Az agroszövet és geotextil kiskerti felhasználás

2022-08-09 10:31:46 | Módosítva: 2022-08-09 10:44:09

A kertben sok esetben szükséges lehet a talaj fedése. Ez a módszer segít a gyommentesen tartásban, megőrzi a talaj hőmérsékletét, és a vízháztartásra is jó hatással van, csökkenti a kipárolgás miatti vízveszteséget is.


A fedetlen talaj gyomosodik. A természetes növénytársulásokban, például egy gyepben a növények szorosan egymás mellett, egymással szinte versengve növekednek, nem hagynak szabadon talajfelszínt. Amennyiben megbontjuk ezt az egyensúlyt – például felszántunk egy ilyen területrészt –, akkor a gyomok lesznek az elsők, melyek ezeken megtelepszenek. A gyomok gyors fejlődésűek, gyorsan szaporodnak ezek vonják uralmuk alá majd először e kopár területet.

A kertben ugyanez a helyzet, ahol nem fedett valamilyen növénnyel, vagy más módszerrel a talaj, azt a helyet megtalálják a gyomok. A zöldséges ágyásokban kiváló talajfedésre a fű kaszáléka, hiszen minden elvárt funkciót teljesít (gyomszabályozó, kipárolgást csökkentő, hőmérséklet tartó) egy ideig, mert idővel lebomlik, és akkortól tápanyagaival áll vissza a körforgásba.

Díszkertben fa aprítékkal, kéreggel, vagy kaviccsal is fedhetjük a talajt, ezeknek a díszítőértéke is jelentős, ám a gyomvisszatartó hatás fokozható, ha ezek alá például agroszövetet terítünk, és erre kerül a díszítő értékkel bíró másodlagos takarás; a kavics vagy a kéreg.

Faiskolákban is gyakran használják az agroszövetet, ezekre állítják rá a cserepeket. Így nem kell gyomosodásra számítani közöttük, ami főleg akkor következne be, amikor a cserepeket szétrakják, hogy a bennük fejlődő növények nagyobb térállásba kerüljenek a jobb benapozottság érdekében. Az öntözéskor keletkező felesleges nedvességet az agroszövet átengedi, így öntözések után is járható a terület – viszonylag tócsamentesen.

Érdemes agroszövetet teríteni a szamócaágyások alá is, hiszen ez a gyümölcs a földön terem, és a felcsapódó öntözővízzel felverődő talajszemcsék beszennyezik a gyümölcsöt, ezt az ilyen takarás megakadályozza.

Lejtős területen is érdemes agroszövetet használni, mert ezzel fedve a talajt csökkenthető, vagy megakadályozható az erózió, amikor öntözünk, vagy csapadék idején nem folyik le a föld a magasabb részekről. Ha a lejtős részre előbb agroszövetet terítünk, és utána ültetjük bele például a talajtakaró cserjéket, akkor a talaj is a helyén marad, és e növények is gyorsabban fejlődnek majd, hiszen a víz nem viszi le a talajt a gyökerükről, nem áll elő az a helyzet, hogy a növény fél gyökere kint van. Jobb lesz a talaj vízgazdálkodása, ez a fokozza a növények fejlődését, ami azért is fontos, mert minél intenzívebb a növekedés, annál hamarabb zárul össze a lomb, és a talajtakarók tényleg takarják majd a talajt, ekkorra nem látszik ki közöttük az agroszövet sem. Fák köré is tehetjük – akár kör formában –, és akkor a törzs körüli tányérozást nem kell kapálva gyommentesíteni. Olyan gyümölcstermők köré is alkalmas (som, egyes szilvafajták), melyek elnyújtottan érnek, és folyamatosan hullajtják termésüket. Az ilyen gyümölcsök egyszerűbben szedhetők, ha ilyen takarás van a növény körül, akár csak a termésérés idejére lerakva.


