Boróka: a szó szerint örökzöld fűszer

2024-01-22 10:07:49 | Módosítva: 2024-01-22 10:12:37

Fűszerek esetén többnyire lágyszárú növényekre gondolunk, persze vannak kivételek. Ilyen a közönséges boróka is, melynek hazai vad állományai védettek. A növény érdekessége, hogy a tobozbogyója a fűszer, ami folyamatosan érik, tehát a növényen vannak egyszerre éretlen, félérett és érett bogyók is. Jól illik vadételekhez, régen pedig még húsok füstölésekor füstfűszerként is használták.


Boróka sokféle található a kertekben is, de ezek többségének a bogyója nem alkalmas fűszerezésre, csak a közönséges boróka (Juniperuscommunis) a fűszerező és gyógyhatású növény. Ha boróka, akkor sokaknak a gin, másoknak a vadételek jutnak eszükbe. A ritkán használt és kevéssé ismert fűszerek és gyógynövények csoportjába tartozik, pedig többet érdemelne. De a tűlevelű fűszerek közül még így is a legismertebb. A boróka fűszer- és gyógynövény is egyben. Az északi féltekén bárhol megtalálható, fényigényes, szárazságtűrő cserje. Egyes tudományos vizsgálatok arra jutottak, hogy akár 600 évig is életképes a boróka. Franciaországban, Itáliában, a skandináv országokban, Kanadában és Magyarországon találkozhatunk nagy borókaligetekkel.

Az érett tobozbogyókból vízgőz-desztillációval nyerik ki a bogyó olaját, ami igen értékes gyógyító szer. Élénkítő hatású, gyomorerősítő, az emésztőrendszer működését javítja, tisztítja a légutakat, húgyutakat, érrendszert, hatásos reumás panaszok enyhítésére, javítja a szervezet cukorháztartását, serkenti a havivérzést, étvágygerjesztő. Bőrproblémák esetén is hasznos lehet. A szétrágott bogyó gyógyítja a szájüregi fertőzéseket, frissíti a leheletet. A boróka olaját az ókori görögök, rómaiak, arabok is előszeretettel használták. Egyiptomban kozmetikumként, parfümkészítéshez, sőt mumifikáláshoz is felhasználták.


A középkorban a borókacsokrokat az ajtófélfákra akasztották, abban bíztak, így távol tartják a gonosz boszorkányokat, de a boróka fáját füstölésre is használták, úgy vélték, ezzel elűzik a pestist. Skóciában ma is használják füstölésre a borókát újévkor, azt tartják, ezzel megtisztítják otthonukat. A Biblia is említi a borókát, de megjelenik a reneszánsz képzőművészetben is. Az Ótestamentumban a borókafa menedékként jelenik meg, ágai között rejtették el a kisded Jézust Heródes és katonái elől. A nagy spanyolnátha járvány idején a kórtermek levegőjét levendula és boróka kivonattal fertőtlenítették. A gin elődjét a krónikák szerint egy francia orvos alkotta meg, aki méregtelenítő-tisztító tinktúrát akart készíteni, és egyesítette a gabonapárlatot a borókával. Világhódító útja ekkor kezdődött, és tart azóta is, immár több száz éve.



Fűszerként előszeretettel használja a francia, a dél-európai, a német és a skandináv konyha. Különleges ízű, erős, intenzív aromájú fűszer, ezért óvatosan kell vele bánni. Jól passzol vadakhoz, káposztás ételekhez, bárányhoz, sertéshez, érdemes már a páclevet is ízesíteni a szétnyomkodott bogyókkal. Sok helyen használják mártásokhoz, marinírozáshoz, zöldségételekhez, sőt húsok füstöléséhez is. Különleges lekvárt is készítenek a bogyóikból, amit vadakhoz kínálnak.

A borókabogyó kitűnően illik a zsályához, oregánóhoz, kakukkfűhöz, bazsalikomhoz, babérlevélhez, rozmaringhoz, borsikához, majorannához, borsfélékhez. Fogyaszthatjuk a tört bogyókat teaként, készülhet alkoholos kivonat és illóolaj belőlük. Számos gyógyhatású szer alkotórészeként is találkozhatunk vele a patikákban, gyógynövényboltokban. A konyhában sokunk fűszerpolcán megtalálható a borókabogyó. Íme, néhány recept, ami bemutatja, hogy nemcsak a vadakhoz használhatjuk fűszerként vagy páclé ízesítőjeként, hanem számos egyéb felhasználása is lehetséges ennek az igencsak jó élettani hatású bogyónak.

