Színes lombok között

A kertészeti nemesítői munka eredményeként egyre több cserje- és fafaj különféle változatai, fajtái között válogathatunk. Az alapfajok színes lombú változatai általában nem igényelnek más gondozást, mint zöld színű őseik, így könnyen tartható, értékes színfoltjai lehetnek kertjeinknek.

Ne csak virágzáskor legyen színes a kert

Szobanövények esetén már régóta megszokhattuk, hogy a virágbolti kínálatban szezonálisan cserélődnek a virágjukkal díszítő cserepes növényfajták. Tavasszal a ciklámen és a kankalin a sláger, nyáron a törpe gerbera, ősszel a krizantém, télen pedig a korallvirág, a karácsonyi kaktusz és a felleveleivel díszítő mikulásvirág. Ezek mellett pedig folyamatosan kaphatók levéldísznövények, amelyek előnye, hogy díszítőértékük nem csak a virágzási idő alatt jelentős, hanem színes, mintás leveleikkel folyamatosan mutatósak.
Színes lombú fajtái természetesen nem csak szobanövényeinknek vannak, hanem a kertben nevelhető fáknak, cserjéknek is. Ezek azonban még nem terjedtek el annyira hazánk díszkertjeiben, amennyire azt megérdemelnék. Ennek talán különleges megjelenésük is oka, hiszen a faiskolai árudák vezetőinek tapasztalatai szerint lehet akármilyen szép egy cserje sárga lombú változata, a vevők többsége idegenkedik tőle, mondván: ha egy növény levele sárgul, az valószínűleg beteg. Ez persze ebben az esetben nem helytálló. A színes lombú fajták általában szelekció eredményei, azaz nemesítőik hosszú ideig válogatták és szaporították tovább a hagyományostól valamilyen tulajdonságukban - esetünkben színükben - eltérő egyedeket.
Így érdekes fajták születtek. Jó példa erre a borbolya (Berberis thunbergii), melynek alapfaja zöld levelű, ám ma már többféle sárga, piros és bordólevelű változata is ismert. A somnak is vannak sárga, illetve fehér szegéllyel díszített levelű változatai. Fák közül a bükk és a juharis rendelkezik bordó lombú változattal, vagy egyre kedveltebb a zöld juhar rózsaszín mintás levelű fajtája a flamingó.
A futónövények közül jó példa az erősen színeződő vadszőlőfajta a Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'. A haragoszöld levelű meténg az egyik leggyakrabban ültetett talajtakaró növény, ennek a mintás változata a Vinca major 'Variegata'. Sövények között is találunk sárgás lombúakat úgy a fagyal, mint a puszpáng nemzetségeken belül.
E színes, vagy mintás lombú fajták jól mutatnak örökzöldek társaságában, ahol érdekes színfoltjai a kerteknek. Bár igényeik fajtánként változók, általánosságban elmondható, hogy a piros és sötét bordó színűek többnyire bírják az erős napsütést, sőt színeik ilyen helyen lesznek igazán élénkek. A sárgás lombúakat inkább olyan helyre ültessük, ahol szórt fényt kapnak. Itt szükség lehet némi kísérletezésre, mivel a színes lombú fajták többsége, ha túl árnyékosnak találja helyét, akkor egyszerűen visszazöldül, mint az alapfaj, amelyből szelektálták. Tehát, ha azt látjuk, hogy ültetés után e növények valamelyikének a színe nem élénkül, hanem ellenkezőleg, halványodni kezd, akkor még nem késő újra átültetni naposabb helyre.

Konténeres példányokat nyáron is ültethetünk

A cserépben, konténerben forgalomba hozott díszfák, és cserjék előnye, hogy szabadgyökerű, vagy földlabdás társaiktól eltérően nem csak a csapadékosabb tavaszi és őszi szezonban, hanem nyáron is kiültethetők. Ennek oka, hogy a gyökérzet nem sérül, mint a hagyományos termesztésűeknél, így a konténerből kikerülő példányoknál nem jelentkezik a lankadás, sokkal jobban viselik az áttelepítést.
A konténerben nevelt növényeknek ültetés előtt akkora gödröt ássunk, ami körülbelül 10 centiméterrel mélyebb, mint cserepük magassága. A gödör aljára terítsünk néhány centiméter vastagságban jó minőségű, laza szerkezetű virágföldet. A konténerből emeljük ki a növényt. Ez merev falú esetén általában könnyen megy, a fóliazacskós konténert célszerűbb levágni a gyökérzetről. Az az ideális, ha a növény gyökérzete már teljesen átszőtte a talajt, de nem öregedett még bele, nincsenek bebarnult, a cserépben többszörösen körbecsavarodott, vagy a cserép alján kibúvó gyökérszálak. Az sem kedvező, ha még nincs eléggé átszőve a konténer földje gyökerekkel, mert így kiemeléskor darabokra eshet a földlabda, ami megbolygatja a gyökereket.
A növényt helyezzük a gödörbe, és ha mégis vannak hosszú gyökerei, azokat bogozzuk ki, és sugarasan helyezzük el a gödör alján. Ez több szempontból is fontos. A gyökerek irányításával így elejét vehetjük annak, hogy a laza és tápdús termesztő-közegben maradjanak a továbbiakban is, ezzel növelve a kiszáradás veszélyét. Mivel a kerti talaj általában nem olyan jó minőségű, mint a kertészetekben konténerföldként alkalmazott tápdús és tőzeges földkeverék, ezért a növény gyökerei - ha nem irányítjuk őket - inkább ebben koncentrálódnak még a kiültetést követően is. A sugarasan elrendezett gyökerek másik előnye, hogy egy stabil, a növényt jól megtartó pányvázó gyökérzet alapjaiul szolgálnak, így a későbbiekben erős szél, vagy hónyomás esetén is nehezebben dől ki a növény.
A konténerből kiemelt növény gyökereit nem kell metszeni, csupán a sérült részeket távolítsuk el róla - ha látunk rajta ilyet. A beültetett egyedet alaposan öntözzük be, és visszatemetéskor a talajt jól tömörítsük a gyökérzet köré. Tömörítés híján megeshet, hogy üres részek maradnak a kerti talaj és a földlabda között, ami kiszáradáshoz vezethet.
A nyáron ültetett fát, cserjét eleinte rendszeresen öntözzük akkora vízadagokkal, hogy ne csak a talajfelszíni, hanem az alul elhelyezkedő gyökereknek is jusson elegendő nedvesség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: színes, lomb

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Design és erő kompromisszumok nélkül

A HITACHI kerti gépei új motort kaptak, és az új motorokat rögtön új köntösbe bújtatták. Egy valami nem változott: minden egyes benzinmotoros gép professzionális használatra készült.


Hasznos kerti apróságok

Rengeteg olyan kerti kisgép kapható, amelyek egy-egy nagyon speciális munkafolyamat elvégzésére alkalmasak - és csak arra. Ezek nélkül meg lehet lenni, fenntartható egy kert, de az egyedi...