Csavarfejek kialakítása

Csavarok tartják össze az ember alkotta világ java részét. A csavarozás előnye más rögzítésekkel szemben, hogy könnyen szerelhető és utólag könnyen visszabontható. A csavarok sokféleségét a felhasználás sokfélesége határozza meg, ezért állandóan újabb és újabb típusok jelennek meg és terjednek el, amíg mások kiszorulnak a napi használatból.

Ennek, a mára igen széles palettának az elemeit sokféleképpen csoportosíthatjuk, így többek között az alapanyaguk, a meneteik típusa vagy a szilárdságuk szerint, de a leglátványosabb különbség mind között a fejkialakításukban mutatkozik meg. A csavarfej biztosítja a csavarszár egy irányban történő stabil rögzítését, valamint a tengelyirányú forgatását az össze- és a szétszereléshez. A szerelésekhez különböző kulcsok használatosak az egyszerű csavarhúzótól a villáskulcsokig, és a fejek ennek megfelelően különböző kulcsnyílásokkal és/vagy hornyokkal vannak ellátva.

A legelterjedtebb típus mind között a hatlapfejű csavar. Jellemzője, hogy a csavarfejhez kívülről kell hozzáférni, ezért alapvetően olyan helyeken alkalmazzák, ahol erre megvan a lehetőség. Szinte minden kivitel kapható, így pl. facsavar, lemezcsavar, metrikus és collos kivitelű (anyás) változatok és sok más. Mérettartománya a lehető legnagyobb minden csavartípus között, az átmérője 1 mm-től akár 100 mm-ig is terjedhet. A szereléséhez általában villáskulcsot, vagy a sokkal tökéletesebb erőátvitelt biztosító, csillagkulcsot használják, a különböző dugókulcsok pedig, könnyű és gyors szerelést biztosítanak szűk, eldugott helyeken is.
A leggyengébbtől (3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8*) a legerősebbig (8.8, 10.9, 12.9*) minden kivitel rendelkezésre áll. Az anyagminőségek terén a legkommerszebb vastól az edzett acélig, az alumíniumtól a sárgarézig, a vegyileg ellenálló műanyagtól (PA) a NONOX(r) rozsdamentes (A2) vagy saválló (A4) acélig minden elérhető. A gyártása egyszerű, ezért olcsó, és a jónak mondható erőátviteli adottságok miatt rendkívül elterjedt. Létezik tövig- és részmenetes változata. A Magyar Szabványban a tövig menetes változat szabványszáma az MSZ 2363, a részmenetesé pedig az MSZ 2360, de mára egész Európában a DIN (Német) szabvány terjedt el a leginkább, így a gyártmányok is ezeknek a szabványoknak felelnek meg. A tövig menetes változat száma DIN 933, a részmenetes változaté pedig DIN 931.
Elterjedt rövidítések pl: hlf. tm. illetve hlf. rm. cs.

A következő legáltalánosabb a hengeresfejű belsőkulcsnyílású típus. Elsősorban szűk, nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazzák, mert szerelésnél nem kell kívülről hozzáférni a fejhez, pl. gépekben, járművekben, motorburkolatok összeszerelésénél. Léteznek hozzá kézreálló "L" alakú, csavarhúzó formájú, illetve apró vitaminkapszula méretű behajtószerszámok, ún. bitek. Ugyanolyan sokféle kivitelben létezik, mint a hatlapfejű változat. Felhasználhatóságuk tekintetében a legjellemzőbbek a metrikus gépipari típusok, amelyeket anyával, vagy az öntvénybe belevágott menettel párosítva lehet szorosra húzni. Szintén létezik tövig és részmenetes alternatíva, a felhasználók eltérő igényeinek megfelelően. A méretskála csak kicsit szűkebb a hatlapfejű csavarokénál.
A hatszögű belső kulcsnyílást lassan kezdi felváltani egy új, modern, sokkal hatékonyabb erőátvitelt biztosító változat az ún. TORX kulcsnyílás, ahol a szerszám és a kulcs találkozása nem a hatszög sarokpontjainál, hanem teljes lapokon valósul meg. A hengeresfejű belsőkulcsnyílású csavar szabványszáma DIN 912. Hasonló belsőkulcsnyílású változatok még az alacsonyfejű, belsőkulcsnyílású DIN 6912 és az alacsonyfejű, kis kulcsnyílású DIN 7984 típusok. Léteznek ezen kívül süllyesztett-, "D"fejű és fej nélküli belsőkulcsnyílású csavarok is. Ez a család Európában jellemzően metrikus változatokat foglal magába, amíg a tengerentúlon elsősorban colos változatok kaphatók. Bizonyos speciális alkalmazásokkal is találkozhatunk, ezek között a legjellemzőbbek a hengeresfejű belsőkulcsnyílású lemezcsavarok, amelyeket főleg ajtók, ablakok összeszereléséhez használnak.
Elterjedt rövidítések pl.: bkny cs., (így is: hf. bkny. cs.; sf. bkny. cs.)

