Talajcsavarról általában

2023-11-19 17:54:34 | Módosítva: 2023-11-19 18:01:49

Egy építkezés legelső lépése és egyben az egyik legfontosabb fázisa az alapozás. Ez leggyakrabban betonozással történik, melynek előkészítése jelentős földmunkát igényel, a hosszú kötési idő pedig csak késlelteti a további munkafolyamatokat. Azonban nem minden esetben alkalmazható a technológia: előfordul, hogy a terep adottságai, az épület jellege vagy épp a természetvédelmi szabályozások miatt más megoldáshoz kell folyamodni.


A talajcsavaros módszer nem egy új

Viszont kevésbé közismert alapozási technológia. Már az 1800-as évek elején alkalmazták a máig is álló Spit Bank nevű világító torony építésénél, amit Alexander Mitchell (1780-1868.) a csavarcölöpös világítótorony feltalálójaként ismert mérnök tervezett. Klaus Krinner 1994-ben egy fenntartható és környezetbarát alapozási alternatíván dolgozott. Ennek eredményeként piacra dobta a talajcsavaros alapot, és meghonosította világszerte.A talajcsavar egy tűzihorganyzott acélból készült alapozó elem, amely a különböző építmények, szerkezetek terhét közvetíti a talajra. A megfelelő méretet kiválasztva biztonságosan és gyorsan rögzíthető vele szinte bármilyen építmény vagy szerkezet. Átmenet a mikrocölöp és a nagyméretű betoncölöpök között. A földbejuttatásuk csavarással történik. Két típusa a tányér és a spirálmenetes, melynek kiválasztását, alapozási terv elkészítését nagyobb projectek esetében szakmérnök végzi. A betonalappal ellentétben azonnal terhelhető és széles körben alkalmazható, mely egyrészt a technológiából, másrészt a telepítés módjából ered.

A talajcsavar egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen talaj esetén alkalmazható, legyen az homok, kavics, agyag vagy akár vizes közeg. A telepítés nem igényel földmunkát, így a nagyobb szintkülönbségek áthidalására is költséghatékony megoldást nyújt. A talajcsavar továbbá olyan, nehezen megközelíthető helyeken is egyszerűen alkalmazható, ahova a nagy munkagépek nem tudnak eljutni. Szintén nagy előny, hogy a talajcsavar nem károsítja a környezetet, míg a betonozás folyamata némileg szennyezi a környetet. Az alapozás elkészítésénél talajcsarral, nem sérülnek a fák gyökerei sem. Egy esetleges bontás után nem marad hátra hulladék: ebből kifolyólag akár ideiglenes rögzítésre is alkalmas. A talajcsavarok könnyen eltávolíthatók és újra felhasználhatók, a kisebb talajcsavarok akár kézi erővel is lehajthatók.

A talajcsavar felhasználhatósága rendkívül szerteágazó lehet, az építőipar és a magán felhasználók között. A méretválaszték az 50-100 cm-es, kézzel behajtható talajcsavaroktól a több tonnás munkagéppel becsavarozható 2-10 m hosszúságú cölöpökig terjed, ezért a kutyaóltól az emeletes házig lehet talajcsavarokat alkalmazni.


Bővebb információ:


www.talajcsavar.hu
+36-30-946-1243
1184 Budapest, Széchenyi István utca 22.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem rendszerek talajcsavarokon

Hazánkban a támogatásoknak a magas energia áraknak és a környezettudatosságnak köszönhetően egyre több igény mutatkozik a megújuló energiák – mint a nap, szél vagy akár a geotermikus energia –...


Figyeljünk az alapokra

Újépítésű házunk, lakásunk legfontosabb része az alapozás, mely eleve elrendeli építményünk jövőjét. Az alapozási hibák a legsúlyosabbak. Már a tervezési fázisban is lehetnek tévedések, a...