A korlátlan roaming korlátai

2017-07-13 18:31:04 | Módosítva: 2017-07-16 18:10:23

Mint ahogy előző lapszámunkban már beszámoltunk róla, az Európai Bizottság a méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete 2017. január 6-án lépett életbe, ennek értelmében 2017. június 15-től kivezetik a kiskereskedelmi roaming többletdíjakat. Az új rendelet azonban nem biztosít korlátlan lehetőséget az Unión belül telefonálni és internetezni vágyóknak.


Mobilozz úgy, mint otthon

A rendelet célja az, hogy a turistaként vagy üzleti céllal külföldön tartózkodó uniós állampolgárok az otthon megszokott, és fizetett szolgáltatásokat felár nélkül tudják használni az Unió területén. Kifejezetten fellép azonban az olyan ügyeskedőkkel szemben, akik az európai országok mobil szolgáltatói közötti tarifakülönbségeket próbálnák kijátszani. Nem tehetjük meg azt, hogy életvitel szerűen Magyarországon élünk, de észt szolgáltatónál vásárolunk kártyát, mert ott olcsóbb. Itthon pedig roamingolva használjuk az „észt telefont”. A szolgáltató folyamatosan monitorozza hívásainkat, és egy idő után figyelmeztetést küld a szabályok betartására. Ha nem változtatunk, akkor számlázni kezdi a nemzetközi hívás, illetve adatforgalom díjait.


Az általános szabály szerint a szolgáltatók a szabályozott roamingszolgáltatások után nem számíthatnak fel magasabb árat annál az árnál, amelyet az ügyfelek akkor fizetnének, ha az adott szolgáltatásokat belföldön vennék igénybe. A belföldi kiskereskedelmi árakat illetően ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatók eltérő árakat számíthatnak fel a hívó fél hálózatába irányuló (hálózaton belüli), illetve a nem a hívó fél hálózatába irányuló (hálózaton kívüli) hívások vagy szöveges üzenetek után, ahol az utóbbi ár jellemzően magasabb az előbbinél.

A roamingdíj számításának alapja: a hálózaton kívüli (a más hálózatba irányuló) belföldi hívások díja. Ezért ha az előfizetéshez különböző hálózaton belüli és kívüli árak tartoznak, a szolgáltatónak azt a díjszámítási mechanizmust kell alkalmazni, ami az adott roamingoló előfizetőre otthon, a hálózaton kívüli hívás esetén vonatkozik.


Ha például az előfizető olyan díjcsomaggal rendelkezik, amellyel Magyarországon az összes hálózatba 0 Ft-os percdíjjal telefonál (nincs a díjcsomagjában eltérő hálózaton kívüli ár megállapítva), úgy a nyaralása során is 0 Ft/perc díjért tudja hívni a másikat. Ha az előfizetők azonos szolgáltatónál vannak, és az előfizető díjcsomagja csak a hálózaton belüli hívásokra állapít meg 0 Ft/perc díjat (egymás között ingyen beszélnek), viszont a hálózaton kívüli díj 10 Ft/perc, akkor ez esetben a külföldön nyaraló előfizető szintén 10 Ft/percért fogja tudni hívni a másikat. A hívott fél számára azonban – úgy, mint belföldön – nem számítható fel díj a hívás fogadásáért.

A hívásoknál meg kell különböztetnünk a roaming hívást, és a nemzetközi hívást. Ha magyarországi előfizetőként külföldön vagyunk (Unión belül), akkor mobilunkon a hazai tarifán hívhatjuk fel egy másik uniós országban tartózkodó ismerősünket, és ugyanilyen tarifával telefonálhatunk haza is. De ha Magyarországról hívjuk fel az Unió területén tartózkodó (élő) ismerősünket a külföldi telefonszámán, akkor nekünk az nemzetközi hívásnak minősül (nem roaming hívásnak), és a nemzetközi hívás tarifáját kell fizetnünk. A külföldön tartózkodó hívott félnek természetesen nincs többletköltsége.


A változtatások érvényesek az adatforgalomra ugyanúgy, mint a hívásokra és az SMS-ekre. Azonban az adatforgalom esetében mindenkinek érdemes tájékozódnia a díjcsomagok feltételeiről, mert a szolgáltatók roamingoláskor alkalmazhatnak korlátot (pl. korlátlan belföldi adatforgalom esetén). A változások érvényesek lesznek a flottaszerződésben lévő szolgáltatásokra is.

Aki sokat jár külföldre, annak sem kell semmit külön jeleznie szolgáltatójának. Ha a külföldi tartózkodás megfelel a szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) rögzített használati feltételeknek, nem kell tennünk semmit.

Ugyanakkor a rendelet szelleme elvárja, hogy a külföldön tartózkodó betartsa a méltányos használati feltételeket. A méltányos használati – szerződéses – feltételek megsértéséről akkor van szó, ha nem időszakos utazás céljára veszik igénybe a roamingot, hanem életvitelszerű külföldi tartózkodás mellett használják, illetve huzamos ideig veszik igénybe a szolgáltatást. Ha az ügyfél szembemegy a méltányos használati feltételekkel, a szolgáltató – figyelmezetés után – felárat szabhat ki a szolgáltatásra.

A méltányos használati feltételek megsértése esetén érvényben marad a június 15-e előtt érvényben lévő díjszabás: hívásnál percenként kb. 20 forint, SMS esetén 8 Ft, adathasználatnál Mbyte-onként 18 Ft a többletdíj. A kiszabható felárak összege euróban rögzített.

A szolgáltatók azokat a szolgáltatásokat, amelyek nincsenek összhangban az uniós rendelettel, kötelesek kivezetni a piacról, illetve a változtatásokról tájékoztatniuk kell az előfizetőket.

Az unión belüli határ – Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia – mellett élőknek, ingázóknak a jövőben nem kell foglalkozniuk azzal, hogy telefonjuk éppen melyik hálózatra kapcsolódik. A szerb és az ukrán határ mentén viszont a jövőben is óvatosnak kell lennünk, hogy melyik hálózathoz kapcsolódva indítjuk hívásunkat, hiszen ez a két állam nem tagja az Európai Uniónak. Az itt élőknek a jövőben is kell még figyelni a mobiltelefon „kézi vezérlésére” az automatikus helyett.

A szolgáltatók a jövőben is küldenek SMS-t a roamingdíjas környezetről, ennek az új, kedvező szabályok mellett is lehet jelentősége, hiszen az egyes csomagoknál eltérő lehet a díj.

Az új szabályváltozás az új Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaira érvényes. Vagyis az Unió formális tagjain kívül Izlandra, Liechtensteinre és Norvégiára, illetve jelenleg még az Egyesült Királyságra is. Magyarország szomszédai közül viszont nem terjed ki Szerbiára, Ukrajnára, továbbá a nyugat-európai országok közül Svájcra sem.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy lépés hátra

Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy eltörlik a külföldi mobilhasználatra rakódó felárakat; a változtatás 2017 júniusától lép életbe. Eszerint jövő júniustól tehát már nem kell...


Ökodesign irányelv

Jövő év szeptemberétől fűtőberendezéseinkre és az ezzel összefüggő berendezéseinkre új, az eddiginél szigorúbb szabályokat vezet be az Unió, ebből kifolyólag hazánk is. Az új szabályozás jogi...