Látványkandallók

2022-08-20 10:12:24 | Módosítva: 2022-08-20 10:15:24

Egyesek giccsnek tartják, mások valamiféle utánzatnak, mégis rendületlenül terjednek a látványkandallók. Tény, hogy hangulatos színfoltja lehet egy nappali szobának, és még kiegészítő fűtésnek is alkalmas. Különösen igaz ez akkor, amikor az alapfűtés nem elektromos, pl. egy gázellátási probléma kiváltására megfelel az elektromos fűtés.


A látványkandallók életszerűsége ma már valóban szemkápráztató. Mulatságos, amikor vendégeink félve közelítenek a „tűzhöz”, és nem merik megérinteni a látványkandalló üvegfalát – félve a „forróságtól”. Az élmény szinte tökéletes, egészen áthangolja az embert televíziózás, olvasás, zenehallgatás közben a mellette „lobogó tűz”. Tűz persze nincs, csak a látványa, de így a nyílt láng veszélyességét is kiiktatjuk.

A látványkandallók többféle elven működhetnek, de mindegyik élethűen szimulálja a lobogó tüzet. A legegyszerűbb megoldásnál a kandalló közepében festett műanyagból készült „farönköket” helyeznek el, ami mögé legtöbb esetben selyemből készült színes anyagcsík kerül, alatta pedig izzólámpa és egy ventilátor található. A lámpa megvilágítja a fát, a ventilátor pedig mozgatja a levegőt, melynek hatására a selyem hullámzása a lobogó láng hatását kelti.

Kicsit drágább modelleknél is hasonló az elv, de ezeknél a „tűzifa” alatt egy forgó reflektor van. Ennek a kiegészítésnek köszönhetően a lámpából kilépő fényben ragyognak a fahasábok, ami táncoló lángok illúzióját kelti.

A modernebb modellekben a tűz illúzióját úgy érik el, hogy a fényt vízgőz felhőjére vetítik, a megvilágításhoz pedig színes LED-eket használnak. Egy ilyen látványkandalló fogyasztása a LED-eknek köszönhetően minimális, de a fenti elven működők sem fogyasztanak sokat.Látványkandallók készülhetnek falra szerelhető változatban, ami azt a hatást kelti, hogy a kandalló a falba van beépítve. Ezek „beszerelése” sem bonyolult; csak ki kell csomagolnia a készüléket, meg kell találni a számára megfelelő helyet, összerakni és bedugni a konnektorba. Ennek időtartama mindössze pár perc. Nincs szükség kéményre, nincs szükség speciális elektromos berendezések előkészítésére. A kandalló lehet önálló egység is, mely egy vaskályhához hasonlóan saját lábain áll, és bárhová elhelyezhetjük, sőt – ha megunjuk – áthelyezhetjük máshová.

A színvonalasabb modelleknél különböző látványelemeket és színeket állíthatunk be. Az élethű lángok lehetnek citromsárga tónusúak vagy mélyvöröses, narancsos színekben is játszhatnak. A kékes és citromsárga színű lángok összjátéka elvarázsolja a látványt élvezőket, és hihetetlen nyugalmat áraszt.

A kandallóban lévő látványparázs is variálható. Akár rönk, kristály vagy kavics kivitelek közül választhatunk, melyek szintén kombinálható színekben jelenhetnek meg. A kandalló olyannyira személyre szabható, hogy szinte bármilyen stílusú és hangulatú enteriőrben a szoba legfőbb dísze lehet. Méretben is meglehetősen nagy a választék, a 40-50 cm-es „tűztértől” akár méter felettieket is megvásárolhatunk. Egy tágas nappali valószínűleg igényli nagyobb méretet, bár kétségtelenül ezzel az ár is növekszik.

A falra szerelhető kandallókhoz a nagyobb forgalmazó cégeknél számtalan burkolat közül választhatunk, melyet a lakás színeihez, hangulatához illeszthetünk. A kandallóburkolat gyönyörűen játszhat a fa és a tégla struktúráinak ötvözésével, mely végeredményben különleges, mégis otthonos és meghitt hatást kelt. Egy tömör ébenfa burkolat például nagyon elegáns hatású lehet, a szoba valódi díszévé teszi a kandallót.

Egy modern készülék természetesen távirányítható, ami kényelmessé teszi használatát, és lehetővé teszi a különböző funkciók távoli vezérlését. Még a kanapéról sem kell felállnunk, hogy gyönyörködhessünk a lakás díszében, változtathassuk a színeket és formákat.

A fűtési funkció tulajdonképpen független az elektromos látványkandallótól. Ez egy egybeépített fűtőventilátort jelent, melynek be és kikapcsolása a használótól függ. Ha a meleget más berendezés biztosítja, vagy nyáron éppen a napsugár, a látványelem önmagában is megjeleníthető. Ha pedig egy kis plusz melegre van szükségünk – talán éppen egy hűvösebb nyári estén, amikor a normál fűtést nem akarjuk bekapcsolni –, akkor az is csak egy gombnyomás. Vannak viszont olyan látványkandallók is, melyek egyáltalán nem rendelkeznek fűtési funkcióval.

Biokandalló

Látványkandalló nem csak elektromos megoldású lehet. A füstmentes kandallók is az igazi kandallók hangulatát idézik, de itt a tűz maga valódi, viszont elhelyezéséhez, beépítéséhez nincsen szükség kéményre, hiszen nem bocsájt ki füstöt, vagy káros anyagokat. A füstmentes kandalló a tűz minden kellemes tulajdonságát érezteti, a füst kivételével. Üzemeltetése egyszerű, kényelmes, tiszta, és nem igényel hosszas előkészületeket, mint egy fatüzelésű kandalló. A kandallóban egy speciális anyag ég, amit bioetanolnak neveznek. Ez az anyag egyfajta alkohol, ami teljesen környezetbarát, és aminek használata kémény nélkül is teljesen biztonságos. A tűztér tisztítására szinte egyáltalán nincs szükség, mert az alkohol mindenféle égéstermék nélkül ég, nem marad utána se hamu, se kosz, se korom.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangulatok és formák

Környezetünknek hangulati értéke van, ami jó esetben inspirál, nyugtat, feltölt. A rosszul megtervezett vagy kellően át nem gondolt berendezések, színek, fények rosszul befolyásolják közérzetünket....