Csavarfejek

A barkácsáruházak polcain sokszor találkozunk bitfej készletekkel. A nem ritkán 50-60 darabos szettek olyan végeket is tartalmaznak melyekhez első látásra nehéz csavart párosítani. Írásunkban a ma létező, legfontosabb csavarfej-típusokat vesszük sorra.

A hagyományos, egyhornyú csavarok sokáig egyeduralkodók voltak az oldható kötőelemek között. Egyszerű kialakítás, egyszerű szerszám, könnyű gyárthatóság. Az újfajta megoldásokra a 20. század első felében jelentkezet igény, amikor nagyüzemben elkezdődött az autógyártás és több más iparág is részben vagy egészben automatizálódott. A korábban kézzel behajtott csavarok helyett olyanokra lett szükség, melyek gépi csavarhúzók által is sérülésmentesen meghúzhatóak vagy oldhatóak. Ez egy máig is tartó fejlesztési hullámot indított el, amelynek eredménye az egyre nagyobb nyomatékkal meghúzható, egyre nagyobb szilárdságú és egyre érdekesebb fejjel rendelkező csavarválaszték.

Phillips csavarfej

Az egyik legelterjedtebb kereszthornyú csavarfej kialakítás a Phillips. Kitalálója Henry F. Phillips portlandi üzletember volt, aki 1936-ban védette le találmányát. 1949-ben elvesztette védettségét, így szabadon másolhatóvá vált, és elterjedt az egész világon. A kereszthornyos kialakítás ön-központosító, így különösen előnyös gépi csavarbehajtók használatánál, amelyek szinte minden iparágban (pl. autóipar) megtalálhatók. Kézi és gépi csavarozásnál egyaránt fontos a helyes méretű keresztcsavarhúzó kiválasztása, ugyanis a kelleténél kisebb szerszám megsérülhet a behajtás során, nem is beszélve magáról a csavarról. A leghelyesebb, ha "felülről közelítünk", azaz nagyobb méretű csavarhúzót vagy bit fejet próbálunk ki, és az lesz a megfelelő, amely már éppen passzol.

Pozidriv

A Pozidriv a Phillips csavarokból fejlődött ki. Az alapvető különbség a csavarhúzónál található. Míg a Phillips csavarhúzóknál vagy bit fejeknél a henger alakú szárból négy egyforma részt "vágnak ki" (így keletkezik a kereszt forma), addig a Pozidriv csavarhúzó vége két lépcsőben készül. Ennek eredményeként a kereszt szárainak oldalai párhuzamosak egymással, ellentétben a Phillipsszel melynél elkeskenyednek. A Pozidrivnek ezen túl négy további csatlakozási pontja van - a "főkereszthez" képest 45 fokkal elforgatott "mellékkereszt" - és nincsenek rajta lekerekített sarkok mint a Phillipsnél. A bonyolítás célja az, hogy a csavarhúzó minél nehezebben ugorhasson ki a horonyból, és minél nehezebben lehessen tönkretenni, "elnyalni" a csavarfejet. A Pozidriv csavarhúzók nem alkalmasak Phillips csavarok oldására vagy kötésére (a mellékkereszt nem engedi a csavarhúzót beugorni a horonyba), fordított esetben viszont a Phillips csavarhúzók alkalmasak a Pozidriv kötőelemek bizonyos mértékű meghúzására.

Frearson csavarfej

Ez a kialakítás is nagyon hasonlít a Phillips által alkalmazott kereszthoronyhoz. A különbség az, hogy a hornyok sokkal hegyesebb (75 fokos) szögben találkoznak egymással. Nagy előnye a Phillips csavarokhoz képest, hogy egyetlen csavarhúzó vagy bit fej az összes csavarfejhez használható. A hornyok itt egy tökéletes keresztet formáznak, ellentétben a Phillips csavarokkal melynél a horony kissé lekerekített. A Frearson csavarokat alacsony szerszámigénye miatt előszeretettel használják a hadiiparban.

Imbusz

Az imbusz egy szabályos hatszög alapú, belső kulcsnyílású csavarfejfajta. Egy időben Allen-csavarnak is nevezték egy Connecticuti cég neve után, amely sokáig a szabadalmi jogokat birtokolta. Ennek a megoldásnak számos előnye van: a hozzá tartozó szerszám kicsi, könnyű, egyszerű felépítésű, olcsó. A szerszám fej nélküli csavarokhoz is használható. A csavarfej és a csavarhúzó között hat érintkező felület található, ami nagy nyomaték átvitelét teszi lehetővé. A meghúzási nyomaték könnyen befolyásolható a szerszám szárhosszával és vastagságával.
A szerszám kiválasztásánál oda kell figyelni a pontos kulcsnyílásra, mert nem biztos, hogy azonnal feltűnik, ha pl. egy 5 mm laptávú kulcsot egy 5,5 mm csavarhoz akarunk használni, azonban a meghúzásnál a csavar és a csavarkulcs egyaránt károsodhatnak. A helyzetet az is bonyolítja, hogy ez a fajta csavarfej mind metrikus mind pedig angolszász rendszerben létezik, így lehet, hogy éppen emiatt nem találjuk el a megfelelő párosítást.

