Betonozás a gyakorlatban

2022-08-20 09:58:02 | Módosítva: 2022-08-20 10:03:01

Ma már gyakorlatilag egész évben lehet végezni a betonozási munkákat, de azért a legjellemzőbb időszaka ennek a tevékenységnek a tavasz. Különösen igaz ez az otthoni betonozásra, melynél a szélsőséges időjárási viszonyok – magas vagy túl alacsony hőmérséklet, nedvesség stb. – kompenzálására, adalékszerek alkalmazására kevésbé van lehetőségünk. Aki nagyban gondolkozik, építkezik, és ehhez transzportbetont használ, annak a beton minőségével és a meteorológiai körülményekkel kevésbé kell foglalkoznia, mert ezt a „betongyárban” tudják helyette.

 

A transzportbetonnál ugyan a beton minőségével nem lehet gond, de magával a betonozással igen, még ha „szakképzett csapat” is végzi a munkát. Nemrég fordult elő, hogy egy készház technológiájú nyaraló számára kellett lemezalapot önteni, melyet a pontos tervek alapján készített egy brigád. A végeredménynél ugyan a beton minősége tökéletes volt, de az alap méreteinél rengeteg pontatlanság volt. A beton tálca nem követte pontosan a tervrajzot, így a majdnem készen érkező ház méreteit, formáját sem. Aztán mikor a daru a helyére emelte a házfalakat, akkor a falak egy része a levegőbe került, más részeken pedig a betonalap nyúlt túl a falon. Ez nem csak esztétikai, hanem statikai problémákat is eredményezhet – hiába tökéletes a készen érkező transzportbeton. Ilyenkor bizony kulcsszerepe van az építkezés ellenőrének, akinek nagyon oda kell figyelnie a „szakik” munkájára, az „így szoktuk csinálni” technológiára és a „merőleges nagyjából 90 fok” méréstechnikára!

Betonkészítés alapjai

Aki viszont házának felújítása, kertjének rendezése során maga akar betonozni a kellemes tavaszi hónapokban, annak a betonkészítés alapjaival kell tisztában lennie. A betonhoz cementre, sóderre és vízre van szüksége. A cementet 25 vagy 50 kg-os zsákokban, a sódert ömlesztve vásárolhatjuk meg, a víz pedig a kerti csapból jöhet a betonozáshoz. A beton megerősítésére érdemes használni a beton jellegétől függően betonvasakat, vagy pedig betonhálót. Ezzel az erősítéssel repedés-biztos lesz a rideg beton.

A sóder a betonhoz legnagyobb mennyiségben szükséges anyag. Ez folyami homokból és kavicsból áll. Vannak kisebb és nagyobb szemcsés kavicsok is, az apró szemű folyami homokra csak a felületi munkákhoz van szükség, a betonhoz a nagyobb szemcséjű kavics a legideálisabb. Fontos még az is, hogy ne legyen agyagos a sóder, mert ha ezek az agyagdarabok belekerülnek a kész betonba, akkor ezzel nagymértékben rontják a beton minőségét.

Fontos kérdés, hogy mennyi cementre van szükség a betonhoz. Ha túl sok cementet teszünk a betonba, akkor könnyebben porlad majd, ha pedig túl keveset, akkor kicsi lesz a szilárdsága. A cement kötőerejét nagymértékben befolyásolja a cement kora. A cement ugyanis már a levegővel való érintkezéssel is keményedik, ami a kötőerejének a csökkenését jelenti. A cementnek por állagúnak kell lenni ahhoz, hogy jó legyen a kötőereje. Ha egyszer már megszilárdult, megkötött a cement, például a levegő páratartalmával, akkor az már a porrá törés után sem fog újra megkötni. Néhány hónapig még tökéletes a cement, de egyik évről a másikra azért ne használjuk fel, mert nem lesz jó a belőle készült beton. Ha előre vesszük meg a cementet, akkor a betonozásig ne a földön tároljuk a cementes zsákokat, mert a cement nemcsak a levegőben lévő párát köti meg, hanem még a föld nedvességét is kiszívja. A zsákokat tegyük raklapra.


A betonkészítést meghatározza az is, hogy milyen célra készül a beton. Általános szabály az, hogy 3 lapát sóderhez kell tenni egy lapát cementet, a vizet pedig úgy érdemes az összekevert sóderhez és cementhez adagolni, hogy ne folyjon szét, és jól bedolgozható, simítható legyen. Ha gyengébb beton is megfelelő, akkor 4 lapát sóderhez kell egy lapát cement. A cement és a kavics konkrét keverési aránya tehát attól is függ, hogy mit betonozunk, és ehhez milyen betonra van szükség, illetve, hogy milyen a kavics szemnagysága. Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy egy köbméter kavicshoz körülbelül 3 mázsa cementre lesz szükségünk, és ebből kb. 0,9 m3 betont lehet készíteni.

Ha betonkeverővel keverjük a betont, akkor az alkotórészeket felváltva is adagolhatjuk a keverő tartályába, ha viszont kézzel keverjük a betont, akkor arra figyeljünk, hogy előbb a sódert és a cementet kell egyenletesen összekeverni. Ha ez már megvan, akkor mehet hozzá a víz. Ezt is egyenletesen adagoljuk, és inkább kevesebbet, mint sokat, mert pótolni lehet a még hiányzó vizet, de kivenni már nem lehet a betonból. Egy olyan szilárd felületen keverje a betont, ahol nem fog szétfolyni. Ha kisebb mennyiségre van szükség, akkor akár egy talicskában is megkeverhetjük a szükséges mennyiséget.
Amint elkészül a beton megkeverése, már dolgozhatjuk is be. A bedolgozásnál arra figyeljünk, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre kerüljenek, mert ez gyengíti a betont. Fontos még a beton eligazítása és döngölése is, mert a keveréskor levegőbuborékok keletkeznek a betonba, és ezeket a döngöléssel el kell távolítani ahhoz, hogy tartós legyen a betonozás. Oda is döngöljük be a betont, ahova az magától nem képes befolyni.

A beton körülbelül egy hónap alatt köt meg, és ez alatt az idő alatt a víz nem párologhat el az anyagból. Ezért az elején gyakrabban, később pedig egyre ritkábban gondoskodni kell a víz pótlásáról, vagyis locsolni kell a betont. Ritkíthatjuk a locsolások sűrűségét, ha letakarjuk a betont zsákokkal, vagy bármilyen nevességet megtartó anyaggal. Ezzel a Nap égető hatásától is megvédjük. Ne terheljük a betont addig, amíg nem szilárdul meg tökéletesen. Ez azt jelenti, hogy néhány napig még ne lépjünk rá, és ne rakjunk rá nagyobb terhet.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

DDC szulfátálló cement

Interjúnkban Szabó Imrét, a Duna-Dráva Cement Kft. alkalmazástechnikai tanácsadóját kérdeztük a szulfátálló cementek előnyeiről és a gyakorlatban történő alkalmazásukról.


Tíz gyakorlati jótanács betonozóknak

Nemrég egy ismerősöm építkezni kezdett, ami családi házra vágyó, vagy azzal már rendelkező dolgos és bátor embereknél egyáltalán nem szokatlan. Természetesen a háznak betonigénye is volt, hiszen ha...