FEIDER

Asztali nagyoló gyalugépek

A francia eredetű Feider gérvágóiról már írtunk előző lapszámunkban. Most két gyalugépével volt alkalmunk megismerkedni, illetve a gyakorlatban is kipróbálni a hazai forgalmazó Elemtech jóvoltából. Bár képeink alapján nyílván a kedves olvasó is azonnal felismeri, azért rögtön az elején tisztáznunk kell, hogy nem elektromos kézigyaluról beszélünk (ilyennel már sokszor találkozhattak lapunkban), hanem hordozható asztali, nagyoló gyalugépekről. A hordozhatóság ez esetben is fontos, mert bár a nagyobbik készülék majdnem 32 kg-os súlya nem kevés, de minden további nélkül beemelhető akár a legkisebb személygépkocsi csomagtartójába is, és egy külső munkaterületre szállítható.

Nézzük először a komolyabbik szerkezetet, az F 1500 TP típusjelű gyalugépet. 1500 W-os elektromos motorja percenként 8000-es fordulatszámmal 50 mm átmérőjű késhengert forgat, amelyben két darab 254 mm hosszú kés található. Ebből már látszik a maximális gyalulási szélesség, vagyis a 254 mm, ami bőségesen elegendő az átlagos palló, gerenda gyalulásához. Az F 1500-as a munkadarabot teljes megvezetéssel - alul, felül és két oldalt - mozgatja. Lenyitható oldallapjain találhatók az alsó támasztó görgők, felülről pedig két menesztő gumigörgő egyenletes sebességgel továbbítja a faanyagot 8 cm/másodperc sebességgel. A két menesztőgörgő között - ugyancsak felül - helyezkedik el a késhenger.
A munkába állítás igen egyszerű. Kisebb munkadaraboknál elegendő szilárd asztalra helyezni a gépet (súlya miatt nem feltétlenül kell rögzíteni), két oldalfalát lenyitni, és csatlakoztatni a normál 230 V-os hálózatra. Ez után pontosan be kell állítani a gyalukés magasságát. Legegyszerűbb a késhengert a fogásmélység állító kerékkel felemelni, az anyagot betolni a gépbe, majd a késhengert ütközésig ráengedni. Így leolvashatjuk a mérőskáláról alapanyagunk vastagságát; ez lesz a bázispontunk. Ezután felemeljük a késhengert, a munkadarabot kihúzzuk, és a bázisponthoz képest, a maximális 2,5 mm-es fogásmélységen belül beállíthatjuk a kívánt gyalulási vastagságot.
Most már bekapcsolhatjuk a szerszámgépet a nedvességtől védett főkapcsolóval, és a munkadarabot betolhatjuk a beadó oldalról. Ahogy az anyag eléri az első menesztőgörgőt, az előtolást átveszi tőlünk a gép, és egyenletes sebességgel áthúzza a gyalukések alatt. Rövidebb daraboknál egyszerűen átlépünk a kiadó oldalra, és átvesszük a munkadarabot.
Hosszabb pallóknál, gerendáknál a gyalugépet mindenképpen rögzíteni kell, mert az anyag súlya megbillentheti, és a munkához két ember szükséges. Az egyik a beadó oldalon tartja és követi az anyagot egészen a gépig, a másik pedig a kiadó oldalon átveszi, és tartja egészen addig, amíg az automatikus előtolás meg nem áll. Több fogásos gyaluláshoz a hosszú anyagot könnyű visszatolni a beadó oldalra, mert a gép tetejére is szereltek támasztógörgőket. Két ember így igen hatékonyan tudja "etetni" a gépet, termelékeny és nem fárasztó a munka.
Kinek is ajánljuk a Feider asztali gyalugépét. Barkácsolónak luxus lenne, kivéve, ha valaki rendszeresen végez asztalosmunkákat, és a drága, gyalult deszkákat, léceket maga állítja elő olcsóbb, gyalulatlan áruból. Miután a szerszámgép kifejezetten alkalmas gerendák gyalulásához (153 mm magasságig képes gyalulni 254 mm szélességben), egyértelműen adódik az építőipari felhasználása. A divatos, nyitott fedélszékes épületek ácsolatát ezzel a géppel gyönyörűen megmunkálhatjuk az építkezés helyszínén is, ráadásul könnyű odaszállítani, munkába állítani. Egy olyan házépítésnél, ahol jelentős a famunka, akár egyetlen épület kedvéért is érdemes megvásárolni egy ilyen gépet, szinte azonnal megtérülhet az ára. Leginkább pedig az iparosok érdeklődésére számíthat, elsősorban asztalos és ácsmunkákhoz, akiknél a mobilitás fontos szempont.
A fenti gép kistestvérének tekinthető az F 1400 típusjelű. Nem annyira a teljesítmény tekintetében, hiszen az 1280 W alig kevesebb a nagytestvérénél és a maximális gyalulási mélység sem kevesebb (3 mm). Kisebb viszont a gyalulási szélesség (156 mm), bár ez még mindig majd háromszorosa egy kézi gyalugépének, viszont a gyalulható legnagyobb vastagság ennél a gépnél nem korlátozott, hiszen a felső megvezetés mindenestől leszerelhető. A késhenger itt az alsó munkaasztalban forog percenként 9000-et, és az előtolást kézzel adagolva toljuk végig a munkadarabot a késeken. Ez a megoldás nem kifejezetten hosszú deszkákra és gerendákra, inkább rövid lécekre való. Ezeket viszont pontosan lehet megvezetni a gyorsszorítókkal könnyen átállítható oldalsó és felső vezetőlécekkel. Éppen a megvezetések miatt lehetőségünk van élletöréseket végezni, és beállított szögben gyalulni, illetve egy kis ügyeskedéssel falcolni (vállat gyalulni) is. Mivel a gyalukés felett korlátlan hely áll rendelkezésünkre, ezért az F 1400-assal széles pallók élét is legyalulhatjuk.
Ez a gép úgy tekinthető, mint egy fordított helyzetben igen szilárdan rögzített elektromos kézigyalu, amelyet pontos megvezetésekkel egészítettek ki, gyalulási szélessége többszöröse a kéziszerszámokénak, és a szokásos talpfelületnél jóval nagyobb munkaasztallal láttak el. Ennek megfelelően ennél nem annyira az építőipari, mint inkább az asztalosipari felhasználásokra hívjuk fel a figyelmet. Az F 1400-as még könnyebb, mint az F 1500 TP, szállítása nem gond. Helyszíni szereléseknél ideális lehet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyalugép, gyalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyalupad saját kezűleg

"Profi" barkácsolók, a pályakezdő asztalos iparosok meg különösen igénylik a masszív munkaasztalt, ami még a különféle méretes alkatrészek, deszkák, staflik befogására is alkalmas. A gyalupad lenne...


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...