Frissítő aromaforrás a konyhában

Kávéfőzők

A kávézásnak több évszázados hagyománya van. Mindenkinek megvan a kedvenc aromája, a napi adagja, és a lefőzött kávé erőssége sem lényegtelen. Ahány ember, annyi szokás és kávé. A készítéséhez szükséges készülék pedig a háztartások egyik leggyakrabban használt konyhai berendezése. Képességeik igencsak eltérőek, mint ahogyan a formájuk is. A magasan kvalifikált masinák - többek között - még arra is képesek, hogy reggel maguktól lefőzzék a kávét. Akinek úgy tetszik, a konyhabútorba is beépítheti, ha ilyen típusú készüléket választ. Jellegzetes megoldásaikat, speciális szolgáltatásaikat ismertetésünkben mutatjuk be.

Kávé főzésekor forró víz lúgozza ki az őrölt szemcsék tartalmát. Az egyedi pörkölés adja meg a főzet karakteres, jól felismerhető aromáját, ízvilágát. Ezt az őrlés finomsága és frissessége, valamint a víz mennyisége minősége is jelentősen befolyásolja. A kávéörlemény alapos kilúgozására csak friss lágy víz alkalmas, a kemény vízbe ezért érdemes egy késhegynyi szódabikarbónát tenni. A továbbiak viszont már a kávéfőzőktől függ, hogy milyen lesz maga a főzet.
A kávét nyílt, vagy zárt rendszerű készülékben szokás lefőzni. A nyílt rendszerbe tartoznak a ma egyre kedveltebb filteres főzők. Ezeknél a filterbe helyezett őrölt kávét a többnyire 1-1,5 l-es tartályban felforralt víz lúgozza ki. Egy főzet 8-15 csésze kávé készítését teszi lehetővé kb. 10 perc alatt. A zárt rendszer lényege, hogy a tartályban gyorsan felhevült vizet gőztúlnyomás, vagy a korszerűbb készülékeknél elekromágneses nyomásfokozó préseli át az őrleményen. A kávé így gyorsabban készül el. A lényeg, hogy a zárt tartályban felforralt víz a felette kialakult gőz nyomására áramlik át a szűrőkkel ellátott, tartályba töltött kávészemcséken, és a kifolyón keresztül már illatos kávé csordogál a kiöntőedénybe, vagy közvetlenül a kávés csészébe.
Van aki inkább az ún. hosszú-, sok vízzel készült kávét, mások az erős, kevés forró vízzel alaposan kilúgozott presszókávét, megint mások pedig a hosszabb, de habosított és utólag adalékokkal ízesített cappucinót, melanzst kedvelik. Kávéfőzőnket ezért úgy célszerű kiválasztani, hogy esetenként többféle kávé készítése se okozzon problémát. A forgalmazott kávéfőzők választéka erre bőséges lehetőséget biztosít, hiszen a filteres, presszó kávéfőzőkön kívül a kombinált készülékek különféle változatai sorakoznak a polcokon.

Filteres kávéfőzők

Általában 10-15 csésze ún. hosszú kávé készítésére alkalmasak. Víztartályuk 1-1,4 l-es, ám az újabb típusok között kimondottan kétszemélyes, kis kapacitású filteres főzők is megjelentek. Ezek víztartálya csak 2 dl-es, újszerű a megjelenésük, de egyébként adottságaik hasonlóak a nagyobb kapacitású filteres készülékekhez. A filteres főzők némelyikénél választható nemcsak a készítendő kávé mennyisége, hanem annak lágy, normál, vagy erős aromáját is előre meg lehet határozni.
A kávé szűrését általában tartóra helyezett papírszűrők vagy könnyen tisztítható műanyagszűrők végzik el. Az őrölt kávé ideális kilúgozását a mélyforrázó technika csigaalakban vezetett vízvezetése biztosítja. A kifolyt kávé kivétel nélkül aromazáró szeleppel ellátott kannába gyűlik össze, nemritkán a kanna melegen tartó lapon áll, vagy a kávét termoszrendszerű kanna tartja melegen. E készülékek formája igen változatos, az igényesebbeket egyre több rozsdamentes acél elem díszíti. Optimális használatukat megkönnyíti az elektronikus vezérlés, amely pl. a forralás végén kikapcsolja a vízhevítőt, de a melegítőlapot nem. A digitálisan előre beprogramozható készülékek pedig a kényelmünket szolgálják.

