Szolár légfűtés, ingyen energia

2014-05-23 12:01:15 | Módosítva: 2014-05-24 15:48:21

A légkollektor hasonlóan néz ki, mint egy hagyományos napkollektor, de azzal ellentétben a levegőt melegíti fel, és azzal fűt. Előnye az ára, és hogy gyorsan képes bekapcsolódni a lakás fűtésébe.
Az éves rezsiköltség 60-70%-át a fűtés teszi ki. A szolár légfűtés ezt 40-50%-ban váltja ki hatékonyan, a napenergia felhasználásával. A berendezés a Nap sugárzásának hatására meleg levegőt állít elő, amit csöveken keresztül a házba fuvat. Napos időben egy napelemes ventilátor a napkollektorba beszívja a friss levegőt, amely átáramlik a napsugárzást elnyelő, és ezáltal felmelegedett abszorberen keresztül, miközben felveszi annak hőmérsékletét. A rendszer önműködő, de természetesen csak napsütés esetén üzemel.

Egészséges légcsere

Magyarországon a körülbelül 200 napos fűtési időszak során 600-700 kWh napenergia érkezik egy 60°-os dőlésszögű, déli tájolású kollektormező egy négyzetméternyi felületére, ami közelítőleg megfelel 60-70 m3 földgáz elégetésével nyerhető hőenergiának. Az érkező energia mintegy 70%-a hasznosítható egy megfelelő szolár légkollektorral. Tiszta, derült időben, amikor a szolár üzemel, a kollektoron átáramló levegő száraz és 15-40 °C-kal melegebb lesz.

Budapest térségében, az október 15. és április 15. közötti fűtési időszakban kb. 750 óra a napsütéses órák száma. Az utóbbi évek statisztikái szerint ebben az időszakban átlagosan 94 olyan nap volt, amikor derült időben, napi 4-8 óra hosszat zavartalanul sütött a Nap. Az adatok szerint további 31 téli napon 1-4 órás napsütést élvezhettünk. A teljesen borult, napmentes napok száma 55 volt. Ilyen feltételek mellett a hagyományos fűtés természetesen nem váltható ki, és a szolár fűtés kiegészítő megoldás lehet csak, azonban a hagyományos fűtési költségek drasztikusan csökkenthetők, a márciustól-októberig terjedő időszakban akár teljes mértékben is.

A szolár legfűtéssel megoldható a nem lakott házak, nyaralók, hétvégi házak, raktárak stb. költségmentes szárazon tartása és szellőztetése. Bár télen kevés a napsütés, és december-január hónapokban mindössze 40-60 üzemórára számíthatunk, de ez is elég ahhoz, hogy a szolár légfűtő rendszerrel ellátott nyaralókban, hétvégi házakban ne jelenjen meg a penész.

Telepítés

A kollektorok kisebb és nagyobb méretben is hozzáférhetők, 0,5-3 m2-es változatok állnak rendelkezésre, vastagságuk ~10 cm. Tömegük csekély, kb. 8 és 30 kg között változik, mérettől függően. A szolgáltatott levegő-térfogatáram 25 és 120 m3/h között változik.

A szolár légkollektort a ház oldalfalára vagy a tetőre kell szerelni. Ha a feltételek adottak, előnyben kell részesíteni az oldalfalra szerelhető változatot, mert az jelentősen olcsóbb a tetőre szerelt változathoz képest. A ház oldalfalára történő telepítés (az esetek többségében) egyszerű, különleges szakismereteket és szerszámokat nem igényel, egy beépítési útmutató segítségével két embernek a szerelés igazán könnyű lesz, egy-két órás munka után a berendezést üzembe lehet helyezni. A tetőre szerelést ajánlatos szakemberre bízni.A légáramlás biztosításához a falat két helyen át kell lyukasztani. Az alsó kivésett lyukba helyezzük a ventilátort, a felső lyukba a pillangószelepes fedelet. Ha a fal túl vastag, flexibilis légcsatornával kell megtoldani. Egy 1,5 m2-es tábla hozzávetőleg 30-40 négyzetméter terület fűtésére elegendő, déli tájolás esetén. Ez kb. 75-100 m3. Kevésbé napos időben több napkollektor biztosabb szolgáltatást nyújt, mintha csak egyetlen táblát használnánk, a túlméretezés ez esetben nem jár hátránnyal.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért éppen vákuumcsöves?

Manapság szinte egyeduralkodóvá váltak a vákuumcsöves napkollektorok. A gyártók jelentős része ezt a megoldást helyezi előtérbe, és úgy tűnik az áruk is egyre versenyképesebb, bár a többi rendszer...


Hibrid napkollektor

A hibrid kollektor egy szerkezeti egységbe foglalja avillamos energia termeléséhez használt fotovoltaikus és a termikus energiatermeléshez használt termikus egységet, vagyis a napelemet és...