Csavarfejek kialakítása

Csavarok tartják össze az ember alkotta világ java részét. A csavarozás előnye más rögzítésekkel szemben, hogy könnyen szerelhető és utólag könnyen visszabontható. A csavarok sokféleségét a felhasználás sokfélesége határozza meg, ezért állandóan újabb és újabb típusok jelennek meg és terjednek el, amíg mások kiszorulnak a napi használatból.

Ennek, a mára igen széles palettának az elemeit sokféleképpen csoportosíthatjuk, így többek között az alapanyaguk, a meneteik típusa vagy a szilárdságuk szerint, de a leglátványosabb különbség mind között a fejkialakításukban mutatkozik meg. A csavarfej biztosítja a csavarszár egy irányban történő stabil rögzítését, valamint a tengelyirányú forgatását az össze- és a szétszereléshez. A szerelésekhez különböző kulcsok használatosak az egyszerű csavarhúzótól a villáskulcsokig, és a fejek ennek megfelelően különböző kulcsnyílásokkal és/vagy hornyokkal vannak ellátva.

A legelterjedtebb típus mind között a hatlapfejű csavar. Jellemzője, hogy a csavarfejhez kívülről kell hozzáférni, ezért alapvetően olyan helyeken alkalmazzák, ahol erre megvan a lehetőség. Szinte minden kivitel kapható, így pl. facsavar, lemezcsavar, metrikus és collos kivitelű (anyás) változatok és sok más. Mérettartománya a lehető legnagyobb minden csavartípus között, az átmérője 1 mm-től akár 100 mm-ig is terjedhet. A szereléséhez általában villáskulcsot, vagy a sokkal tökéletesebb erőátvitelt biztosító, csillagkulcsot használják, a különböző dugókulcsok pedig, könnyű és gyors szerelést biztosítanak szűk, eldugott helyeken is.
A leggyengébbtől (3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8*) a legerősebbig (8.8, 10.9, 12.9*) minden kivitel rendelkezésre áll. Az anyagminőségek terén a legkommerszebb vastól az edzett acélig, az alumíniumtól a sárgarézig, a vegyileg ellenálló műanyagtól (PA) a NONOX(r) rozsdamentes (A2) vagy saválló (A4) acélig minden elérhető. A gyártása egyszerű, ezért olcsó, és a jónak mondható erőátviteli adottságok miatt rendkívül elterjedt. Létezik tövig- és részmenetes változata. A Magyar Szabványban a tövig menetes változat szabványszáma az MSZ 2363, a részmenetesé pedig az MSZ 2360, de mára egész Európában a DIN (Német) szabvány terjedt el a leginkább, így a gyártmányok is ezeknek a szabványoknak felelnek meg. A tövig menetes változat száma DIN 933, a részmenetes változaté pedig DIN 931.
Elterjedt rövidítések pl: hlf. tm. illetve hlf. rm. cs.

A következő legáltalánosabb a hengeresfejű belsőkulcsnyílású típus. Elsősorban szűk, nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazzák, mert szerelésnél nem kell kívülről hozzáférni a fejhez, pl. gépekben, járművekben, motorburkolatok összeszerelésénél. Léteznek hozzá kézreálló "L" alakú, csavarhúzó formájú, illetve apró vitaminkapszula méretű behajtószerszámok, ún. bitek. Ugyanolyan sokféle kivitelben létezik, mint a hatlapfejű változat. Felhasználhatóságuk tekintetében a legjellemzőbbek a metrikus gépipari típusok, amelyeket anyával, vagy az öntvénybe belevágott menettel párosítva lehet szorosra húzni. Szintén létezik tövig és részmenetes alternatíva, a felhasználók eltérő igényeinek megfelelően. A méretskála csak kicsit szűkebb a hatlapfejű csavarokénál.
A hatszögű belső kulcsnyílást lassan kezdi felváltani egy új, modern, sokkal hatékonyabb erőátvitelt biztosító változat az ún. TORX kulcsnyílás, ahol a szerszám és a kulcs találkozása nem a hatszög sarokpontjainál, hanem teljes lapokon valósul meg. A hengeresfejű belsőkulcsnyílású csavar szabványszáma DIN 912. Hasonló belsőkulcsnyílású változatok még az alacsonyfejű, belsőkulcsnyílású DIN 6912 és az alacsonyfejű, kis kulcsnyílású DIN 7984 típusok. Léteznek ezen kívül süllyesztett-, "D"fejű és fej nélküli belsőkulcsnyílású csavarok is. Ez a család Európában jellemzően metrikus változatokat foglal magába, amíg a tengerentúlon elsősorban colos változatok kaphatók. Bizonyos speciális alkalmazásokkal is találkozhatunk, ezek között a legjellemzőbbek a hengeresfejű belsőkulcsnyílású lemezcsavarok, amelyeket főleg ajtók, ablakok összeszereléséhez használnak.
Elterjedt rövidítések pl.: bkny cs., (így is: hf. bkny. cs.; sf. bkny. cs.)