Zárt rendszerű főzők

E csoportba a korszerű presszó kávéfőzők tartoznak, és ezek többnyire ún. túlnyomásos rendszerűek, ami magas hőmérséklettel és erős gőzfejlődéssel jár. A zárt víztartályban a forralt vizet a felette keletkező gőz nyomja át a kávéörleményen. A kilúgozás során a főzetbe járulékosan keserű és savanyú anyagok is kerülnek a kávé szemcséiből, ez adja a főzet jellegzetesen markáns izét. Általában 2-4 személyes a kávé- és a víztartályuk, teljesítményfelvételük pedig 750- 850 W közötti. Hagyományosnak mondhatók a kotyogó rendszerű főzők, amelyek víztartályát főzőlappal, vagy gáztűzhelyre állítva kell biztosítani, de az újabb kotyogókat már a készülék aljára szerelt elektromos fűtőegységgel kiegészítve is gyártják.
A presszófőzőket a "mellékszolgáltatásaikat" mérlegelve ajánlatos kiválasztani. Ilyen pl. az automata fűtéskapcsoló, amely a lefőzés után automatikusan lekapcsolja a víztartály melegítését, megakadályozva ezzel a túlfűtését. Számoljunk azonban azzal, hogy a készülék hőmérsékletének csökkenésekor a fűtőrendszer visszakapcsol, illetve ettől kezdve ki-be kapcsolgatja magát a készülék. Ez gyors károsodást nem okoz ugyan, de azért igyekezzünk elkerülni a kávéfőző "bekapcsolva felejtését".
Minden készüléken van gőzölő, amivel kávét, vagy tejet habosíthatunk, és természetesen a kihűlt kávét is ideálisan, túlforralás nélkül felmelegíthetjük. A gőzölő használatához a tartályba kevesebb vizet kell tenni, és csak rövid felfűtési idő szükséges, a kapcsolót pedig gőzölő állásba kell fordítani. A levehető alátétlap a könnyebb tisztítást szolgálja, ám ha, az a poharat is melegen tartja, az már valóban méltányolandó plusz szolgáltatás. A kávé aromáját a kanna aromazáró fedele őrzi.
Az igényesebb kávéfőzők között gyakoriak a kombinált készülékek, amelyek filteres és presszó kávé készítésére is alkalmasak. A kombinált készülékek előnye, hogy igény szerinti erősségű kávét lehet velük készíteni. Ilyen készülékeknél többnyire két különfűtött víztartály van, és a kapcsolóval lehet "üzemmódot", aromaerősséget választani. Esetenként a lefőzendő kávé mennyiségét is szabályozni lehet, sőt a programozható gyártmányok sem ritkák.
A főzők új generációja szerkezetileg másként működik, ugyanis ezeknél a forró vizet nem a gőz nyomása, hanem egy mágneses pumpa nyomja át a kávétartályon. Az ilyen főzők 95 fokos vízzel működnek, amit hőmérséklet-szabályozó automatika tart szinten, és az üresjáratot is szabályozza. A kávét pedig a beépített daráló őrli a kívánt, illetve a programpanelen beállított mennyiségben és szemcseméretre. A zaccot külön tartályba gyűjti, amit csak hosszabb idő után kell kiüríteni. A víztartály ezeknél 1,5 l körüli, és természetesen programozott mennyiségű kávénak megfelelően adagol és szabályoz mindent. Az ilyen készülékekkel készült kávé kellemesen telt ízű, habos a teteje és mentes minden kellemetlen mellékíztől. Természetesen igényes jószágok, mint ahogyan a konyhabútorba építhető kávéfőzők is. Ezek előnye, hogy csak elektromos bekötést igényelnek, nagy víztartályuknak köszönhetően csak időnként kell a kávét és a vizet utántölteni és a zaccot eltávolítani. Természetesen ezek is előre programozhatók, rendkívül dekoratívak és ennek megfelelően elég drágák is, viszont nagyon kényelmes a használatuk, hiszen nincsenek útban a munkapulton.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kávé, kávéfőző

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...


Kávé a zacskóból

Ha utazás közben sem szeretnénk nélkülözni a jó minőségű kávét, a Coffeebrewer előre csomagolt terméke lehet az egyik megoldás.