A hőszigetelés sorrendje

2022-08-20 10:05:19 | Módosítva: 2022-08-20 10:10:24

A hőszigetelést könnyű elrontani, és az egyik legáltalánosabb probléma a nem megfelelő sorrend. Hiába valókká válhatnak a minőségi alapanyagok, ha kihagyunk épületrészeket, mert evvel sokszor több kárt okozunk, mint amennyi hasznot. A megfelelő szakember kiválasztása is sajnos nagyon nehéz, mert hiába ismerik a kivitelezők az alapanyagok felhasználását, ha alapvető ismeretekkel nincsenek tisztába, esetleg látványos, de rossz lesz a végeredmény.


Például nem mindegy

Nem mindegy, hogy előbb a födémet vagy a homlokzatot hőszigeteljük-e. Ha a födém nincsen szigetelve, akkor a homlokzati hőszigetelés szinte értelmetlenné válik, és ez fordítva is igaz. A lakás melege hasonlóan távozik az épületből, mint amikor egy gyertya ég. Felfelé távozik a legtöbb hő, de az oldalirányú áramlás is jelentős. Próbáljuk ki, óvatosan tegyük a kezünket egy égő gyertya lángja fölé, érezni fogjuk, hogy hol a legmelegebb. A mennyezeten hasonlóan távozik a fűtött lakás hője, hiába van a homlokzat leszigetelve.

Elsőként határozzuk meg azt, hogy a házon melyek azok a helyek, amik a legkevésbé szigeteltek. Általában ez a födém, így az esetek jelentős részében itt kell kezdeni a szigetelést. Ez a hőszigetelések egyik legegyszerűbb munkálata, hiszen mindössze méretre kell vágnunk a szükséges szigetelőlapokat, és szorosan egymás mellé kell fektetni a padláson. Ha ún. lépésálló hőszigetelőlapokat választunk – amik keményebbek –, akkor a padlás ugyanúgy használható marad, járható marad a felülete.

A födémszigeteléssel sok energiát spórolhatunk meg, de a következő még ne a falak burkolása legyen, mert ennél sokkal fontosabb a lábazat. Az egyik legnagyobb hiba a házak szigetelésekor, ha a lábazat kimarad. Ide olyan hőszigetelő lapokat kell választani, melyek képesek tartósan ellenállni a nedvességnek. A lábazat szigetelése után érezhetően melegebb lesz a padló a lakásban.

Amikor a födém és a lábazat készen van, csak ez után következzen a homlokzat hőszigetelése, mert normál esetben a falakon keresztül cserélődik a legkevesebb hő. Természetesen, ha a teljes homlokzati szigetelést végzik, munkafázisban lehet az utolsó lépés a lábazat hőszigetelése, de ne teleljünk át éveket csupasz lábazattal.
A homlokzati hőszigetelés és a lábazati hőszigetelés szakszerű kivitelezése is nagyon fontos, mert ha hőhidak alakulnak ki, páralecsapódás és így penészesedés lesz a falakon, éppen abban a magasságban, ahol a bútorok is akadályozzák a levegő szabad áramlását, ami nagyon kedvez a penészesedés kialakulásának.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ThermoShield hőpajzs

2005 óta forgalmazott Thermo-Shield „hőpajzs”, mely 50%-ban mikroméretű kerámiagömbökből épül fel. Rétegvastagsága kb. 0,3 mm, és hőszigetelő festékként alkalmazzák, elsősorban épülethomlokzatokon,...


Hőszigetelés előtt vízszigetelés

Az épületfelújítások során, legtöbben a külső hőszigetelésre helyezik a hangsúlyt, de a megfelelő hőszigetelés felhelyezése előtt a falnedvesedéssel is foglalkozni kell. A hagyományos...