Akkumulátoros porszívók

2022-08-20 09:43:56 | Módosítva: 2022-08-20 09:58:32

Kezdetben voltak a morzsaporszívók, melyek már egy-két évtizeddel ezelőtt is akkumulátorral működtek. Egyszerű és olcsó kis szerkezetek, melyek tényleg arra valók, amire a nevük is utal; összekapni a morzsát az asztalról. Az akkumulátorok fejlődésével, a kapacitásuk növekedésével párhuzamosan ezek a kis takarítóeszközök egyre erősebbek, hatékonyabbak lettek, majd használhatóságban elindultak a vezetékes porszívók felé. Ma pedig már tényleg a vezetékes megoldások alternatívája lehet egy állóporszívó.


A takarítás forradalma

Az állóporszívók ma már teljesen külön kategóriát képeznek, elkülönülve a morzsaporszívóktól, annak ellenére, hogy egyes változatokban dokkolhatóan benne van egy morzsaporszívó is. Ez az egység onnan egy mozdulattal kiemelhető, és az asztal letakarításához használható. Ezek a változatok sokszor teljesítményben is tekintélyesek már, de használhatóságukat erősen bekorlátozza az egyszerű kis portartály. Sokszor ez csak egy sima szűrő, ami a morzsaszemek megfogására ugyan valóban alkalmas, de a finomszemcsés porhoz már aligha. Pedig a komolyabb takarításhoz szükséges forgófej – külön villanymotoros meghajtással – rendelkezésre áll, és kezdetben a szívóerő is megvan, de a por jelentős része átmegy a szűrőtartályon, és a készülék visszafújja a levegőbe.Lépjünk is tovább, mert a komolyabb takarításra is alkalmas akkus állóporszívók porgyűjtő megoldása sokkal komolyabb, gyakorlatilag a vezetékes porszívókéhoz hasonló. A szennyeződés jelentős része bekerül a porgyűjtő ciklon tartályba, ahonnan majd igen egyszerűen lehet kiüríteni, de ezzel a szűrésnek még nincs vége, mert a tartály után ott van egy vagy két hepaszűrő és a finom por megfogására még szivacsszűrő is, így valóban minimális finom por juthat csak vissza a lakás légterébe. Mindezek mellett is az állóporszívók egy része megőrizte még a morzsaporszívó funkciót is azzal, hogy maga a szívóegység könnyen lecsatolható a rúdról, és már takaríthatjuk is az asztalt.

Az állóporszívók takarítási hatékonyságát elsősorban a forgókefés fej biztosítja. Természetes, hogy egy 100 W körüli akkus készülék szívóereje nem vetekedhet egy 1000 W-os vezetékes konkurenciával. Persze egy korszerű rúdporszívó szívóerejét se becsüljük le, de az igazi ereje abban rejlik, hogy a külön villanymotorral hajtott forgó kefe szinte felsepri a padlót, és a porszívónak már csak az a dolga, hogy a felsepert port beleszívja a tartályba. Ez a forgó kefe igen hatékony padlószőnyegen, szőnyegen is, meglepődünk, hogy egy szőnyeg átporszívózása során mennyi szennyeződés kerül a porgyűjtő tartályba! Jól megbirkózik az állatszőrrel és a hosszú hajjal is – igaz ezeket majd takaríthatjuk a kefe szálai közül, mert jelentős részük ott ragad.

Egy állóporszívótól – melynek ára a 30 ezer forinttól a százezres nagyságrendig terjedhet – bizony már elegendően nagy teljesítményt és akkukapacitást is elvárunk. Az a cél, hogy legalább egy kisebb lakást egyhuzamban végig tudjunk porszívózni vele – beleértve a szőnyegeket is. Nos, a jobbak már teljesítik ezt a feladatot, ráadásul a lítium akkumulátorosok teljesítménye észlelhetően nem csökken az akku kimerülésével párhuzamosan, csak a kapacitás végén jelzik, hogy elfogyott az energia.

Néhány szó a tartozékokról és a tárolásról. Egyes típusoknál komplett egységet kapunk; használjuk, aztán a helyére rakjuk. Másoknál a vezetékes társakéhoz hasonlóan egész tartozékrendszert kapunk a kis kefétől a keskeny szívócsőig, hogy a legkisebb réshez is hozzáférjünk, és a szövet kanapé letakarításához is használhassuk.

Egyeseknél még a tartozékok egyszerű tárolásához is kapunk segítséget. Egyes készülékek a fejrészükre támaszkodva leállíthatók, másokhoz pedig fali dokkolót kapunk – kinek mi a praktikusabb. Mindkét megoldásnál biztosítva van a folyamatos töltés, mely 1-2 órától 8-10 óráig terjedő időintervallumban képes a készüléket teljesen feltölteni. Fontos azonban tudni, hogy sem a NiMh akkuval, sem a lítium akkuval szerelt típusok nem szeretik a folyamatos töltésen tartást. Elviselik, de nem szeretik, élettartamukat jelentősen lecsökkenti. Ha az akku kijelzője jelzi, hogy teljesen fel van töltve, a töltőadaptert húzzuk ki, kapcsoljuk le róla az áramot.


Anti allergén porszívó

Ez a jellemző arra utal, hogy mennyire hatékonyan tudja egy porszívó megkötni és benntartani a port, a pollent és mindenféle apró részecskéket. Vannak készülékek, amelyek a beszívott apró porszemcsék jelentős részét visszaszivárogtatják a levegőbe, úgyhogy ez különösen fontos szempont lehet az erre érzékenyek számára.

Üzemidő

Mivel vezeték nélküli porszívókról beszélünk, fontos tudni, hogy mennyi az akkumulátor élettartama egy töltéssel. Általánosságban elmondható, hogy 15-60 perc között tudnak teljesíteni, de ez attól is függhet, hogy milyen fokozatban használjuk a gépet. Ha a maximum teljesítményt várjuk el (általában a „boost” vagy „turbó” fokozat), akkor számítanunk kell rá, hogy az üzemidő is kevesebb lesz a lehetséges maximumnál. A gyártók általában az alapjáraton használt porszívó üzemidejét tüntetik fel. A turbó fokozat a porszívó élettartamát is rövidíti!
A tartály kapacitása

A tartály kapacitása, mérete határozza meg, hogy mennyi port, szennyeződést képes tárolni a porszívó. Ezt literben határozzák meg. A vezeték nélküli porszívók tartályának kapacitása rendszerint kisebb, mint egy hagyományos porszívóé. Míg azok 2-3 literes tartállyal rendelkezhetnek, addig a vezeték nélküliek tartálya 0,3-1 liter között mozog.


Elektrosztatikus kisülések

Porszívózás közben, különösen az alacsony páratartalmú helyiségekben, a porszívó elektrosztatikus kisüléseket produkálhat. Ennek eredményeképpen a cső vagy a készülék más fém részeinek érintésekor áramütést tapasztalhatunk. Ezek nem károsak, de nem is feltétlen kellemesek, úgyhogy ezt megelőzendő érdemes rendszeres időközönként lefektetni a porszívót a földre, így ott történik meg a kisülés, nem a testünkön keresztül.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energia pazarlásaink

Az energia takarékossági tippekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében a mosásról, a fűtésről és az elektromos készülékek stand-by üzemmódjáról írunk. Miért érdemes alacsony hőfokon mosni, a...


Tisztítás természetes anyagokkal

Se szeri, se száma a boltok polcain található tisztítószereknek, sokszor mégis avval szembesülünk, hogy nem kellően hatékonyak. Ilyenkor érdemes kipróbálni anyáink, nagyanyáink hagyományos,...