Télizöldek

A télizöldek, a télre leveleiket elvesztő díszcserjéktől eltérően hosszabban, akár a tél végéig is lombosak maradnak. Előnyeik közé tartozik, hogy felfogják a szelet, de legalábbis csökkentik erejüket, hófelfogásuk is hasznos lehet, és a nálunk telelő madarak bennük építenek fészket. Ezek mellett hasznos, hogy a lombjukra rakódott port és szennyeződéseket legkésőbb tavasszal a talajra juttatják. Így hasznosul a talajszennyeződéseket is semlegesíteni képes úgynevezett puffer hatás.

A hidkot orbáncfű hibrid eredetű. Felálló ágazatú cserje, magassága másfél méter. Hajtásai vöröses színűek, levelei átellenes állásúak, hegyes lándzsa alakúak, felületükön sötétzöld, aljukon halvány szürkés-zöld színűek. Virágaik nagyon díszesek, csésze alakúak. A félárnyékos helyet és a tápanyagban gazdag, üde talajt kedvelik. A szárazságra kifejezetten érzékenyek. Metszésük nagyon fontos, mert csak akkor várható virágképzés, ha 2-3 évente sor kerül az ifjító metszésre. Szaporításuk nyári zölddugványozással történik a kertészetekben.
A lándzsás lonc Kínából származik. Felfelé álló ágazatú cserje, magassága elérheti a 2 métert is. Hajtásai jól láthatóan serteszőrűek. Levelei kihegyezetten lándzsásak, 5-10 cm hosszúak és sötétzöld színűek. Virágai rövid csövűek és kissé szőrösek, termései húsos piros bogyók. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli és kifejezetten a jó minőségű kerti talajon érzi jól magát. Metszése legfeljebb csak csúnya megkopaszodásakor szükséges. Szaporítása fásdugványozással a legegyszerűbb. A télre is lombtartó lonctársak, az illatos lonc és a korai lonc ugyancsak korai virágzású díszcserjék.
A bokor formájú média borbolya parjuvel hibrid eredetű. Gallyai és hajtásai tövisesek. Levelei tojásdad alakúak, fényes élénk zöldek, de őszre megpirosodnak. Virágzása május elejétől a hónap végéig tart. A félárnyékos fekvésű, mérsékelten száraz talajt kedveli. Szaporítása kertészetekben hajtásdugványozással történik.
A széles, vagy tojáslevelű fagyal Japánból származik. Sűrűn felálló ágazatú bokor, magassága 2 méter körüli. Levelei rendszerint rövid nyelűek, közel 4 centi hosszúak. Virágai pártacsövűek és illatosak, apró tömött bugavirágzatban nyílnak. Virágzása júliusban kezdődik és ebben a hónapban be is fejeződik. Közepes vízellátottság mellett a félárnyékos fekvést kedveli. Metszése rügyfakadás előtt szükséges. Szaporítása arasznyi fásdugványaival, szabadföldbe való eldugványozással történik.
Az áttelelő levelű közönséges fagyal levelei nyáron sötétzöldek késő ősszel lilás-zöldre színeződnek. Bogyótermése díszesen fénylő fekete, ami szeptembertől januárig díszíthetik kertünket. Minden másban megegyezik a széles levelű fagyallal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tél

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Közel nulla energiaigényű épületek 2020-tól

A CO2 kibocsátás növekedése nem a Földet veszélyezteti – hiszen évmilliárdos története során bolygónk már több magas széndioxid koncentrációt kihevert –, hanem az emberi civilizációt - hangzott el...