Torx

A cikkünkben ismertetett csavarfejek közül a "legfiatalabb" a Torx. Gyakran hívják csillagfejű csavarnak is. A speciális forma célja az, hogy a behajtó szerszám minél nehezebben tudjon kiugrani a horonyból. A Phillips csavaroknál épp az ellenkezőjét láttuk, ott nagy nyomatéknál nem marad a helyén a csavarhúzó. A két szisztéma közti különbségre a gépi csavarhúzók egyre pontosabb nyomatékhatárolója a magyarázat. Azaz a szerszám kiugrasztása helyett a pontosabb nyomatékszabályzással kerülik el a csavar túlhúzását. A fejlesztő és a szabadalmat birtokló Textron szerint ez az elv akár tízszeresére is növelheti a szerszámok élettartamát, amelyek értelemszerűen sokkal lassabban kopnak. A Torx Plus. szerszámok megnövelt illesztőfelülete a Torx Plus csavarban garantálja a szerszám és a csavar hosszabb élettartamát. A Torx csavarok egyre elterjedtebbek, számos iparágban - így például az autó vagy számítógép iparban illetve a szórakoztató elektronikai eszközök között is - sok helyen találkozhatunk ezzel a fajtával.
Divatos megoldás az egyes csavarfajták kombinálása. Sokszor a Torx csavarokat olyan helyre építik be, amelyet az átlag felhasználónak nem kell kinyitnia, így ha a készülék szerelésébe kezd (pl. akkumulátor csere), akkor nem bont szét véletlenül olyan részeket, melyeket esetleg nem tud később összerakni (rugalmas alkatrészek, apró, széteső darabok stb.). Olyan esetekben, ahol különösen fontos, hogy csak szakember bonthassa meg az adott készüléket, speciális Torx csavart alkalmaznak, amelynek közepén egy stift áll ki, így az csak olyan célszerszámmal oldható, mely szárának végén egy üreg található.

Robertson

Avagy négyzet kulcsnyílású csavarfej. A kanadai illetőségű P.L. Robertson 1908-ban találta fel ezt az egyszerű formájú csavart. Henry Ford autógyárában a próbák során előnyösnek és jól kezelhetőnek találták a Robertson csavarokat, de végül jogi viták miatt nem kapták meg a licensz jogokat, így az autóiparban nem terjedt el ez a fajta kötőelem. Szintén a licensz körüli problémákkal magyarázható, hogy sem Angliában, sem pedig az Egyesült Államokban nem lett általánosan elfogadott a négyzet alakú kulcsnyílás. Annál népszerűbb viszont szülőhazájában, Kanadában, ahol a csavareladások 85%-át a Robertson csavarok teszik ki. A csavarhúzók szára színkódolt, így könnyen kiválasztható a megfelelő méret.

Egyéb speciális csavarfejek

Ritkán, de találkozni a Phillips Tri-Wing (háromágú) illetve a Torq-Set (eltolt négyágú) csavarjaival. Azért csak ritkán, mert ezek általában speciális felhasználási területekre készülnek, ahol fontos a különösen nagy meghúzási nyomaték (pl. repülés vagy űrhajózás). Szintén a speciális fejek közé sorolható az csavar melyen két lyuk található, meghúzása pedig egy kétágú villás csavarhúzóval történik. Végül de nem utolsósorban léteznek olyan csavarfejek is, amelyeket kialakításuknál fogva csak meghúzni lehet, oldani nem. Ezek fixre összeszerelt berendezésekben használatosak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavarhúzók

A csavarok be és kihajtását lehetővé tevő hornyok, nyílások elég változatosak. A csavarhúzók használatakor nemcsak a szárvégük, hanem a méretük, sőt a nyelük kialakítása is lényeges. Mindegyiknek...


Hőszivattyú választása

Más és más beépítést igényelnek a különböző típusú rendszerek. Minden változatnál azzal kell kezdenünk, hogy szakértő segítségével meghatározzuk a ház fűtési és – ha hűteni is szándékozunk a...