A ragasztás technikája

2024-02-05 09:39:44 | Módosítva: 2024-02-05 10:13:27

A műszaki életben és a háztartásokban is a mindennapi életben a ragasztást egyre gyakrabban alkalmazzák a „hagyományos” kötésmódokkal szemben. Ragasztás alatt két vagy több szilárd test ragasztóanyaggal történő összeerősítése értendő. A kötés az összeerősítendő anyagokból és a ragasztóból áll, ám az anyagoknak nem feltétlenül kell azonosaknak lenniük.


A kötések szilárdságát a ragasztóréteg és a ragasztandó anyagok belső szilárdsága (kohéziója), továbbá a ragasztási felületen ható erők (adhézió) határozzák meg. A jó ragasztásnál az adhéziós erők nagysága megegyezik a kohéziós erőkével, ám ezt az ideális állapotot csak bonyolult kötési méretezéssel, a kötési módok megfelelő kiválasztásával, megfelelő felület előkészítéssel, jó ragasztó alkalmazásával és a ragasztási technológiák szigorú betartásával lehet elérni.

A ragasztással összeerősíteni kívánt anyagokat két módon illeszthetjük össze: homlok-, átlapolt kötésekkel

A homlokkötések esetében a ragasztott kötés feszültségeloszlása elvileg megegyezik a csatlakozó keresztmetszetek feszültségeloszlásával, ezért úgy viselkedik, mintha a szerkezet egy darabból készült volna. Ez azonban csak csavaró igénybevétel esetén közelíti meg a valóságot, húzás, nyomás és hajlítás esetén a kötés feszültségeloszlása a szomszédos anyagrészekhez képest eltorzul, ezért a ragasztóréteg sarokpontjaiban ébrednek feszültségcsúcsok.

E módszerrel többnyire csak kis igénybevételű, lehetőleg nagyobb homlokfelületű darabokat szokás összeragasztani. A ragasztandó szerkezeti elemek szilárdságával azonos erősségű kötést ugyanis csak akkor lehetne ily módon készíteni, ha ragasztó szakítószilárdsága háromszor akkora lenne, mint az összeragasztandó elemeké. Ezért a homlokkötések a szerkezeteknek mindenképpen gyenge pontjai.

Átlapolt kötéseknél a lapoltan összeragasztott munkadarabokban működő húzóerőt a ragasztórétegben ébredő csúsztatófeszültség adja át az egyik darabról a másikra. Az átlapolt alkatrészeket terhelő erő az átlapolás hossza mentén folyamatosan adódik át a másik darabra. Ezzel együtt fajlagos nyúlása is változik, mégpedig az átlapolt darab terheletlen széle alatt a legnagyobb. Ez tehát azt jelenti, hogy a csúsztatófeszültség nem egyenletesen oszlik el – a széleken nagyobb. Az egyszeresen lapolt kötések a legegyszerűbbek, teherbírásuk az átlapolási szélességüktől függ, ám ennek hosszával arányosan növelhető. Hátrányuk a járulékos hajlító nyomaték, amely a ragasztóréteget igyekszik a darabok felületéről lefejteni. Ezt azonban egyszerű szerkezeti változtatásokkal el lehet kerülni. Például a kétszeres átlapolással, a kétszeri, illetve egyszeri hevederes kötéssel, továbbá a leélezett, átlapolt kötés alkalmazásával.

Ragasztócsoportok

A különféle kötésekhez használatos ragasztók fizikai tulajdonságaik alapján háromfélék lehetnek:

1. Folyékony ragasztók: monomerek, oldatok és diszperziók. A ragasztó­oldatok nevezhetők ragasztólakkoknak is, ezek az oldószer elpárolgása után alkotják a ragasztóréteget. Oldószerük lehet víz és szerves anyag is. A ragasztóanyag finom eloszlású szuszpenziója, kolloid oldata valamely diszpergáló közegben, mely többnyire víz. Ezek alkotják a diszperziós ragasztókat. A kötésben a diszperz közeg részecskéinek kiválása hozza létre magát a ragasztóréteget. A kontakt ragasztóknál a nyitott idő alatt párolog el a diszpergáló közeg, és megkezdődik a kikeményedés, ami a felületek összenyomása alatt fejeződik be,  így alakul ki a homogén ragasztóréteg.

2. Szilárd ragasztók: szobahőmérsékleten amorf szerkezetű túlhűtött folyadékoknak tekinthetők. A csoport legtöbb tagjára az jellemző, hogy megolvasztva, és újra megdermedve létesítenek szilárd kapcsolatot az összeerősített anyagok között.