Burgonyagombóc fűszervajban, borókás gombamártással

A héjában megfőzött és hámozott, tört 50 dkg krumplihoz szerecsendiót reszelünk, oregánót, petrezselymet adunk hozzá, és annyi tönkölylisztet, hogy formázható masszát kapjunk. Gombócokat formálunk, majd lobogva forró vízben pár perc alatt kifőzzük. Olaj-vaj keveréket melegítünk, amihez izsópot, csombordot, bazsalikomot, zsályát adunk és ebbe szedjük a kifőtt gombócokat. Közben vajban megpirítjuk a gombakeveréket, amit borókával, sóval, borssal fűszerezünk, tejszínnel dúsítjuk és a gombócokkal tálaljuk.

Boróka turmix

Öt dl tejet 2 gombóc vanília fagylalttal összeturmixolunk, és 50 g zúzott borókabogyóval fűszerezzük. A vanília helyett áfonya, szeder, vagy málna fagylaltot is használhatunk.

Vegyes lekvár

Akinek kertje van és saját gyümölcsfái, gyakran készít vegyes lekvárokat. Ezekben az a jó, hogy nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és készíthetünk fűszeres lekvárokat. A borókabogyó remek ízesítője az alma, körte, szilva, szeder, ringló, csipkebogyó, birsalma, őszibarack és bodzabogyó lekvároknak.


Gyomorkeserű a kert fűszereiből

Frissen szedett 2-3 szál tárkonyt, kakukkfüvet, lestyánt, turbolyát, borsikát, köményt, ánizskaprot (édeskömény zöldje), zsályát és oregánót üvegbe teszünk, és felöntjük 1 liter almapálinkával, néhány szem zúzott borókabogyót adunk hozzá, és világos helyen érleljük 2 hónapon keresztül. Utána leszűrjük, és emésztési problémák esetén 1-2 evőkanálnyit fogyasztunk belőle. Nem egy élvezeti cikk, de hatásos! Ha almapálinka helyett gint használunk, fokozható a gyógyító hatás.

Boróka-ribizli itóka

50 g zúzott borókabogyót, 200 g friss fekete ribizlit, 2 fahéjrudat, kis darabka friss gyömbért üvegbe teszünk, adunk hozzá néhány ribizli levelet és felöntjük 1 liter ginnel. Világos helyen 6 hétig érleljük, majd leszűrjük. Remek gyógyszere a telített gyomornak. Minél tovább áll, annál finomabb.

Borókás mártás

6-6 szem borókabogyót és fekete borsot összetörünk, 2,5 dl fehérborecetet adunk hozzá, majd annyira összefőzzük, hogy kb. 2-3 evőkanálnyi maradjon belőle. Ezt a kivonatot átpasszírozzuk. 1,5-2 dl majonézhez adunk 1-2 szál turbolyát, tárkonyt apróra vágva, egy felaprított ecetes uborkát és egy evőkanálnyi kapribogyót. Sózzuk, borsozzuk, mustárral vagy mustárporral fokozhatjuk az ízhatást. Végül belekeverjük a borókás kivonatot.

Fűszerolaj

Egy-egy teáskanál szegfűbors, szegfűszeg, borókabogyó, egy kis friss babérágacska, 10-12 friss zsályalevél, tarka szemes bors keveréke kell hozzá – ezt felöntjük 5 dl olívaolajjal, és 3-4 hetes érlelés után leszűrjük. Használhatjuk sültekhez, gombás ételekhez, sült zöldségekhez, salátákhoz.

Fűszerkeverék grillekhez

Két evőkanál tört borókabogyó, 1 teáskanálnyi tört szemes bors (nem őrölt!), kevés só, 1 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál tört szegfűbors szükséges hozzá. A keverékkel bedörzsöljük a sütésre szánt húst vagy zöldségeket, és néhány ágacska friss zsályával együtt megsütjük.

Fűszeres uborka

40 apró uborkát üvegbe teszünk. Felforralunk 1 liter vizet 2,5 dl 20%-os ecettel, 2 evőkanál sóval és ugyanannyi cukorral. Fűszerezzük ízlés szerint tárkonnyal, kakukkfűvel, zúzott borókával, szemes fehérborssal, babérlevéllel, kis darabka tormával. Ráöntjük az uborkára (még forrón), majd két nap múlva újra forraljuk, és megint leforrázzuk az uborkákat. Légmentesen lezárjuk.


A boróka felhasználási területe igencsak széles, hiszen a téli „nehezebb” levesektől, a zöldséges, gombás, húsos ételektől, a pástétomig, a mártásoktól a fűszerolajokon, gyógyitalokon keresztül nagyon sok mindent ízesíthetünk vele.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűszertartók: melyek öltöztetik a konyhát

A fűszernövények előnyeit egyre többen felismerik, hiszen igazán ezek teszik élvezhetővé, ízletessé ételeinket, előnyös élettani hatásaik mellett. A fűszerek azonban a konyhát is díszíthetik,...


Egynyáriak összeültetése

Látványos összeültetések készíthetők egynyári virágokból, melyek egy része ősz végén akár a szobában, vagy a ház egy világos részén is folytathatja díszítő tevékenységét.