Talajcsavarról általában

2023-11-19 17:54:34 | Módosítva: 2023-11-19 18:01:49

Egy építkezés legelső lépése és egyben az egyik legfontosabb fázisa az alapozás. Ez leggyakrabban betonozással történik, melynek előkészítése jelentős földmunkát igényel, a hosszú kötési idő pedig csak késlelteti a további munkafolyamatokat. Azonban nem minden esetben alkalmazható a technológia: előfordul, hogy a terep adottságai, az épület jellege vagy épp a természetvédelmi szabályozások miatt más megoldáshoz kell folyamodni.


A talajcsavaros módszer nem egy új

Viszont kevésbé közismert alapozási technológia. Már az 1800-as évek elején alkalmazták a máig is álló Spit Bank nevű világító torony építésénél, amit Alexander Mitchell (1780-1868.) a csavarcölöpös világítótorony feltalálójaként ismert mérnök tervezett. Klaus Krinner 1994-ben egy fenntartható és környezetbarát alapozási alternatíván dolgozott. Ennek eredményeként piacra dobta a talajcsavaros alapot, és meghonosította világszerte.A talajcsavar egy tűzihorganyzott acélból készült alapozó elem, amely a különböző építmények, szerkezetek terhét közvetíti a talajra. A megfelelő méretet kiválasztva biztonságosan és gyorsan rögzíthető vele szinte bármilyen építmény vagy szerkezet. Átmenet a mikrocölöp és a nagyméretű betoncölöpök között. A földbejuttatásuk csavarással történik. Két típusa a tányér és a spirálmenetes, melynek kiválasztását, alapozási terv elkészítését nagyobb projectek esetében szakmérnök végzi. A betonalappal ellentétben azonnal terhelhető és széles körben alkalmazható, mely egyrészt a technológiából, másrészt a telepítés módjából ered.

A talajcsavar egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen talaj esetén alkalmazható, legyen az homok, kavics, agyag vagy akár vizes közeg. A telepítés nem igényel földmunkát, így a nagyobb szintkülönbségek áthidalására is költséghatékony megoldást nyújt. A talajcsavar továbbá olyan, nehezen megközelíthető helyeken is egyszerűen alkalmazható, ahova a nagy munkagépek nem tudnak eljutni. Szintén nagy előny, hogy a talajcsavar nem károsítja a környezetet, míg a betonozás folyamata némileg szennyezi a környetet. Az alapozás elkészítésénél talajcsarral, nem sérülnek a fák gyökerei sem. Egy esetleges bontás után nem marad hátra hulladék: ebből kifolyólag akár ideiglenes rögzítésre is alkalmas. A talajcsavarok könnyen eltávolíthatók és újra felhasználhatók, a kisebb talajcsavarok akár kézi erővel is lehajthatók.

A talajcsavar felhasználhatósága rendkívül szerteágazó lehet, az építőipar és a magán felhasználók között. A méretválaszték az 50-100 cm-es, kézzel behajtható talajcsavaroktól a több tonnás munkagéppel becsavarozható 2-10 m hosszúságú cölöpökig terjed, ezért a kutyaóltól az emeletes házig lehet talajcsavarokat alkalmazni.


Bővebb információ:


www.talajcsavar.hu
+36-30-946-1243
1184 Budapest, Széchenyi István utca 22.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...


Hőszivattyú választása

Más és más beépítést igényelnek a különböző típusú rendszerek. Minden változatnál azzal kell kezdenünk, hogy szakértő segítségével meghatározzuk a ház fűtési és – ha hűteni is szándékozunk a...