3. Ragasztópaszták: nagymennyiségű különleges töltőanyag tartalmú, nagy viszkozitású ragasztók, amelyek sűrű, gittszerű anyagok.


Kötési módjuk alapján a ragasztóanyagok két csoportba sorolhatók

A kémiai reakció nélkül kötő ragasztók közül tulajdonképpen az ún. hidegen kötők végeredményben nem is kötnek, csak nedvesítenek, és így létesítenek az anyagok között tartósan tapadó ragasztóréteget. Ezek másik csoportjába tartozók az oldó- vagy diszpergálószer elpárolgásával ragasztanak. A vízfelvétel hatására kikeményedő gittek is ezek közé sorolhatók. Ezek a ragasztók természetesen magasabb hőmérsékleten is kellő szilárdságú kötést biztosítanak, de általában szobahőmérsékleten szokásos a használatuk. A melegen kötő ragasztók szobahőmérsékleten nem tapadnak, felhordásukhoz e ragasztókat előbb fel kell olvasztani, és csak ezt követően lehet a ragasztandó felületekre kenni. A kötés létrehozásához általában szorítóerő is kell, és a ragasztóhatást a megdermedő ragasztóanyag adja. Ilyenek pl. a gyanták és a lineáris polimerek.

A kémiai reakcióval kötő ragasztók reakciójuk jellege szerint kétfélék lehetnek: a polimerizációs ragasztóknál az alkotóegységek folyamatos összeadódásával alakul ki az új, kötést képező anyag. A reakció megindításához katalizátor és megfelelő hőmérséklet szükséges. A katalizátort, illetve a másik alkotót a ragasztás készítésekor kell az alapanyaghoz keverni. Ez alól kivételek az egykomponensű ragasztók, amelyeknél a polimerizációt csak el kell indítani, pl. hevítéssel vagy a levegő kizárásával. Kötésük közben a térfogatuk nem csökken számottevően. A polikondenzációs ragasztók jellemzője pedig, hogy kötésük melléktermék lehasadása mellett történik. A reakció körülményeitől függően a ragasztott kötés minősége igen változó lehet. Mivel a ragasztó anyaga kötés közben erősen zsugorodik, az adhéziós erők nagyon lecsökkennek, ezért kötés közben megfelelő szorító nyomást kell alkalmazni.

Szerelési ragasztók

A szerelési ragasztók közös elnevezése onnan származik, hogy a falra rögzítés – általában szöggel, vagy dübellel és csavarral megoldható – rögzítési műveletet egyszerűsíti le sima ragasztássá. Mindennapi életünkben – lakásunk, házunk, nyaralónk javítása, karbantartása, berendezése során – talán ezek a leggyakoribb feladatok, és sokszor a legkényesebbek. A sima szögezés kimenetele a falban elég bizonytalan, a dübeles rögzítés ugyan biztos megoldás, de némi szaktudást, és szerszámokat (pl. fúrógépet, fúrókalapácsot) igényel. A ragasztás „legbonyolultabb” szerszáma viszont mindössze egy kinyomó-pisztoly. A szerelőragasztók szinte minden olyan feladatnál használhatók, ahol különböző anyagú darabokat kell tartósan összeerősíteni. Ha a felületek tiszták, a ragasztót csak ki kell nyomni a felületre, és a másik darab helyére illesztése, lepréselése után kevés idő elteltével már szilárd kötés alakul ki a két alkatrész között. A kinyomott ragasztóanyagot a nyomás közel egyenletes rétegben teríti szét a két felület között.

A különféle gyártmányú szerelőragasztók összetétele természetesen különböző. Általában a környezetbarát vízbázisú diszperziósak vannak többségben, ám nem ritkák – még azonos gyártó esetében sem – az oldószeres kaucsuk, poliklorofen, vagy neoprén alapú ragasztók sem. A vízbázisú ragasztók szintetikus kaucsuk, akril stb. alapanyagok különféle változatai, amelyek a legtöbb anyagféleséghez már kezdetben is jól tapadnak. Egyes gyártmányok a sima felületeken is jól megtapadnak, mások pedig nedvszívó felületen használhatók kiválóan – ezeket az információkat a leírásuk tartalmazza.Rálapolás 45 fokos illesztéssel


Sarokkötés egyenes beeresztéssel


Sarokkötés fél fecskefarkú beeresztéssel


T-kötés vésettcsappal, egyharmad aljazással


Dupla ollóscsap


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasszunk a Grizzly erejével!

A nyári időszak közeledtével egyre nagyobb figyelmet tudunk fordítani a felújításra és egyéb javítási munkálatokra a ház körül. Ehhezaz egyik legfontosabb kellék a megbízható ragasztóanyag, mely...