Viszlát fénycső! Hello LED!

2024-02-05 10:12:21 | Módosítva: 2024-02-05 10:13:20

Ideje felkészülni arra, hogy a korábbi fénycsöves lámpákat ledesre cseréljük. 2023. februártól a kör alakú és kompakt fénycsövektől búcsúztunk (külső működtetésű, 2pin-es), majd 2023. szeptembertől az egyenes fénycsövek gyártása is megszűnik az EU-ban. A meglévő készleteken túl már nem értékesíthetők majd a T5 és T8 egyenes fénycsövek és elektronikus működtetésű kompakt fénycsövek (4pin-es). Kizárólag a speciális célú fénycsövek maradnak meg 2027-ig (UV-C fertőtlenítő, UV rovarcsapda fénycső, robbanás-biztos fénycső, UV szolárium fénycső, vészvilágítók.


Közeleg a fénycsövek gyártásának teljes tilalma

A jogalkotók indoklásában az elsődleges ok most nem kizárólag az energiahatékonyság, hanem a környezetvédelem, ezen belül is a higany felhasználásának megszüntetése a fényforrásokban. Bár az elmúlt években már elindult az elavult fénycsöves világítások „LED-esítése”, azonban az ipari felhasználók, vállalatok, intézmények jelentős részénél (40%) még nem történt meg a kiváltás. Ezeket a létesítményeket fogja az intézkedés érzékenyen érinteni, mert hosszútávon nem fogják tudni pótolni a fénycsöveket a lámpatestekben. Szerencsére a világítástechnika az elmúlt időszakban rohamosan fejlődött. A LED csövek hatékonysága és megfizethetősége már lehetővé teszi a költséghatékony, gyors váltást. Azon túl, hogy védjük környezetünket, jelentős energiamegtakarítással és jelentősen hosszabb karbantartási ciklusokkal és a beruházás gyors megtérülésével számolhatunk.

Na, de nézzük a gyakorlatban, hogyan is álljunk neki a világítás rekonstrukciójának. Beruházási szempontból el kell döntenünk, hogy egyszerűen csak lecseréljük a fénycsöveket LED csőre, vagy új, komplett LED modullal szerelt lámpatestet telepítünk. Ez a kérdés nagymértékben függ az alkalmazás helyétől is. Például egy irodai környezetben érdemes a meglévő régi fénycsöves lámpáinkat modern, design-os LED panelekre cserélni, amelyek növelik a kényelmet és homogén, káprázás-csökkentett világítást nyújtanak. Ezzel szemben egy raktárban valószínűleg elegendő a régi lámpatestet megtartani, és LED csőre cserélni a meglévő fénycsöveket.


Az egyik lehetőség, hogy közvetlenül cseréljük a fénycsövet LED csőre a lámpatest átalakítása nélkül, a rendszerben (lámpatestben) hagyva az elektronikus (HF) vagy régi elektromagnetikus EM (vasmag+gyújtó) működtetést. Ez a legegyszerűbb megoldás, de okozhat kompatibilitási problémákat, különösen az elektronikus előtétek esetén. A hagyományos (elektromágneses) működtetésnél pedig számolni kell az előtétveszteséggel (kb. 10%) és az idővel elromló alkatrészekkel, amiknek kiszerelése költséggel jár. Hagyományos működtetés esetén egyszerűen a régi gyújtó helyére a LED-cső mellé csomagolt rövidzárt kell betenni. Elsősorban akkor javasoljuk, ha a lámpát kevés üzemórával használjuk. Ez egyszerű, gyors és biztonságos, nem igényel szakembert és költséghatékony. Hátránya a régi működtetés esetleges meghibásodásakor felmerülő probléma, és az előtétveszteség.

A másik megoldásban a lámpatest átszerelésével a régi működtetést kiiktatjuk (eltávolítás, kikötés, áthidalás), majd az új LED csövet közvetlenül csatlakoztatjuk a meglévő foglalathoz hálózati feszültségre. A megbízható és ismert gyártók már kizárólag egyoldalú bekötésű LED csöveket használnak. Villamos hálózatra való csatlakoztatáskor figyeljük a LED csőn a márka felirat oldalán található jelöléseket (fázis, nulla). Fontos, hogy mindig a fázis legyen kapcsolva, ez érintésvédelmi szempontból kiemelten fontos! Az átszerelést kizárólag szakember végezze! Ennél a megoldásnál maximális az energia-megtakarítás, kicsi a karbantartási költség és gyors a megtérülés a fogyasztáson keresztül.


A komplett lámpatest csere modern, LED modullal szerelt lámpatestre beruházás szempontjából magasabb költséggel jár, cserében viszont mérnökök által tervezett komplett berendezést, rendszert kapunk, ami funkcionalitásával, minőségével és extra hosszú élettartamával hosszú távú energia-megtakarítási megoldást nyújt.

Komplett lámpatest cserénél ügyelnünk kell a régi-új lámpatest méreteire (pl. álmennyezeti mélysugárzó kivágási méret), illetve a kiváltott fényteljesítményre (lumen). Ha a meglévő villamos kiállásokat használjuk, vagy akár új hálózatot hozunk létre, célszerű az adott alkalmazási területre vonatkozó szabványos megvilágítási szintet méretezni, tervezni annak érdekében, hogy az új megvilágítás ne legyen a régihez képest alul vagy túlvilágítva.


forrás: lumenet

Hagyományos fényforrások fokozatos kivonása


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...


COB led

A COB led, vagyis a Chip on Board Led néhány éve jelent meg a piacon. Korábban az SMD ledek terjedtek el, majd a nagyobb fényerő kedvéért megszülettek a power ledek. A COB led az előző kettőhöz...