Télizöldek

A télizöldek, a télre leveleiket elvesztő díszcserjéktől eltérően hosszabban, akár a tél végéig is lombosak maradnak. Előnyeik közé tartozik, hogy felfogják a szelet, de legalábbis csökkentik erejüket, hófelfogásuk is hasznos lehet, és a nálunk telelő madarak bennük építenek fészket. Ezek mellett hasznos, hogy a lombjukra rakódott port és szennyeződéseket legkésőbb tavasszal a talajra juttatják. Így hasznosul a talajszennyeződéseket is semlegesíteni képes úgynevezett puffer hatás.

A hidkot orbáncfű hibrid eredetű. Felálló ágazatú cserje, magassága másfél méter. Hajtásai vöröses színűek, levelei átellenes állásúak, hegyes lándzsa alakúak, felületükön sötétzöld, aljukon halvány szürkés-zöld színűek. Virágaik nagyon díszesek, csésze alakúak. A félárnyékos helyet és a tápanyagban gazdag, üde talajt kedvelik. A szárazságra kifejezetten érzékenyek. Metszésük nagyon fontos, mert csak akkor várható virágképzés, ha 2-3 évente sor kerül az ifjító metszésre. Szaporításuk nyári zölddugványozással történik a kertészetekben.
A lándzsás lonc Kínából származik. Felfelé álló ágazatú cserje, magassága elérheti a 2 métert is. Hajtásai jól láthatóan serteszőrűek. Levelei kihegyezetten lándzsásak, 5-10 cm hosszúak és sötétzöld színűek. Virágai rövid csövűek és kissé szőrösek, termései húsos piros bogyók. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli és kifejezetten a jó minőségű kerti talajon érzi jól magát. Metszése legfeljebb csak csúnya megkopaszodásakor szükséges. Szaporítása fásdugványozással a legegyszerűbb. A télre is lombtartó lonctársak, az illatos lonc és a korai lonc ugyancsak korai virágzású díszcserjék.
A bokor formájú média borbolya parjuvel hibrid eredetű. Gallyai és hajtásai tövisesek. Levelei tojásdad alakúak, fényes élénk zöldek, de őszre megpirosodnak. Virágzása május elejétől a hónap végéig tart. A félárnyékos fekvésű, mérsékelten száraz talajt kedveli. Szaporítása kertészetekben hajtásdugványozással történik.
A széles, vagy tojáslevelű fagyal Japánból származik. Sűrűn felálló ágazatú bokor, magassága 2 méter körüli. Levelei rendszerint rövid nyelűek, közel 4 centi hosszúak. Virágai pártacsövűek és illatosak, apró tömött bugavirágzatban nyílnak. Virágzása júliusban kezdődik és ebben a hónapban be is fejeződik. Közepes vízellátottság mellett a félárnyékos fekvést kedveli. Metszése rügyfakadás előtt szükséges. Szaporítása arasznyi fásdugványaival, szabadföldbe való eldugványozással történik.
Az áttelelő levelű közönséges fagyal levelei nyáron sötétzöldek késő ősszel lilás-zöldre színeződnek. Bogyótermése díszesen fénylő fekete, ami szeptembertől januárig díszíthetik kertünket. Minden másban megegyezik a széles levelű fagyallal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tél

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangszigetelés az emeletek között

Az emeletközi födémek szigetelésének kizárólag akusztikai követelményeket kell teljesítenie. A nyugalom, a kellemes közérzet, a zavartalan alvás igénye megköveteli a megfelelő hangszigetelést. A...


Táblagépek

Azt mondják, hogy a notebook-ok, netbookkok piaca kissé visszaesett. A "tettes" valószínűleg egy gyorsuló ütemben terjedő számítástechnikai újdonság, a tablet, vagy kicsit magyarosítva; táblagép.