Szabálytalan vételezés: vízlopás, áramlopás, gázlopás

2022-08-09 10:44:50 | Módosítva: 2022-08-09 11:11:31

A villanyórák, vízórák, gázórák manipulálása, a mérő megkerülése és számtalan lopási trükk sokkal gyakoribb tevékenység, mint gondolnánk. Pedig nem egyszerű csínről, nem is „ügyes megoldásról” van szó, hanem keményen büntetett cselekményről, ami ráadásul nagyon sokszor életveszélyes beterheléseket is jelent. Jó ha tudjuk, hogy fogyasztóként felelősséggel tartozunk a mérőóránkért. Ha azzal bármiféle manipuláció történik, azért az ott lakót és az óra tulajdonosát is kérdőre fogják vonni.


A fogyasztónak kötelezettsége megóvni fogyasztásmérőjét, a mérési és a vezetékrendszert, a plombákat, illetve a szolgáltató által elhelyezett egyéb jelzéseket. Szabálytalan vételezővé válik valaki már akkor is, ha nem jelenti be haladéktalanul a szolgáltatónak a fogyasztásmérő vagy a mérési rendszer plombáinak, jelzéseinek sérülését vagy hiányát. Pláne, ha eltávolítja, meghamisítja, megrongálja a készülék vagy a mérési rendszer plombáit, jelzéseit, és ez által lehetővé válik a méretlen vételezés (lopás). Méretlenül veszi igénybe a szolgáltatást, a fogyasztásmérő vagy a mérési rendszer megbontásával vagy megkerülésével, illetve a szolgáltató engedélye nélkül rácsatlakozik a vezetékrendszerre vagy visszakapcsolja a szolgáltatást a felhasználási helyen.

Szabálytalan vételezés esetén

A villamos energia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltató kötbér, illetve a felmerült költségek megfizetésére szólítja fel a fogyasztót. A kötbér mértéke a több százezer forintot is elérheti. A fogyasztónak kötelezettsége, hogy óvja fogyasztásmérőjét, a mérési és vezetékrendszert, a plombákat, illetve a szolgáltató által elhelyezett egyéb jelzéseket. A mérőórát óvni kell a környezeti, mechanikai hatásoktól, külső hozzáféréstől. Ne engedjük, hogy a mérési rendszerünkön, vezetékrendszerünkön, illetve a fogyasztásmérőn illetéktelen személyek beavatkozást végezzenek. Amint észleljük, hogy a készüléken rendellenesség történt – hiányoznak a plombák, megsérült vagy eltűnt a mérő stb. –, késlekedés nélkül jelezzük szolgáltatónak és a rendőrségnek!

Amennyiben a fogyasztásmérőn hibát észlelünk, ne próbálja megjavítani, azonnal hívjuk a szolgáltató hibabejelentő szolgálatát. Előzzük meg a fogyasztásmérő sérülését vagy szennyeződését. Felújításkor vagy takarításkor ne fessük le, ne csiszoljuk, és ne súroljuk!

Mivel a fogyasztásmérő az ún. elosztói vezetékhálózatot üzemeltető szolgáltató tulajdona, a szabálytalan vételezések felderítése érdekében a felhasználási helyeken ellenőrzéseket végezhet. A fogyasztó köteles ebben együttműködni. A szolgáltató bármikor, előzetes bejelentés nélkül is jogosult a fogyasztásmérő ellenőrzésére. Az ellenőrzéseket a felhasználó, képviselője vagy független tanú jelenlétében lehet lefolytatni.


Az ellenőrzés során a felhasználási helyen megjelenő személyeket felkérhetjük arra, hogy igazolják magukat, és a szemle megkezdése előtt tájékoztatást kapjunk az ellenőrzés céljáról. Az ellenőrzés során folyamatosan jelen lehetünk, figyelemmel kísérhetjük a szolgáltató ellenőreinek tevékenységét, és jegyzőkönyvben megtehetjük észrevételeinket az ellenőrzéssel kapcsolatban. A jegyzőkönyvet figyelmesen olvassuk végig, ugyanis – egyet nem értése esetében is – kötelességünk aláírni, ugyanakkor mi is rögzíthetjük benne észrevételeinket. Az ellenőrzés során nyilatkozzunk arról, hogy egyetértünk-e a jegyzőkönyvben foglaltakkal, elismerjük-e a szabálytalan vételezést. Amennyiben nem, akkor panaszunkkal először a szolgáltatóhoz kell fordulni.

A számlázás csak hitelesített fogyasztásmérő mérése alapján történhet. Lejárt hitelességű, illetve pontatlan mérés esetén a szolgáltató nem állíthat ki számlát. Abban az esetben, ha a meghibásodás tényleges időpontja nem állapítható meg, becsléssel határozzák meg a hibás mérés időtartamát. Megállapodás hiányában a hibás mérés időtartama egy év. Ha a hibás mérést követő időszakban a felhasználó fogyasztási szokásaiban lényeges változás következett be, a hibás mérést követő egy év felhasználási adatai alapján történik az elszámolás.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a fűtési szezon: ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

A gáz árának emelkedése miatt idén még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a...


Láncfűrész élezés

Ha favágás közben úgy érezzük, hogy nem úgy halad a munka, mint azt megszoktuk, álljunk meg és végezzük el a láncélezést! A láncot élezni kell minden tankoláskor, és természetesen akkor is, ha...