Alternatíva fűtésre, megújuló energiával

Fatüzelés

2021-08-30 11:26:41 | Módosítva: 2021-08-31 15:51:32

Bár a fatüzelésről elsőre nem éppen a környezetbarát kifejezés jutna eszünkbe, megfelelően végezve mégis az lehet. A tűzifa ugyanis megújuló energiaforrásnak számít, és helyesen használva, korszerű fűtőberendezésekkel versenyképes alternatíva tud lenni a megújuló energiaforrások területén.


A fatüzelést a szabályozás is elfogadja megújuló energiának

Idén január 1-jétől érvénybe lépett a szabályozás, ami szerint csak azok az új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaszükségletük legalább 25%-át megújuló energiaforrásból fedezik. A biomasszával történő fűtés (ide tartozik a fatüzelés is) ide tartozik. Mivel egy ház esetében jellemzően a fűtés igényli a legnagyobb energiafelhasználást, ezért érdemes fatüzelésben gondolkodni új ház építése esetén is.

A tűzifa nem csak megújuló energiaforrás, de karbonsemleges is. Azért számít megújuló energiaforrásnak, mert a kivágott fa újraültethető, pótolható. Ezzel szerencsére már sokan tisztában vannak, de azzal kevesebben, hogy a fatüzelés karbonsemleges is. Mit jelent ez? 

A fa elégetése során pontosan ugyanannyi szén-dioxid távozik a környezetbe, amennyi szén-dioxidot élete során megkötött. Tehát a fatüzelés során semmilyen szén-dioxid többlet nem keletkezik. Ráadásul, ha kivágott fa helyére egy új facsemetét ültetnek, akkor újra elkezdődik a folyamat, hiszen a fiatal fa újra elkezd szén-dioxidot megkötni. Így egy teljesen szén-dioxid semleges körforgás alakul ki.

Csakis felelős erdőgazdálkodásból való fát vegyünk! 

A tűzifa (illetve a belőle készült fabrikett, pellet) csak akkor valóban megújuló energiaforrás, ha felelős erdőgazdálkodásból származik. Ilyenkor a kivágott fákat ugyanis biztosan újratelepítik. Ugyanez igaz a karbonsemlegességre is: csak az ültetéssel lesz állandó a körforgás.


Ezt tehát érdemes szem előtt tartani, amikor a tűzifát rendeljük, és kizárólag olyan kereskedőt választani, aki legális forrásból származó tűzifát értékesít. Ennek egyébként is megvan a maga előnye: egy telephellyel rendelkező, számlát kiállító kereskedő esetében nem kell félnünk attól sem, hogy átvernek bennünket.

Mire érdemes még figyelni, hogy valóban jó alternatíva legyen a fatüzelés?

Ahhoz, hogy a fatüzelés tényleg környezetbarát alternatíva legyen, nagyon fontos, hogy korszerű és minél jobb hatásfokú fűtőberendezéssel tüzeljünk. Szerencsére ma már a szabályozás elég szigorú ezen a téren, és új fűtőberendezés csak akkor engedélyeztethető, ha szállópor kibocsátása megfelelően alacsony, hatásfoka pedig magas. A probléma Magyarországon inkább az, hogy a több évtizede használt elavult kazánok meg sem közelítik a modern elvárásokat.

Másik fontos tényező, hogy a tüzelőanyag megfelelő minőségű legyen. A jó minőség egyik feltétele a fa fajtája. A keményfa fajták (például cser, bükk, gyertyán, kőris) fűtőértéke sokkal magasabb, így alkalmasabbak a tüzelésre. Bár az akác elterjedt fűtésre, és valóban keményfa fajta, de fűtőértéke a fent felsoroltaknál lényegesen alacsonyabb, ezért nem a legjobb választás.

A jó minőség másik feltétele a fa nedvességtartalma, ami maximum 15-20% lehet. Sajnos igen gyakori probléma, hogy nem elég száraz a kazánba kerülő fa. A magasabb nedvességtartalom jelentősen tudja rontani a fűtőértéket, hiszen a fában található víz elforralása rengeteg energiát vesz el. További gondot jelent, hogy a nedves fa elégetése közben jóval több káros anyag és korom szabadul fel, ami nem csak a környezetet szennyezi, de a fűtőberendezést is tönkreteheti.


Összességében tehát kijelenthető, hogy a fatüzelés – ha a fa megfelelő forrásból származik, és jól használják fel - valóban ütőképes alternatíva lehet fűtési rendszer tervezésekor. 

Ha legális forrásból származó, garantáltan jó minőségű tűzifát szeretne, nézzen körül cikkünk támogatójának oldalán, a fakupac.hu oldalon, ahonnan előre felaprított, légszáraz tűzifát rendelhet! Minőség és az olcsó tűzifa árak is garantáltak!

képek: freepik.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előre törnek a levegő-víz hőszivattyúk

Az új építésű társasházaknál és családi házaknál jól megfigyelhető a hőszivattyús fűtési rendszerek előretörése. Az ok nyilvánvaló, ezek az eszközök egyre korszerűbbek, ennél fogva egyre...


Őszi klímakarbantartás

Bár a klímakészülékeink szükséges éves karbantartása rendszerint nem ősszel szokott eszünkbe jutni, de ez mostanában változóban van. A drasztikusan megemelkedett rezsiköltségek miatt egyre...