Alternatíva fűtésre, megújuló energiával

Fatüzelés

2021-08-30 11:26:41 | Módosítva: 2021-08-31 15:51:32

Bár a fatüzelésről elsőre nem éppen a környezetbarát kifejezés jutna eszünkbe, megfelelően végezve mégis az lehet. A tűzifa ugyanis megújuló energiaforrásnak számít, és helyesen használva, korszerű fűtőberendezésekkel versenyképes alternatíva tud lenni a megújuló energiaforrások területén.


A fatüzelést a szabályozás is elfogadja megújuló energiának

Idén január 1-jétől érvénybe lépett a szabályozás, ami szerint csak azok az új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaszükségletük legalább 25%-át megújuló energiaforrásból fedezik. A biomasszával történő fűtés (ide tartozik a fatüzelés is) ide tartozik. Mivel egy ház esetében jellemzően a fűtés igényli a legnagyobb energiafelhasználást, ezért érdemes fatüzelésben gondolkodni új ház építése esetén is.

A tűzifa nem csak megújuló energiaforrás, de karbonsemleges is. Azért számít megújuló energiaforrásnak, mert a kivágott fa újraültethető, pótolható. Ezzel szerencsére már sokan tisztában vannak, de azzal kevesebben, hogy a fatüzelés karbonsemleges is. Mit jelent ez? 

A fa elégetése során pontosan ugyanannyi szén-dioxid távozik a környezetbe, amennyi szén-dioxidot élete során megkötött. Tehát a fatüzelés során semmilyen szén-dioxid többlet nem keletkezik. Ráadásul, ha kivágott fa helyére egy új facsemetét ültetnek, akkor újra elkezdődik a folyamat, hiszen a fiatal fa újra elkezd szén-dioxidot megkötni. Így egy teljesen szén-dioxid semleges körforgás alakul ki.

Csakis felelős erdőgazdálkodásból való fát vegyünk! 

A tűzifa (illetve a belőle készült fabrikett, pellet) csak akkor valóban megújuló energiaforrás, ha felelős erdőgazdálkodásból származik. Ilyenkor a kivágott fákat ugyanis biztosan újratelepítik. Ugyanez igaz a karbonsemlegességre is: csak az ültetéssel lesz állandó a körforgás.


Ezt tehát érdemes szem előtt tartani, amikor a tűzifát rendeljük, és kizárólag olyan kereskedőt választani, aki legális forrásból származó tűzifát értékesít. Ennek egyébként is megvan a maga előnye: egy telephellyel rendelkező, számlát kiállító kereskedő esetében nem kell félnünk attól sem, hogy átvernek bennünket.

Mire érdemes még figyelni, hogy valóban jó alternatíva legyen a fatüzelés?

Ahhoz, hogy a fatüzelés tényleg környezetbarát alternatíva legyen, nagyon fontos, hogy korszerű és minél jobb hatásfokú fűtőberendezéssel tüzeljünk. Szerencsére ma már a szabályozás elég szigorú ezen a téren, és új fűtőberendezés csak akkor engedélyeztethető, ha szállópor kibocsátása megfelelően alacsony, hatásfoka pedig magas. A probléma Magyarországon inkább az, hogy a több évtizede használt elavult kazánok meg sem közelítik a modern elvárásokat.

Másik fontos tényező, hogy a tüzelőanyag megfelelő minőségű legyen. A jó minőség egyik feltétele a fa fajtája. A keményfa fajták (például cser, bükk, gyertyán, kőris) fűtőértéke sokkal magasabb, így alkalmasabbak a tüzelésre. Bár az akác elterjedt fűtésre, és valóban keményfa fajta, de fűtőértéke a fent felsoroltaknál lényegesen alacsonyabb, ezért nem a legjobb választás.

A jó minőség másik feltétele a fa nedvességtartalma, ami maximum 15-20% lehet. Sajnos igen gyakori probléma, hogy nem elég száraz a kazánba kerülő fa. A magasabb nedvességtartalom jelentősen tudja rontani a fűtőértéket, hiszen a fában található víz elforralása rengeteg energiát vesz el. További gondot jelent, hogy a nedves fa elégetése közben jóval több káros anyag és korom szabadul fel, ami nem csak a környezetet szennyezi, de a fűtőberendezést is tönkreteheti.


Összességében tehát kijelenthető, hogy a fatüzelés – ha a fa megfelelő forrásból származik, és jól használják fel - valóban ütőképes alternatíva lehet fűtési rendszer tervezésekor. 

Ha legális forrásból származó, garantáltan jó minőségű tűzifát szeretne, nézzen körül cikkünk támogatójának oldalán, a fakupac.hu oldalon, ahonnan előre felaprított, légszáraz tűzifát rendelhet! Minőség és az olcsó tűzifa árak is garantáltak!

képek: freepik.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...


Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.