Fej nélküli csavarok:

Ilyenek elsősorban a menetesrudak, amelyek 1, 2 és 3 méteres csavarszárak, fej nélkül. Olyan helyeken használják, ahol nehezen beszerezhető (túl rövid, vagy túl hosszú) csavarokra van szükség, ugyanis a folyamatos szálak lehetőséget adnak arra, hogy ott vágjuk el őket, ahol - pl. helyszíni szerelésnél - szükségünk van rá. Méretskálája M1-től M60-ig terjed. Épületszerkezeteknél, elsősorban a tetőgerendák szerelésénél, azon kívül boylerek, klímaberendezések rögzítésénél stb. kiválóan alkalmazhatók. A szereléshez, csakúgy, mint az eddig felsorolt csavartípusok esetén, alátéteket és anyákat alkalmaznak. A különbség az, hogy a menetesrúd fejét valamivel helyettesíteni kell ahhoz, hogy a másik végére ráhajtott anyával és alátéttel valamit szorosan rögzíteni tudjunk. A fejet legegyszerűbben egy másik anyával és alátéttel pótolhatjuk, de megoldás lehet az is, ha a falba, vagy a betonba megfelelően beépített, vagy beragasztott acél foglalatba, ún. dübelbe hajtjuk bele a menetesrúd darabot, mielőtt valamit rögzíteni szeretnénk vele, egy külső anyával és alátéttel.
Ebből is létezik sárgaréz, és műanyag is, de a legkönnyebben beszerezhetők a 4.6, 5.6, 8.8, valamint a NONOX(r) A2-70 és A4-70 anyagminőségek.
A belsőkulcsnyílású csavaroknál említettük a hernyócsavarokat, mint fej nélküli változatokat. Többféle kivitelük létezik az eltérő igények kielégítésére; ilyenek pl. a hegyes (DIN 914), a tompa (DIN 913), a csapos (DIN 915) és a kráteresvégű (DIN 916) hernyócsavarok. A legjáratosabb méretek M3-tól M10-ig terjednek, de beszerezhetők kisebb és nagyobb méretek is. A hernyócsavarokat általában valamilyen mozgatható alkatrész pozícionálására használják. A leghétköznapibb példa lehetne az ajtókilincs párok azon oldala, amelyekbe a négyszögletű kilincsszárat belecsúsztatjuk. A hernyócsavar rögzíti és tartja pozícióban a kilincset a helyén. Hernyócsavarok léteznek belső kulcsnyílással és egyenes horonnyal egyaránt.
A hernyócsavarok anyagminősége a fentiekhez hasonlóan sokféle lehet.

Süllyesztettfejű csavarok

Ahhoz, hogy egy sík felületből ne álljon ki a csavar feje, azt be kell süllyeszteni. Ilyen csavarokról a belsőkulcsnyílású változatoknál már ejtettünk szót, de a mindennapi életben legelterjedtebbek az egyeneshornyú és a kereszthornyos változatok. A lakossági alkalmazásra a legjellemzőbb az egyszerű egyeneshornyú. Üzemi körülmények között a gyors összeszerelést elektromos vagy levegővezérlésű (ún. pneumatikus) szerszámokkal végzik. A kézi behajtáshoz képest nagy fordulatszámon dolgoznak, ezért itt a különböző kereszthornyú változatok a legmegfelelőbbek, amelyekből a behajtóhegy nem fordul ki egykönnyen a centrifugális erő hatására.