Fej nélküli csavarok:

Ilyenek elsősorban a menetesrudak, amelyek 1, 2 és 3 méteres csavarszárak, fej nélkül. Olyan helyeken használják, ahol nehezen beszerezhető (túl rövid, vagy túl hosszú) csavarokra van szükség, ugyanis a folyamatos szálak lehetőséget adnak arra, hogy ott vágjuk el őket, ahol - pl. helyszíni szerelésnél - szükségünk van rá. Méretskálája M1-től M60-ig terjed. Épületszerkezeteknél, elsősorban a tetőgerendák szerelésénél, azon kívül boylerek, klímaberendezések rögzítésénél stb. kiválóan alkalmazhatók. A szereléshez, csakúgy, mint az eddig felsorolt csavartípusok esetén, alátéteket és anyákat alkalmaznak. A különbség az, hogy a menetesrúd fejét valamivel helyettesíteni kell ahhoz, hogy a másik végére ráhajtott anyával és alátéttel valamit szorosan rögzíteni tudjunk. A fejet legegyszerűbben egy másik anyával és alátéttel pótolhatjuk, de megoldás lehet az is, ha a falba, vagy a betonba megfelelően beépített, vagy beragasztott acél foglalatba, ún. dübelbe hajtjuk bele a menetesrúd darabot, mielőtt valamit rögzíteni szeretnénk vele, egy külső anyával és alátéttel.
Ebből is létezik sárgaréz, és műanyag is, de a legkönnyebben beszerezhetők a 4.6, 5.6, 8.8, valamint a NONOX(r) A2-70 és A4-70 anyagminőségek.
A belsőkulcsnyílású csavaroknál említettük a hernyócsavarokat, mint fej nélküli változatokat. Többféle kivitelük létezik az eltérő igények kielégítésére; ilyenek pl. a hegyes (DIN 914), a tompa (DIN 913), a csapos (DIN 915) és a kráteresvégű (DIN 916) hernyócsavarok. A legjáratosabb méretek M3-tól M10-ig terjednek, de beszerezhetők kisebb és nagyobb méretek is. A hernyócsavarokat általában valamilyen mozgatható alkatrész pozícionálására használják. A leghétköznapibb példa lehetne az ajtókilincs párok azon oldala, amelyekbe a négyszögletű kilincsszárat belecsúsztatjuk. A hernyócsavar rögzíti és tartja pozícióban a kilincset a helyén. Hernyócsavarok léteznek belső kulcsnyílással és egyenes horonnyal egyaránt.
A hernyócsavarok anyagminősége a fentiekhez hasonlóan sokféle lehet.

Süllyesztettfejű csavarok

Ahhoz, hogy egy sík felületből ne álljon ki a csavar feje, azt be kell süllyeszteni. Ilyen csavarokról a belsőkulcsnyílású változatoknál már ejtettünk szót, de a mindennapi életben legelterjedtebbek az egyeneshornyú és a kereszthornyos változatok. A lakossági alkalmazásra a legjellemzőbb az egyszerű egyeneshornyú. Üzemi körülmények között a gyors összeszerelést elektromos vagy levegővezérlésű (ún. pneumatikus) szerszámokkal végzik. A kézi behajtáshoz képest nagy fordulatszámon dolgoznak, ezért itt a különböző kereszthornyú változatok a legmegfelelőbbek, amelyekből a behajtóhegy nem fordul ki egykönnyen a centrifugális erő hatására.

