Fagyvédelem a gazdálkodásban

2024-01-09 17:14:37 | Módosítva: 2024-01-09 17:15:43

A gazdálkodásban a legnagyobb kárt ugyan a tavaszi fagyok tudják okozni, de a fagyveszély már a tél folyamán is fennáll. Bár a globális klímaváltozás – és nem globális felmelegedés – egyértelműen érzékelhető a mi szélességi övünkben is, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet a tél és a tavasz bármelyik időszakában szélsőséges hideg. Haszonnövényeinket pedig ez gyakran készületlenül éri, és egy hideg hajnal az egész termést elviheti.

A fagyok már nem csak a korai virágzású barack (különös tekintettel a kajszibarackra), de a körte, alma, szilva és meggy ültetvényeket is érintik. A fajtaváltás csak részleges megoldást hoz, szüksége van valamilyen aktív fagyvédelemre is a gazdálkodóknak. A hőmérsékleti szélsőségeket hozó tendencia velünk marad, ezért fel kell készülni a hatékony fagykár elleni védekezésre. A passzív fagyvédelmi megoldások (pl. nagyobb koronamagasság, talaj- és növénytakarók alkalmazása) már nem elegendők. A már kialakult fagy ellen érdemben csak valamelyik aktív fagyvédelemi módszer alkalmazásával vehetjük fel a harcot, a leghatékonyabban ezek kombinációjával! A passzív fagyvédelmi eszközöket már jóval a fagy keletkezése előtt alkalmazzuk, tehát a hőmérséklet alakulásába nem a fagy napján avatkozunk be.

A fagyvédelemnek vannak hagyományos módszerei. Legáltalánosabb a füstölés. Ez a módszer olcsó, ám a hőmérsékletet csupán minimálisan emeli meg. Nem beszélve arról, hogy súlyos környezeti károkat okoz, valamint rendkívül nagy az élőmunka igénye. A megtermelt füstöt egy gyenge szellő is elmozdíthatja a területről.

Egy másik módszer a parafingyertyás ültetvényfűtés

A gyertyás fűtéssel akár 5-6 °C-kal is megemelhető az ültetvény hőmérséklete, hátránya viszont, hogy a paraffingyertya vételára igen magas, hektáronként nagyjából 1,5 millió forint. Ahány fagyos éjszaka, annál nagyobb lesz a költségünk, amely meghaladhatja a várható teljes termés értékét. Ez is rendkívül munkaerő-igényes megoldás.

Alkalmazzák még a korona feletti és a korona alatti fagyvédelmi öntözést. A korona feletti öntözés erősen vízigényes megoldás. Nagyjából 30-60 m3/óra/hektár vízre van szükség, ami egy éjszaka esetén hektáronként 500 m3 vízfelhasználást jelent. Ráadásul vízjogi engedély szükséges hozzá. Hátránya még, hogy mikroszórófejes öntözésnél mínusz 4-5 °C alatt befagyhat a szórófej. Fontos az üzembiztonság és a technológiai fegyelem. Kis hiba esetén is 100% fagykár keletkezhet a termésben. Ez a legkockázatosabb fagyvédelmi módszer. A Korona alatti fagyvédelmi öntözés jóval kevesebb kockázattal jár, viszont a hatékonysága is gyengébb a felső öntözésnél. Optimális körülmények között 1-2 °C-kal képes emelni a hőmérsékletet.

A vontatott fűtőberendezéseknél nagy gáz-égőfejekben elégetett propángáz által termelt hőt egy nagyteljesítményű ventilátor kifújja a kiömlő nyíláson, majd szétteríti több 10 méteres távolságra mindkét irányban. Ezeknek nagyon magas az üzemeltetési költsége, és az ültetvény hőmérsékletét csupán 0,5-1,5 °C-kal képes emelni. Az energia több mint 50%-a elvész, így gyenge a hatékonysága.

Talán a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldást a fix és a mobil szélgépek jelentik a fagy ellen. A légkeveréses fagyvédelmi módszerek azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méter légréteg hűl le kritikusan, felette pozitív hőmérsékletű levegő található. A szélgép ezt a magasabb, meleg levegőt segít belekeverni az alsó légrétegbe, így akár 4 °C-kal növeli a talaj közeli hőmérsékletet. Másodlagos hatásként a gyümölcskezdemény körül kialakuló mikroklímát is elmozdítják, amely 1-2 °C-kal hidegebb a környezeti hőmérséklettől.

A meleg légréteg általában 10-50 méter magasságban helyezkedik el a föld felszíne felett. A légcsavarral felszerelt szélgéptornyok – optimális paraméterek esetén – ezt a légréteget hatékonyan fel tudják használni. Így sikerrel megvédik a gyümölcsöst – elsősorban a tavaszi fagyoktól! A szélgépek energiahatékonyak, üzemeltetésük és szervizelésük gyors és egyszerű. Ezáltal rendkívül hamar megtérülnek.


A parafingyertyás fagyvédelem nem olcsó


Fagyvédelmi szélgép


Szélgép


PB gáz fűtéses fagyvédelem


Parafingyertyás fagyvédelem


Parafin gyertya


Gyökér alatti öntözés


Füstölés


Fagyvédelmi öntözés


Látványnak sem utolsó


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biológiai növényvédelem a kertünkben

Ma már olyan hatásos biológiai növényvédelmi megoldások léteznek, amelyekkel természetes úton, vegyszermentesen tudjuk megvédeni a növényeinket. A Biocont Magyarország Kft. ennek az...


Szobanövényeink védelmében

Kertészkedőként gyakran küzdünk a különféle kártevőkkel, mint pl. levéltetvek, pajzstetvek és atkák.