Kétféle kereszthorony - Phillips és Pozidrive - képezi az alapváltozatokat, de a fejlesztések e téren is folyamatosak, hogy minél tökéletesebb illeszkedést és erőátvitelt érjenek el. A Phillips (PH) egy viszonylag szabályos kereszt alakú, amíg a Pozidrive (PZ) egy segédhornyokkal kiegészített, kissé szétterülőbb alaprajzú, befelé csúcsosodó kulcsnyílás.
Egy harmadik változat magában ötvözi az egyenes és a kereszthorony előnyös tulajdonságait. A neve Freedrive, melynek jelentése, szabadon szerelhető: ez a kulcsnyílás egy egyenes és egy kereszthorony kombinációja egy fejben. Otthoni használat esetén egy egyszerű csavarhúzó is megteszi, de géppel is könnyen szerelhető, mert a kulcs stabilan illeszkedik, és nem fordul ki a fejből. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol az utólagos szétszedés, összerakás gyakori, mint pl. egyes elektronikus eszközök akkumulátorának takarófedelénél stb.
Rövidítések: sf. eh. és sf. kh PZ/PH cs.

Szintén süllyesztett az ún. lencsefejű csavarok feje. A süllyesztettfejűekhez képest az az eltérés, hogy a lencsefej enyhén kidomborodik a sík felületből. Ennek elsősorban esztétikai, másodsorban geometriai okai vannak, ugyanis a magasabb fejben jobban elfér a kulcsnyílás, ami nagyobb felületen történő illeszkedést garantál a csavarhúzóval.
Amíg a többi csavarnál a hosszméret csak a csavar szár hosszát jelenti, addig a süllyesztettfejű változatoknál a hosszba beleértendő a fej is. A lencsefejű csavarok hosszát a süllyesztéstől a csavarszár végéig mérjük. Átmérőit tekintve az apró M1-es műszercsavaroktól maximum M12-ig szerezhetők be. Nagyobb méreteket jellemzően már csak egyedi igény alapján gyártanak le kis szériában.
Anyagminőségek terén a süllyesztett és lencsefejű csavarok választéka sokkal szűkebb, mint az előbb felsorolt csavarfajtáknál, bár ezekből is beszerezhető acél 4.6, 4.8, 5.6, műanyag 6.6, sárgaréz, valamint NONOX(r) A2 és A4, jellemzően 700 N/mm2-es szakítószilárdsággal. Ezeknél a csavarféleségeknél a legerősebb és legellenállóbb minőség egyértelműen a NONOX(r).
Rövidítések: lf eh. vagy lf. kh PZ/PH cs.

"D" fejű csavarok

A "D" fejűeknél is ugyanolyan hornyok léteznek, mint a süllyesztett- és lencsefejű csavaroknál, beleértve az egyenes a kereszthornyot és a hatszögű, valamint a TORX belső kulcsnyílást is. A kapható méretek és anyagminőségek is nagyon hasonlók. A legfőbb különbség hogy a D fejű csavarok feje teljes mértékben felfekszi a sík felületre, és kidomborodik abból.
Rövidítések: Df eh/ Df kh PZ/PH cs.

Mind a süllyesztett, mind a lencsefejű csavarok, mind pedig a "D" és hengeresfejű csavarok metrikus (anyával szerelhető) változatban a legelterjedtebbek, de sok közülük létezik lemezcsavar és facsavar változatban is.
További változatok: az illetéktelenek hozzáférését megakadályozó ún. biztonsági csavarok, szemes, gyűrűs és kapupánt csavarok, ászokcsavarok, mosdórögzítő csavarok és még sok más, amelyek ismertetésének a megjelenés terjedelme szab korlátokat, de talán majd egy későbbi számban sor kerülhet ezek bemutatására is.

Szöllősy András
Menet-Trend kft.
www.menet-trend.hu
www.nonox.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csavar, csavarfej

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A speciális NONOX teraszcsavar bizonyított!

Fa padló fektetésével, javításával, parkettacsiszolással, lakkozással és hasonlókkal foglalkozom. Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezem. Megszokott dolog, hogy, amikor hajópadlót...


Multifunkciós facsavarok

Még ma is sokan gondolják azt, hogy minden facsavar egyforma, és legfeljebb a fejkialakításukban, a méretükben térnek el egymástól. Ez régen így volt, de mára már nagyon eltávolodtunk ettől....