Kétféle kereszthorony - Phillips és Pozidrive - képezi az alapváltozatokat, de a fejlesztések e téren is folyamatosak, hogy minél tökéletesebb illeszkedést és erőátvitelt érjenek el. A Phillips (PH) egy viszonylag szabályos kereszt alakú, amíg a Pozidrive (PZ) egy segédhornyokkal kiegészített, kissé szétterülőbb alaprajzú, befelé csúcsosodó kulcsnyílás.
Egy harmadik változat magában ötvözi az egyenes és a kereszthorony előnyös tulajdonságait. A neve Freedrive, melynek jelentése, szabadon szerelhető: ez a kulcsnyílás egy egyenes és egy kereszthorony kombinációja egy fejben. Otthoni használat esetén egy egyszerű csavarhúzó is megteszi, de géppel is könnyen szerelhető, mert a kulcs stabilan illeszkedik, és nem fordul ki a fejből. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol az utólagos szétszedés, összerakás gyakori, mint pl. egyes elektronikus eszközök akkumulátorának takarófedelénél stb.
Rövidítések: sf. eh. és sf. kh PZ/PH cs.

Szintén süllyesztett az ún. lencsefejű csavarok feje. A süllyesztettfejűekhez képest az az eltérés, hogy a lencsefej enyhén kidomborodik a sík felületből. Ennek elsősorban esztétikai, másodsorban geometriai okai vannak, ugyanis a magasabb fejben jobban elfér a kulcsnyílás, ami nagyobb felületen történő illeszkedést garantál a csavarhúzóval.
Amíg a többi csavarnál a hosszméret csak a csavar szár hosszát jelenti, addig a süllyesztettfejű változatoknál a hosszba beleértendő a fej is. A lencsefejű csavarok hosszát a süllyesztéstől a csavarszár végéig mérjük. Átmérőit tekintve az apró M1-es műszercsavaroktól maximum M12-ig szerezhetők be. Nagyobb méreteket jellemzően már csak egyedi igény alapján gyártanak le kis szériában.
Anyagminőségek terén a süllyesztett és lencsefejű csavarok választéka sokkal szűkebb, mint az előbb felsorolt csavarfajtáknál, bár ezekből is beszerezhető acél 4.6, 4.8, 5.6, műanyag 6.6, sárgaréz, valamint NONOX(r) A2 és A4, jellemzően 700 N/mm2-es szakítószilárdsággal. Ezeknél a csavarféleségeknél a legerősebb és legellenállóbb minőség egyértelműen a NONOX(r).
Rövidítések: lf eh. vagy lf. kh PZ/PH cs.

"D" fejű csavarok

A "D" fejűeknél is ugyanolyan hornyok léteznek, mint a süllyesztett- és lencsefejű csavaroknál, beleértve az egyenes a kereszthornyot és a hatszögű, valamint a TORX belső kulcsnyílást is. A kapható méretek és anyagminőségek is nagyon hasonlók. A legfőbb különbség hogy a D fejű csavarok feje teljes mértékben felfekszi a sík felületre, és kidomborodik abból.
Rövidítések: Df eh/ Df kh PZ/PH cs.

Mind a süllyesztett, mind a lencsefejű csavarok, mind pedig a "D" és hengeresfejű csavarok metrikus (anyával szerelhető) változatban a legelterjedtebbek, de sok közülük létezik lemezcsavar és facsavar változatban is.
További változatok: az illetéktelenek hozzáférését megakadályozó ún. biztonsági csavarok, szemes, gyűrűs és kapupánt csavarok, ászokcsavarok, mosdórögzítő csavarok és még sok más, amelyek ismertetésének a megjelenés terjedelme szab korlátokat, de talán majd egy későbbi számban sor kerülhet ezek bemutatására is.

Szöllősy András
Menet-Trend kft.
www.menet-trend.hu
www.nonox.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csavar, csavarfej

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztos Fogás a Stanley-vel

A hagyományos csavarhúzók a legalapvetőbb szerszámok közé tartoznak. Kiválasztásuk a meghúzandó csavar feje szerint történik. A széles felhasználási terület a csavarok változatos kialakítását hozta...


Vezeték nélküli kényelem a villanyszerelésben

Akár több mint egy napos folyamatos igénybevételt is egyetlen akkutöltéssel bír a Bosch új GSR 14,4 VE-2 LI és GSB E-2 LI fúró-és ütvefúró-csavarozója, ha pedig lemerül, félórányi töltéssel ismét...