Lerakása egyszerű

Lerakása igen egyszerű: a talajt simára munkáljuk el, vagy ha bakhátakat akarunk, azokat alakítsuk ki. Terítsük rá az agroszövetet, és a széleit ássuk le lehetőleg merőlegesen a talajba körülbelül 15 centiméter mélyen, hogy a szél egyik irányból se tudjon belekapni. Emellett leszúrható pálcákkal és a szélek lesúlyozásával is gondoskodhatunk arról, hogy a helyén maradjon. Ha díszítő céllal kavics vagy fakéreg kerül rá, akkor az különösebb rögzítés nélkül is jól a helyén tartja. Ha nem kerül rá semmi, hanem például szamóca körüli, vagy a zöldségeskertben növények körüli talajtakarásra használjuk, akkor fontosabb a rögzítés, de idővel, ahogy a bele ültetett növények növekednek, azok is segítik majd azt, hogy a szél ne tudja megbontani a talajtakarást. A csepegtető öntözőcsövek is lerakhatók az agroszövet alá, így azok is időt állóbbak lesznek, és az öntözés hatékonysága is jobb.

Agroszövet vagy geotextil?

Ez két különböző termék. Az anyaguk nagyon hasonló, de a gyártási technológia eltér, ebből adódóan e két termék tulajdonsága, és felhasználása is más.

Az agroszövet egy általában fekete színű talajtakaró anyag, amely polipropilénből készül. Már színe is azt célozza, hogy a hűvös időben a talajhőmérsékletet emelhesse kissé. Festékkel, UV stabilizátorral kiegészítve szőtt felépítése miatt víz és levegő áteresztő. Némelyik gyártmány felületén 15x15 centiméteres négyzethálós beosztás van, ami az ültetést, vagy a rárakott cserepek elhelyezését, az ideális térállás kialakítását segíti.

Amennyiben leterítjük a talajra, és kilyukasztva beleültetünk, a lyukasztás helyén nem szakad tovább. Nagyon időtálló, a jobb minőségű típusok 15-20 évet mindenféle károsodás nélkül kibírnak. Murvatakarás alatt még többet is.

A geotextília ugyancsak polipropilénből készül, de más technológiával, ez nem szőtt, hanem egy filcszerű termék. Ezt is különböző szélességben gyártják, és tekercsben vagy méretre vásárolható. Ez nem UV álló, azaz a takarása mindenképp szükséges, de takarva 5-25 évig is „működőképes”. Főként dekorációs elemek alá teszik gyomvisszatartás érdekében. Bár maga egy kavicsos, vagy murvás ágyás önmagában sem kedvez a gyomoknak, de ha alatta geotextil, vagy agroszövet van, akkor szinte esélyük sincs e nem kívánatos növények odakerülő magjainak a kelésre.

A hőszigetelő tulajdonsága kedvező, így védi a fagyérzékenyebb növények tövét. Télire ezzel betekerhetők a fagyérzékeny növények föld feletti részei is (füge, gránátalma), hiszen a hőmérséklet különbség jelentős lesz, amit ez tartani tud, de mivel szellőzik, így nincs olyan kockázat, mint a hagyományos fóliáknál, hogy berohad alatta a növény.

Többféle változat

Alapból a geotextil is átengedi a vizet, ám létezik vízszigetelő változatban is, értelemszerűen ez nem is légáteresztő, tehát ennek egészen más a felhasználási köre. Zöldtetőkhöz vízmegtartó változatot is készítnek, ez vastagabb, mint a hagyományos, és szivacsszerűen működik. Erre kerül a vékony talajréteg, amiben a zöldtető növényeit ültetik. A talaj alatt működő szivacs akkor is nedvességet tart, és ezzel ellátja a növényeket, ha a talaj felszíne már száraznak látszik.

Egy újabb változata a lebomló geotextília, amit lejtős területek füvesítésénél használnak. Ez egy pamutszerű termék, mely már eleve tartalmazza a fűmagkeveréket. Le kell teríteni a rézsűre, és öntözve a területet a fűmagok kikelnek, nem tudnak lemosódni, mint hagyományos vetésnél. Mire a gyökerek akkorák lesznek, hogy már a víz okozta talajlemosódás nem okoz számukra gondot, akkorra a textil lebomlik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényszigetek: magaságyás, emeltágyás

Számtalan indoka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, amikor a füves területen építünk egy kis virágoskertet, és megtehetjük ezt...


Másodtermesztés

A másodvetés lényege, hogy nyáron a területről lekerült rövid tenyészidejű kultúrák helyére más növények kerülnek, melyek szintén rövid tenyészidejűek, tehát télig még gazdasági hasznot...