos konvektorok és radiátorok a legegyszerűbb és leggyakoribb fűtő készülékek. Sok ellenvéleménnyel szemben gazdaságosak és egyszerűen használhatók. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a...